Romania, descalificata de la Eurovision din cauza datoriilor TVR. Ce alte urmari ar putea avea decizia EBU

×
Codul embed a fost copiat

European Broadcasting Union, cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din lume, i-a retras Televiziunii Romane calitatea de membru ca urmare a neplatii unor datorii in valoare totala de 16 milioane de franci elvetieni.

Cititi in articol:
► Reactia lui Ovidiu Anton
► Reactia Guvernului
► Ce alte competitii risca sa mai piarda TVR

TVR nu va mai putea participa la Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc in luna mai - se anunta vineri pe site-ul eurovision.tv. TVR datoreaza EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii necesare de acoperit provenind din perioada 2011 - 2012.  

Decizia a fost luata dupa ce un termen dat guvernului roman de a lua masuri satisfacatoare pentru a rambursa datoria a expirat miercuri, 20 aprilie. "Este regretabil faptul ca suntem obligati sa luam aceasta masura. Suntem dezamagiti ca toate incercarile noastre de a rezolva aceasta problema nu au primit nici un raspuns din partea guvernului roman. In ultimele saptamani, EBU a luat act de sugestia Ministerului Finantelor ca TVR poate fi plasata in procedura de insolventa, care la randul sau poate conduce la o restructurare profunda a difuzorului. EBU este o asociatie non-profit care reprezinta 73 de posturi publice de televiziune din 56 de tari. Continuarea gradului de indatorare al TVR pune in pericol stabilitatea financiara a EBU insasi", a declarat directorul general al asociatiei, Ingrid Deltenre.

Prestatia romaneasca va fi eliminata din competitia pentru cea de-a doua semifinala a Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc in data de 12 mai. Ordinea reprezentatiilor celorlalte 18 piese pentru a se califica in finala va ramane aceeasi, se mai arata in comunicatul postat pe site-ul concursului.

Citește și
eurovision 2016
EUROVISION 2016. Romania ar putea sa rateze concursul din acest an din cauza datoriilor mari catre organizatori
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Romania urma sa participe in a doua semifinala a concursului alaturi de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elvetia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel si Serbia.  „Este, desigur, o mare dezamagire pentru artistul ales sa reprezinte Romania, pentru colegii nostri de la TVR care si-au pregatit participarea atat de bine in acest an si, nu in ultimul rand, pentru telespectatorii romani si fanii Eurovision din aceasta tara” a declarat Jon Ola Sand, supervizor executiv al competitiei din partea European Broadcasting Union (EBU), citat de TVR.

"Tocmai pentru a ne asigura de participarea si transmiterea competitiei, in 2016 - pentru prima data dupa multi ani - TVR a achitat la termen (in martie) taxa de participare. Dar cu toate acestea se pare ca datoriile acumulate au determinat boardul EBU sa ia aceasta decizie radicala. Inaltii oficiali ai EBU au precizat ca asteapta un punct de vedere de la cei carora li s-au adresat in ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finante), pentru ca este datoria fiecarei tari sa isi pozitioneze onorabil televiziunea publica, prin legi corecte si finantari aduse la zi", a sustinut televiziunea publica.

Finala Eurovision se va desfasura la Stockholm, Suedia, in 14 mai. Ca urmare a retragerii calitatii de membru EBU pentru TVR si a serviciilor de care beneficia, postul nu va avea acces la semnalul transmis de la Stockholm si, astfel, nu va fi in masura sa transmita desfasurarea concursului.

Intrucat CD-ul oficial pentru Eurovision Song Contest 2016, care include melodia romaneasca, a fost deja produs, acesta contine piesa cu care Romania se calificase pentru concursul din acest an. EBU a decis sa pastreze posibilitatea descarcarii digitale a cantecului pe streaming, ca o favoare facuta artistului.

Reprezentantii presei romane care au acreditarile aprobate nu si le vor pierde, dar vor fi mutati in asa numita Delegatie Internationala, care include presa si fani din tari care nu participa la concurs. De asemenea, vor ramane valabile biletele vandute fanilor din Romania ai competitiei, se mai precizeaza pe site-ul citat.

Mihai Traistariu: "Universul lucreaza pentru mine"

Mihai Traistariu a reactionat pe Facebook la aflarea vestii. "E oficial ! Romania a fost exclusa de la Eurovision din cauza datoriilor prea mari facute de Tvr de-a lungul anilor ! Hm ... Si cand ma gandesc ca eram dispus sa cheltui peste 100.000 de euro pentru show-ul din Suedia, in caz ca Paradisio ar fi castigat ! Acum pot spune cu mana pe inima : " Universul lucreaza pentru mine " , a scris Mihai Traistariu pe pagina sa de Facebook.

Ovidiu Anton despre excluderea Romaniei de la Eurovision: Incerc sa zambesc si sa nu ma ia valul, insa... e nedrept

Ovidiu Anton, reprezentantul Romaniei la Eurovision Song Contest 2016, anunta, intr-o postare pe Facebook, ca a primit instiintarea oficiala prin care i se spune ca nu va participa la acest concurs din cauza excluderii Romaniei din competitie, adaugand ca incearca sa nu se lase dus de val si mentioneaza ca este "nedrept".

"Dragi prieteni, am primit si eu intr-un final instiintarea oficiala. Incerc sa zambesc si sa nu ma ia valul, insa... e nedrept", a scris Ovidiu Anton pe reteaua de socializare.

El arata ca ramane "acelasi artist sincer" si cu toate acestea "trebuie" sa se declare invins. "Eu raman acelasi, acelasi artist sincer, acelasi luptator care a castigat prin votul juriului si al publicului... dar cu toate astea, paradoxal, trebuie sa ma declar invins... de cine? de ce? Corect???... nu stiu cum sa o spun frumos acum, asa ca ma abtin", precizeaza el.

