Dosar penal pentru omor in rem in cazul lui Gyuri Pascu. Greselile grave pe care le-a facut primul doctor care l-a consultat

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii ancheteaza moartea lui Ioan Gyuri Pascu si deschid un dosar penal. Deocamdata fac cercetari in rem pentru infractiunea de omor, insa investigatia este abia la inceput.

Cititi in articol:

Medic sanctionat cu reducerea salariului
S-au constatat grave incalcari ale regulamentului intern
Reactia lui Raed Arafat

In paralel, anchetele administrative si disciplinare isi urmeaza cursul. Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov anunta ca primul doctor care l-a consultat pe artist a facut doua greseli. Nu a luat in casa aparatul EKG, dupa cum il obliga protocolul, si nu a trecut in fisa refuzul pacientului de a fi transportat la spital.

Parchetul Bucuresti a inceput cercetarile, in rem, pentru omor in cazul mortii lui Ioan Gyuri Pascu. Este primul pas intr-o ancheta penala menita sa decida daca medicul de pe ambulanta care a venit prima data la artist acasa, a actionat cu superficialitate sau nu.

Citește și
ioan gyuri pascu
Cauza oficiala a decesului actorului Ioan Gyuri Pascu. De ce a cerut familia o necropsie la INML
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Iar al doilea pas este sa se stabileasca daca echipajul SMURD care a intervenit a doua oara a procedat corect. Pentru asta a fost ridicat joi dupa-miaza defibrilatorul folosit in incercarea de a-l resuscita pe Gyuri Pascu. O expertiza va stabili daca aparatul functiona sau nu si daca a fost folosit corect.

Pana sa avem un verdict intr-un sens sau altul se strang acte de la toate institutiile implicate. Prima care si-a terminat ancheta a fost sefa Serviciului de Ambulanta Bucuresti Ilfov. Potrivit acesteia medicul trimis de acesta institutie a facut doua greseli.

Conform protocolului, in momentul in care a ajuns la pacient trebuia sa isi ia aparatul EKG in locuinta, insa a ales sa il lase in ambulanta.

Gestul a fost criticat si de Raed Arafat.

"Exista aparate pe care le duci intotdeauna, sunt prevazute, le duci cu tine intotdeauna ca nu e normal sa ajungi sa descoperi ca ai nevoie de aparat si sa te duci dupa el din nou si tot asa", a spus Arafat.

Dupa ce a discutat cu pacientul, acelasi medic a tras concluzia ca sufera de atacuri de panica si nu a facut nicio legatura cu o posibila problema la inima.

Alis Grasu: ''Ca toti parametrii erau normali, ca nu se impunea efect unei electrocardiograme, ca nimic nu a pledat catre o afectiune cardiaca. acestea sunt declaratiile medicului."

Potrivit celor de la amubulanta doctorul l-ar fi intrebat pe Gyuri Pascu daca doreste sa fie dus la spital insa acesta i-ar fi spus ca nu doarme de 3 zile si isi doreste sa se odihneasca. Refuzul internarii nu apare insa in fisa, iar asta inseamna ca a fost incalcat regulamentul.

Pentru ca este la prima abatere, doctorul cu o experienta de 13 ani in medicina si 7 in serviciul de ambulanta, a fost sanctionat cu 10% din salariu pe 2 luni.

Deciziile comisiei de disciplina vor fi trimise catre Colegiul medicilor. Acolo vor ajunge si rezultatele anchetelor facute de Ministerul Sanatatii si Departamentul pentru Situatii de Urgenta. Membrii colegiului vor analiza toate documentele si vor audia medicul. Abia apoi vor stabili daca este sau nu vorba de malpraxis.

Investigatia procurorilor se va axa si pe cauza mortii lui Gyuri Pascu. Echipajul SMURD a declarat ca acesta a facut un infarct miocardic, insa doar raportul medicilor legisti va spune daca asa a fost si daca ar fi putut fi salvat.

Surse medicale precizeaza ca din cauza diabetului artistul avea inima slabita iar arterele ingustate. Practic in situatia in care apare o problema de cord acestea pot agrava dramatic starea de sanatate a pacientului.

Raportul, anchetele administrative facute de Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Corpul de Control al Ministrului sanatatii si Colegiul medicilor plus declaratiilor celor care au fost luni langa Gyuri Pascu vor ajunge la dosar. Abia apoi, procurorii vor decide daca exista o culpa penala sau nu.

Medic sanctionat cu reducerea salariului

Medicul de pe prima ambulanta care a intervenit in cazul lui Ioan Gyuri Pascu va fi sanctionat cu reducerea a 10% din salariu, timp de doua luni.

