Concluzia ingrijoratoare a pompierilor: sistemul de alarmare a populatiei in caz de dezastru functioneaza partial

Ultimul update: Sambata 22 Aprilie 2017 07:15
Data publicarii: Miercuri 19 Aprilie 2017 07:55
Categorie: Actualitate

Daca Bucurestiul ar fi tinta unui atac aerian, mai mult de jumatate din populatie nu ar auzi alarmele de avertizare ca sa se poata adaposti in timp util.

Cele 400 de sirene au fost pornite, miercuri, in Capitala, insa unele nu au functionat pentru ca primariile nu au avut grija sa le repare, iar altele sunt atat de vechi abia se aud, la doua strazi distanta.

Inspectoratul pentru situatii de urgenta, cel care a organizat acest exercitiu national, spune ca a amendat deja primariile, insa problema trebuie tratata cu seriozitate si rezolvata.

Exista si varianta, confirmata chiar de autoritati, ca pe o raza de cativa kilometri sa nu fie amplasat, de fapt, niciun sistem de alarmare. Pompierii au amendat toate primariiile, cu exceptia celei din Sectorul 2, pentru ca nu s-au asigurat ca aceste sirene sa fie functionale.

Iancu Marin, sef serviciu management situatii de urgenta Sector 2: "Sirenele elctrice sunt o generatie ai veche, ele au o putere de 5,5 kilowati"

Sirenele ce anunta situatiile de urgenta, testate in toata tara. Timp de 4 zile vor suna alternativ, intre orele 10 si 15

Acest tip de alarma este activat in caz de dezastru. Teoretic, oamenii ar trebui sa il auda indiferent de locul unde se afla pentru a se proteja. Practic, in Bucuresti, doar unii au auzit acest sunet.

Alarmele vechi sunt majoritare, 320 la numar. Doar 60, mai moderne, sunt activate dintr-un dispecerat. Acestea s-au auzit in centrul Capitalei.

In mai multe cartiere din Capitala, oamenii nu au auzit nimic pentru ca fie sirenele nu au functionat, fie s-au auzit foarte incet.

Pompierii au amendat Primaria Capitalei si edilii celor 5 din cele 6 sectoare pentru ca nu au grija de sistemul de alarmare.

Capitan Vasile Daniel, ISU Bucuresti-Ilfov: "S-au constat mai multe deficiente: nu sunt contracte de mentenata, fie unele sirene nu sunt luate in evidenta, fie unele nu sunt functionale."

Situatia s-a repetat si in cele 13 judete in care s-a efectuat acelasi test. Multe sirene nu s-au auzit, desi primariile sunt obligate sa cumpere astfel de sisteme de avertizare a populatiei care costa mai putin de 10 mii de euro bucata.

Plt. major Raluca Vasiloaie, Purtatorul de cuvant ISU Ploiesti: "Nu s-au dat amenzi, ci doar avertismente deoarece autoritatile trebuie sa prevada un buget special pentru o astfel de achizitie."

Reporter: "Ce spun primarii?"

Raluca Vasiloai: "Ca pana in acest moment nu au fost bani pentru achizitionarea lor."

Iar acolo unde sirenele au functionat, oamenii au ignorat mesajul sau nu au stiut ce ar trebui sa afaca in astfel de situatii.

In cartiere precum Dorobanti, Dristor, Lacul Tei sau Doamna Ghica, sistemul de alarmare a functionat partial. Sirenele, majoritatea vechi de peste 30 de ani, sunt in proprietatea primariilor de sector, care aveau obligatia sa se asigure ca acestea macar merg, daca nu au cumparat altele noi.

Nepasarea autoritatilor este evidenta, avand in vedere ca stiau de acest exercitiu, iar in urma cu o saptamana au primit amenzi de la pompieri

Dintre cele 400 de sirene amplasate in Bucuresti, doar 59 se actioneaza dintr-un centru de comanda al primariei sau al pompierilor.

Restul sunt pornite de administratorul blocului, care este alertat la randul lui de autoritatile locale. Asadar, din momentul in care se declanseaza starea de urgenta pana cand sirenele pornesc ca sa alerteze oamenii, trec minim 10 minute sau chiar mai mult.

Situatia ar putea fi grava intr-un caz real, de inundatii sau atac aerian, cand totul se deruleaza in cateva secunde.

Exercitiu pentru verificarea sistemelor de alarma se desfasoara in toata tara, pana vineri.

Exercitiul de alarma din Constanta i-a panicat pe locuitori.

Exercitiul de alarma din Constanta i-a panicat pe locuitori. "Inchidem geamurile, sa nu intre vreo arma chimica"

Carles Puigdemont

Spania, la un pas să declanșeze art. 155. Catalonia ar deveni controlată de Madrid

Satul din România cu cinci locuitori. Decebal, primul copil botezat

Instituțiile în care vor fi interzise automatele de cafea sau băuturi dulci

Ce scrie presa din Italia despre România, după episodul celor 1.200 de păsări vânate

Doi tineri, filmați în timp ce iau un portofel uitat în Autogara din Dej

Trei români, arestați în Italia după ce au spart mai multe bancomate

perchezitii

Peste 2 tone de tutun au fost confiscate de poliţiştii din Mureş în urmă unor percheziţii

Ioan Lascăr şi Radu Macovei, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

Luptătorul MMA ”Ursul Carpatin” se plânge de condițiile din închisoarea britanică. ”Spitalul de nebuni”

Patronul Omnia Turism, George Negru, a murit. S-ar fi sinucis din cauza problemelor financiare

Accident grav în Capitală. O autobasculantă a intrat pe trotuar, într-o farmacie

11 cetăţeni din Iran şi din Irak, prinşi în Timiş când încercau să treacă ilegal frontiera din Serbia în România