Guvernul suspenda pedepsele reduse pentru "scriitorii" din inchisori. Cine a cerut ca prevederea sa nu fie abrogata

Ultimul update: Sambata 06 Februarie 2016 07:01
Data publicarii: Miercuri 03 Februarie 2016 15:05
Categorie: Actualitate

Scriitorii din puscariile romanest si-au pierdut astazi "muza". Articolul care le permite reducerea pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica publicata nu mai este valabil.

Guvernul l-a suspendat, cel putin pana la 1 septembrie, iar oficialii nu vor mai lua in calcul nici o lucrare pentru eliberarea conditionata.

Primii afectati de aceasta ordonanta de urgenta sunt Mihai Stoica si Giovani Becali. Fostul manager al Stelei si-a publicat deja 4 "lucrari stiintifice", unele pline cu poze si...emoticoane. Acum Mihai Stoica isi poate lua adio de la lunile de libertate pe care spera sa le castige ca scriitor.

"- Pentru actualii detinuti care au scris operele ce se intampla in aceasta perioada?
- Nu se intampla nimic. Nu mai sunt luate in calcul. Guvernul considera foarte clar ca in momentul acesta s-a facut un abuz de drept cu utilizarea excesiva a acestei prevederi”
, a anuntat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Asta sperau si judecatorii, ca articolul sa nu fie abrogat pentru ca s-ar fi produs o discriminare. Asa, spun ei, cu norme clare de aplicare , adevaratii cercetatori stiintifici vor putea scrie lucrari si dupa gratii.

CSM, aviz negativ pentru abrogarea articolului despre detinuti-scriitori. Raluca Pruna: "Stii ca esti printre cei plagiati?"

Evolutia lucrarilor scrise in inchisoare a cunoscut in ultimii ani o crestere uriasa. De la nicio lucrare in 2006 am ajuns anul trecut la 337 de lucrari care toate pretind ca au un caracter stiintific. Pe lista campionilor la scris in inchisoare il gasim, cu 10 carti, pe Dinel Staicu. Iar cel mai rapid scriitor este Ioan Niculae cu o carte scrisa in doar 7 zile. Gheorghe Copos si Gigi Becali si-au castigat deja 150 de zile de libertate cu cate 5 lucrari stiintifice publicate.

Situatia lucrarilor stiintifice scrise de detinuti

In ultimii ani 400 de lucrari ale detinutilor au vazut lumina tiparului. Fara girul unor profesori universitari, acestea nu ar fi primit statutul de lucrari stiintifice si nu ar fi dus la reducerea pedepselor cu cate 30 de zile pentru fiecare carte scrisa in penitenciar. Cei 188 de autori de lucrari stiintifice din spatele gratiilor si-au redus in total durata de detentie cu 33 de ani.

Printre cei care au beneficiat de prevederile legii s-a numarat George Becali. Acesta a scris nu mai putin de 5 carti in inchisoare. Dan Voiculescu si Dinel Staicu au scris de doua ori mai multe, deci ar trebui sa li se reduca pedeapsa cu un an.

DNA sustine insa ca detinutii nu aveau cum sa scrie toate aceste carti. "Ar fi existat persoane care au acceptat sa elaboreze lucrari cu un aparent caracter stiintific si care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrarile pretins a fi fost realizate in penitenciar citeaza opere la care autorul nu a avut acces nici la biblioteca, nici online, iar timpul dedicat elaborarii lucrarilor este in mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore si 40 de minute pentru elaborarea unei lucrari de 212 pagini). In aceste imprejurari, concluzia este ca autorul real este o alta persoana", afirma procurorii.

O statistica a Administratiei Nationale a Penitenciarelor arata ca in 2012 s-au scris in inchisori 6 lucrari, in 2013 - 11, in 2014 - 69, in timp ce in 2015 am avut un varf de 331 de lucrari stiintifice. Este, de altfel anul in care mai multe VIP-uri au ajuns in dupa gratii, condamnate pentru fapte de coruptie.

In 2006, niciun detinut din Romania n-a fost in stare sa scrie o lucrare stiintifica. Cate astfel de opere au aparut in 2015

In 2006, niciun detinut din Romania n-a fost in stare sa scrie o lucrare stiintifica. Cate astfel de opere au aparut in 2015

turisti

Şapte turişti au plecat pe schiuri pe un traseu neschiabil din Masivul Bucegi şi au rămas blocaţi

Cioban împușcat de un bărbat furios, pe motiv că a intrat cu oile pe terenul lui

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 18 februarie 2018

Câteva zeci de persoane au protestat în faţa DNA, cerând demisia Codruţei Kovesi

Avram Iancu şi Levente Polgar se antrenează în condiții vitrege pentru ultramaratonul de la Cercul Polar

Rectorul UB: ”Să punem presiune asupra politicienilor ca să accepte condiţia unui discurs onest”

Valea Prahovei

Coloane de maşini pe Valea Prahovei. Între Buşteni şi Predeal se circulă cu 10 km/h

Șocul suferit de o româncă, după ce s-a întors acasă din Londra. ”Cum rezistă, oare, acești oameni?”

Protest cu cartonaşe roşii la Guvern, față de scăderea indemnizaţiilor de concediu medical

Un şofer beat a distrus 5 maşini pe un bulevard din Buzău

Peste 100 de turiști răniți sau neechipați corespunzător, salvați de salvamontiști în weekend

Constănțeni cercetați după ce au descoperit vase vechi de aproape 2.000 de ani, pe care le-au dus acasă