Suciu: Nu am gasit solutia tehnica si legala pentru a plati suma necesara participarii la Eurovision

Guvernul nu a gasit baza legala prin care sa achite suma necesara participarii la concursul Eurovision, a declarat vineri purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu. "Am discutat situatia (participarii la Eurovision). Nu exista o baza legala ca sa se poata face acest transfer financiar avand in vedere ca Societatea Romana de Televiziune are multiple datorii. Ar fi o problema de concurenta neloiala si de a fi sesizate toate forurile care tin cont de concurenta pe plan european. Din pacate, nu am gasit solutia tehnica si legala, dincolo de solutia financiara (...) prin care o eventuala plata sa poata fi facuta. Ne pare rau sa constatam acest lucru. Adresa a sosit la noi abia in aceste zile", a explicat Suciu, la Palatul Victoria.

El a adaugat ca ar fi "cumva inechitabil" ca actualul Guvern sa fie acuzat de neplata datoriilor TVR tinand cont ca situatia debitelor este mult mai veche. "E o problema de ani de zile, trebuia rezolvata de ani de zile, sunt datorii de ani de zile si e cumva inechitabil sa fie acuzat acest Guvern de faptul ca nu a platit o datorie care de ani de zile zace prin diverse sertare. Noi nu am gasit solutia tehnica si legala de a face aceasta plata in termenul scurt de 24 de ore pe care l-am avut la dispozitie", a precizat Suciu.

Intrebat daca vor mai fi si alte evenimente care nu vor fi transmise de televiziunea publica precum Campionatul European de Fotbal, Suciu a explicat ca Guvernul nu are mandat sa lucreze acum "in ceea ce inseamna reformarea structurii publice din televiziune".
"Ne-am aratat toata disponibilitatea de a interveni in acest proces in baza limitelor legale pe care le avem", a sustinut purtatorul de cuvant.

Iuliana Marciuc despre excluderea Romaniei de la Eurovision: Este o situatie fara precedent in istoria EBU


Sefa delegatiei Romaniei la Stockholm, Iuliana Marciuc, declara ca decizia European Broadcasting Union de a retrage Televiziunii Romane (TVR) calitatea de membru ca urmare a neplatii unor datorii in valoare totala de 16 milioane de franci elvetieni este una fara precedent in istoria acestei asociatii media. "Este o situatie fara precedent in istoria EBU, ca si excluderea unei tari din cadrul Eurovision, care este din nou o premiera", a declarat Marciuc, vineri, pentru Agerpres.

Ea a precizat ca, "permanent, conducerea televiziunii a facut numeroase apeluri catre institutiile statului, atunci cand ele au sosit de la EBU". "Atat timp cat EBU nu a primit niciun raspuns pana la ora 20,00 ieri, cand a solicitat raspunsuri, ei au aplicat ceea ce in comunicatul de ieri au spus ca vor aplica. Mai multe nu pot sa va spun la ora aceasta", a adaugat Iuliana Marciuc.

Eurovision: Revenirea TVR in competitia din 2016 este practic exclusa. Nu exista discutii cu alte posturi pentru difuzarea evenimentului in Romania

Revenirea TVR la Eurovision 2016, in cazul in care se rezolva problema datoriilor catre EBU, este practic exclusa din cauza complicatiilor legate de productie, dupa cum au precizat, vineri, pentru HotNews.ro organizatorii evenimentului. "TVR a fost exclusa din serviciile si programele EBU cel putin pana cand este solutionata situatia datoriilor. Este prematur sa luam in considerare viitorul TVR la Eurovision Song Contest, deoarece mai intai trebuie rezolvata situatia datoriilor. Intrucat producatorii concursului din 2016 au nevoie de timp pentru a pregati revenirea in competitie a unui act - timp de care nu mai dispunem, atat de aproape de momentul concursului - reintrarea TVR in competitia din 2016 este practic exclusa. Nu exista discutii cu niciun alt canal si nu am primit nicio solicitare in acest sens din partea canalelor romanesti", au declarant organizatorii evenimentului.

Ce competitii risca sa mai piarda TVR

Odata cu excluderea Romaniei din EBU, este posibil ca Olimpiada de la Rio sa nu mai ajunga in casele romanilor. De asemenea, din cauza problemelor financiare, s-ar putea ca TVR sa nu poata transmite Campionatul European din Franta, la care Romania joaca in deschidere cu tara gazda.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ovidiu Anton reactioneaza in urma vestii ca Romania risca sa nu participe la Eurovision 2016
Ovidiu Anton reactioneaza in urma vestii ca Romania risca sa nu participe la Eurovision 2016

Referindu-se la riscul ca Romania sa nu participe anul acesta la Eurovision, Ovidiu Anton, reprezentantul tarii noastre, a spus ca un artist nu ar trebui pus intr-o astfel de situatie si spera ca TVR va primi ajutor financiar de la stat.

EUROVISION 2016. Romania ar putea sa rateze concursul din acest an din cauza datoriilor mari catre organizatori
EUROVISION 2016. Romania ar putea sa rateze concursul din acest an din cauza datoriilor mari catre organizatori

Romania risca sa nu mai participe in acest an la Eurovision, motivul fiind datoriile acumulate in ultimii opt ani la European Broadcasting Union (EBU) de catre Televiziunea Publica.

Concurentul care se pregateste sa socheze la Eurovision 2016. Vrea sa danseze gol, alaturi de lupi, pe scena
Concurentul care se pregateste sa socheze la Eurovision 2016. Vrea sa danseze gol, alaturi de lupi, pe scena

Reprezentantul Belarusului la Eurovision 2016, Alexander Ivanov, a anuntat ca vrea sa interpreteze melodia "Help You Fly" gol si alaturi de lupi pe scena.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.