Regina Ana a Romaniei a murit la varsta de 92 de ani. Ziua de 13 august ar putea fi declarata zi de doliu national

×
Codul embed a fost copiat

1 august 2016 - este o data amara, la care poporul roman se desparte de un simbol. In varsta de 92 de ani, si dupa o lunga suferinta, Majestatea sa Regina Ana a Romaniei a inchis ochii pentru totdeauna la Spitalul din Morges, in Elvetia.

-► Ziua de 13 august ar putea fi declarata zi de doliu national

Citeste si:

Regina Ana, povestea celei mai longevive sotii de suveran din intreaga noastra istorie. GALERIE FOTO

Potrivit unui comunicat emis de Casa Regala, i-au fost alaturi patru dintre fiicele sale. De asemenea, Majestatea Sa Regele Mihai Intai a vizitat-o in fiecare zi, in ultima saptamana. Din dorinta fostului suveran, se vor organiza funeralii regale, iar inmormantarea va avea loc, cel mai probabil, in 13 august, la Curtea de Arges.

Citește și
Regele Mihai si Regina Ana
Noi fotografii cu Regele Mihai si Regina Ana, date publicitatii. Fostul suveran n-a mai aparut in public din noiembrie 2014
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Energica si poate chiar rebela, Majestatea Sa Regina Ana a preferat de multe ori bocancii in locul pantofilor cu toc. I-a placut sa calatoreasca, a crescut cinci copii si nu i-a fost straina viata oamenilor obisnuiti, atunci cand si-a urmat sotul si sufletul pereche, in exil.

Regina Ana a Romaniei a inchis ochii departe de Romania, tara care a adopta-o dupa casatorie.

Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale: "De cateva zile, de vreo saptamana, 10 zile, se cam intrevedea acest deznodamant, in sensul ca era aproape in coma. Ne asteptam. Batranetea, ca sa spun asa. Nu avea o boala anume care sa fie terminala, dar era degradarea care vine uneori la anumite persoane la varsta de dupa 92 de ani, din pacate."

Duminica, Majestatea Sa Regina Ana a fost impartasita de un preot catolic. In urma sa ramane imaginea unei personalitati complexe.

Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale: "Era un om care te impresiona de la primul moment cand luai contact cu ea, avea un umor extraordinar si niste replici la obiect. Era o doamna, in primul rand, era o mama deosebita, isi iubea in mod egal fetele, il iubea pe Majestatea sa Regele Mihai si intra intr-o relatie cu interlocutorul foarte foarte natural. Si repet, avea un simt al umorului extraordinar de dezvoltat."

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis i-a trimis deja o scrisoare de condoleante Regelui Mihai: "Majestatea Sa Regina Ana a Romaniei va ramane pentru totdeauna in memoria si in sufletele noastre drept unul dintre cele mai importante simboluri de intelepciune, demnitate si un reper deosebit de conduita morala. De-a lungul onorabilei sale vieti, Ana a Romaniei a fost expresia celor mai distinse valori de decenta, devotament si dragoste fata de Tara al carei nume l-a purtat".

Regina Ana si Regele Mihai au facut adevarate turnee diplomatice pentru aderarea Romaniei la NATO si la Uniunea Europeana, aminteste Klaus Iohannis. Despre dragostea Reginei fata de tara in care nu a apucat sa locuiasca prea mult vorbesc toti cei care au sansa sa o cunoasca.

Mircea Iionescu Quintus, presedintele de onoare al PNL:
"Un exemplu de modestie si de buna purtare, de adevarata regina, as spune. Vestea aceasta pentru un om batran care in tinerete a cunoscut binefacerile monarhiei in tara noastra este o stire care impresioneaza. Ma gandesc in primul rand la singuratatea de aici inainte a regelui Mihai, ii doresc putere sa treaca si peste aceasta grea, deosebit de grea incercare."

Constantin Balaceanu Stolnici, istoric: "Imi pare rau de aceasta pierdere, care este o pierdere istorica, o pierdere care nu este numai a familiei, ci a intregii natiuni. A fost o persoana remarcabila, o femeie plina de demnitate, care nu a avut o viata usoara. A trecut prin momente foarte grele din cauza vicisitudinilor istoriei."