Comisia de disciplina a solicitat Comitetului Director al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov reducerea cu 10 la suta, timp de doua luni, a salariului medicului de pe prima ambulanta care a intervenit in cazul lui Ioan Gyuri Pascu, intrucat a mers la consultatie doar cu una din cele trei truse medicale obligatorii si nu a luat acordul scris al pacientului ca refuza transportul la spital, a declarat joi, pentru News.ro, managerul SABIF, Alis Grasu.

"Sanctiunea disciplinara a fost propusa intrucat au fost incalcate doua dintre articolele Regulamentului de ordine interioara, respectiv unul care obliga medicul sa mearga la consultatie cu trei truse din dotarea ambulantei, dar acesta a avut doar una, si cel de-al doilea legat de faptul ca nu a luat acordul scris al pacientului in care sa se arata ca refuza transportul la spital, ci s-a multumit cu acordul verbal al acestuia”, a spus Alis Grasu, conform news.ro.

Comisia de disciplina constituita la SABIF l-a audiat pe medicul de pe prima ambulanta care a ajuns la Gyuri Pascu si a identificat doua incalcari ale regulamentului intern si fisei postului. Astfel, medicul a nu a respectat obligatia de a folosi trusele din dotarea masinii la toate interventiile si nici nu a consemnat in fisa de interventie consimtamantul pacientului in ceea ce priveste refuzul de a fi transportat la spital.

In ceea ce priveste acuzatia de malpraxis, Comisia de disciplina a SABIF si-a declinat competenta si a solicitat inaintarea dosarului catre Colegiul Medicilor Bucuresti.

Intrebata daca ar fi trebuit sa i se faca o electrocardiograma lui Ioan Gyuri Pascu, Alis Grasu a spus: ”Este o problema pe care ar trebui sa o elucideze, coroborand datele cu examenul anatomo-patologic, Colegiul Medicilor”.

Ea a mai spus ca a fost anuntata despre acest caz in dimineata in care artistul a decedat, mentionand ca primul anunt l-a primit de la medicul coordonator in jurul orei 05.30.

”La raportul de garda, la ora 8.00, s-a discutat acest caz si in acel moment ne-am si autosesizat si am inceput cercetarea administrativa”, a spus Alis Grasu, mentionand ca medicul i-a comunicat ca ”toti parametrii pacientului erau normali, ca nu se impunea efectuarea unei electrocardiograme si ca nimic nu a pledat catre o afectiune cardiaca”.

Managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov a precizat ca toate masinile de consultatii la domiciliu au aparat pentru electrocardiografie, defibrilator semiautomat, tensiometru, insa medicul care a intervenit la Gyuri Pascu nu a luat electrocardiograful: ”Era obligata sa ia echipamentele, dar daca nu le-a luat, putea sa le ceara”.

In ceea ce priveste cea de-a doua abatere, managerul SABIF a spus ca ar fi fost corect ca medicul sa consemneze in fisa de interventie ca pacientul a refuzat sa fie dus la spital. ”Noi am prevazut acest lucru in fisa postului, astfel incat medicul sa se acopere din toate punctele de vedere ca a facut tot ceea ce trebuie ca sa-l convinga pe pacient sa adopte cea mai buna atitudine”, a mai spus Grasu.

Alis Grasu a fost intrebata de jurnalisti si de ce nu a anuntat acest caz, raspunzand: ”Nimeni nu m-a intrebat despre acest lucru, in regulamentul de organizare si functionare sau in contractul de management nu scrie ca trebuie sa anunti presa sau organele care ne coordoneaza pana cand nu avem o concluzie a unei cercetari interne. Nu stiam daca este vinovata sau nu, in momentul in care aveam aceasta concluzie a cercetarii administrative pe care am inceput-o, normal ca anuntam Ministerul Sanatatii si Colegiul”.

Managerul SABIF a mai spus ca, fiind vorba despre un medic care nu a mai avut nicio abatere, trebuie analizata situatia intr-un ”mod particular”, neputand fi luata in discutie desfacerea contractului de munca pana cand organele abilitate nu-si spun cuvantul.

S-au constatat grave incalcari ale regulamentului intern

Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov precizeaza ca ancheta interna cu privire la pacientul Ioan Gyuri Pascu a fost declansata luni dimineata, prin convocarea comisiei de disciplina, in scopul audierii echipajului care a intervenit.

Surse din Serviciul de Ambulanta au declarat pentru Stirile ProTV ca au fost constatate doua incalcari grave ale regulamentului intern si fisa postului. Mai exact, doctorul care a venit prima data acasa la artist si a constatat ca acesta avea atacuri de panica, nu i-a facut EKG. De asemenea, nu a scris in fisa pacientului daca acesta a refuzat internarea.

Prin urmare, se vor lua masuri administrative si se inainteaza dosarul la Colegiul Medicilor, care vor decide daca a fost malpraxis.