Theodor Paleologu, parlamentar: "Regina Ana, chiar daca era o prezenta discreta, era o prezenta extrem de importanta pentru un om esential in istoria noastra. Sunt aproape 70 de ani de casatorie in care aceasta femeie a stat alaturi de regele nostru si cu moartea ei se apropie de sfarsit un ciclu istoric extrem de imortant, esential pentru istoria Romaniei. Eu de aceea cred ca Guvernul ar trebui sa organizeze funeralii nationale."

 

Sunt cateva semne de intrebare legate de funeraliile Reginei, unul din ele cu privire la prezenta Regelui Mihai, atata vreme cat stim ca starea sanatatii acestuia este precara. Asadar, va fi nevoie de un acord al medicilor pentru ca acesta sa fie prezent in Romania pentru a-si conduce sotia pe ultimul drum.

Un alt semn de intrebare este legat si de programul funeraliilor ce vor urma in Romania, insa cutuma este destul de clara in aceste imprejurari.

Cel mai probabil, trupul reginei va fi adus in Romania joi si va merge direct la Palatul Peles, din Sinaia, unde va fi depus pentru o zi in holul de onoare, dupa care va fi dus la Bucuresti, la Palatul Regal de pe Calea Victoriei, si va fi depus in sala tronului. Aici, romanii pot veni sa depuna o floare si aprinda o lumanare.

Avocatul Casei regale, Adrian Vasiliu, a anuntat ca Regina Ana va fi inmormantata cel mai probabil in 13 august, informeaza news.ro. Vasiliu a spus ca, avand in vedere starea foarte proasta de sanatate, ”aproape de coma”, a reginei, decesul acesteia era un eveniment de asteptat.

Intr-un comunicat de presa, Ministerul Apararii Nationale transmite ca va asigura efective necesare desfasurarii funeraliilor:

"Pentru desfasurarea corespunzatoare a ceremoniilor funerare organizate la incetarea din viata a Majestii Sale Regina Ana a Romaniei, Ministerul Apararii Nationale va asigura, in acord cu dorintele transmise de Casa Regala, potrivit reglementarilor in vigoare, efective de militari din unitati specializate, in garnizoanele Bucuresti, Sinaia si Curtea de Arges. Ministrul apararii nationale si conducerea Ministerului exprima pe aceasta cale sincere condoleante Familiei Regale."

El a explicat ca acum trebuie facute o serie de formalitati in Elvetia, trupul neinsufletit al Majestatii Sale urmand sa fie adus in Romania probabil saptamana viitoare.

Adrian Vasiliu a precizat ca starea de sanatate a regelui Mihai este stabila.

Ziua de 13 august ar putea fi declarata zi de doliu national

Guvernul ia in considerare sa adopte o Hotarare in sedinta de miercuri cu declararea zilei de 13 august, ziua inmormantarii reginei Ana, zi de doliu national, au declarat, pentru News.ro, surse guvernamentale. Potrivit acelorasi surse, regina Ana a Romaniei ar urma sa fie inmormantata cu onoruri militare la Curtea de Arges.

De asemenea, trupul neinsufletit al Reginei Ana urmeaza sa fie adus in tara martea viitoare, au mai declarat sursele citate.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a confirmat ca declararea zilei de doliu national va figura pe ordinea de zi a viitoarei sedinte de Guvern si a precizat ca premierul avut si o convorbire telefonica cu Principesa Margareta si i-a transmis condoleante si tot sprijinul Executivului. Regina Ana, in varsta de 92 de ani, a murit, luni, la 13.45, la Spitalul din Morges, in Elvetia. Corpul neinsufletit va fi depus la Peles si apoi regina va fi inmormantata in Catedrala Arhiepiscopala de la Curtea de Arges. Programul oficial al funeraliilor va fi facut public marti.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Regina Ana, povestea celei mai longevive sotii de suveran din intreaga noastra istorie. GALERIE FOTO
Regina Ana, povestea celei mai longevive sotii de suveran din intreaga noastra istorie. GALERIE FOTO

Majestatea Sa Regina Ana a fost cea mai longeviva sotie de suveran din intreaga noastra istorie. A trait in aceasta viata cat altii in zece, iar povestea sa, poate fi oricand, un subiect de film.

Noi fotografii cu Regele Mihai si Regina Ana, date publicitatii. Fostul suveran n-a mai aparut in public din noiembrie 2014
Noi fotografii cu Regele Mihai si Regina Ana, date publicitatii. Fostul suveran n-a mai aparut in public din noiembrie 2014

Casa Regala a Romaniei a dat joi publicitatii cateva fotografii recente, cu Regele Mihai si Regina Ana.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.