"Pentru analiza unei eventuale raspunderi disciplinare a fost declansata inca din data de 26.09.2016, procedura stabilita prin Codul Muncii si RI (regulament intern), prin convocarea comisiei de disciplina, in scopul audierii echipajului care a intervenit la caz. In situatia in care comisia de disciplina va identifica aspecte care pot constitui abateri de la normele profesionale, de etica si deontologie medicala, va fi sesizat Colegiul Medicilor din Romania, care este institutia competenta pentru verificarea acestor aspecte", se arata intr-un comunicat de presa al SABIF transmis joi AGERPRES.

In legatura cu situatia prezentata in mass media, institutia precizeaza ca solicitarea a fost facuta prin 112, la ora 03,26, motivul invocat fiind ''atac de panica''.

''S-a deplasat un echipaj format din medic si ambulantier. La fata locului a fost consultat un pacient care acuza atacuri de panica si insomnie cu debut in urma cu mai multe zile; s-a masurat tensiunea arteriala, alura ventriculara, saturatia O2, toate acestea fiind in limite normale. Pacientul acuza dureri articulare la nivelul genunchiului, fiind in tratament prin fizioterapie. Domnul Pascu nu a comunicat medicului alte informatii privitoare la starea lui de sanatate", se mai arata in comunicat.

Potrivit SABIF, medicul a stabilit diagnosticul de atac de panica si insomnie si a administrat tratament cu diazepam, o jumatate de fiola.

Ulterior la orele 04,46 a fost inregistrat un nou apel pentru acelasi pacient, motivul solicitarii fiind, de aceasta data, ''cianoza, coma'', adauga SABIF.

"Primul echipaj care a ajuns la pacient a fost un echipaj de prim ajutor de la SMURD, care a si inceput manevrele de resuscitare, urmat aproape simultan de un echipaj de terapie intensiva de la SMURD si un echipaj de tip C2 de la SABIF. In conformitate cu procedurile existente, fortele de interventie fiind suficiente la caz, ambulanta de la SABIF a fost declarata disponibila la locul solicitari", se mai arata in comunicatul citat.

Reactia lui Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat joi ca in cazul decesului artistului Ioan Gyuri Pascu a fost intocmit un raport medical ce va fi inaintat spre analiza Colegiului Medicilor pentru a se pronunta pe toate aspectele.

El a admis ca sunt suspiciuni ca anumite aspecte nu au fost privite corect, dar a precizat ca ele trebuie stabilite de catre Colegiul Medicilor.

"Sa stiti ca medical este posibil sa fie disociate doua situatii sau pot fi corelate, de aceea Colegiul Medicilor va trebui sa vada pe baza raportului toxicologic, a autopsiei. Un medic poate sa vada un pacient pe o problema, iar ulterior dupa una, doua, trei ore sa vada altceva la acelasi pacient. Medical este posibil", a afirmat Arafat.

El a precizat ca medicul de la prima ambulanta a luat decizia sa nu faca EKG si va trebui sa raspunda in fata Colegiului Medicilor.

Potrivit lui Arafat, clasificarea interventiei ambulantei a fost corecta, prima fiind de cod verde, iar a doua de cod rosu si a intervenit SMURD care era mai aproape.

Secretarul de stat in MAI a facut aceste declaratii la sediul Primariei Capitalei, unde participa la sedinta CGMB.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Patru anchete in jurul mortii lui Ioan Gyuri Pascu. MS:
Patru anchete in jurul mortii lui Ioan Gyuri Pascu. MS: "Informatiile denota o posibila abordare terapeutica superficiala"

Moartea lui Ioan Gyuri Pascu este anchetata de politie, de Serviciul de ambulanta, corpul de control al ministrului Sanatatii si Colegiul Medicilor.

Cauza oficiala a decesului actorului Ioan Gyuri Pascu. De ce a cerut familia o necropsie la INML
Cauza oficiala a decesului actorului Ioan Gyuri Pascu. De ce a cerut familia o necropsie la INML

Cauza decesului actorului Ioan Gyuri Pascu a fost afectiunea de cord de care suferea, pe fondul diabetului preexistent, a declarat marti, pentru News.ro, directorul medical al Institutului National de Medicina Legala (INML), Salem Abdo.

Reactiile colegilor si apropiatilor dupa moartea lui Ioan Gyuri Pascu. Mesajul transmis de premierul Ciolos pe Facebook
Reactiile colegilor si apropiatilor dupa moartea lui Ioan Gyuri Pascu. Mesajul transmis de premierul Ciolos pe Facebook

Ioan Gyuri Pascu a incetat din viata, luni dimineta, in jurul orei 5, dupa ce ar fi suferit un infarct. Fostul membru al grupului Divertis avea 55 de ani si suferea de diabet.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.