Protest cu 20.000 de oameni în București față de legile justiției. Manifestații în toate orașele mari din țară

×
Codul embed a fost copiat

Mii de persoane au protestat duminică în București. Manifestaţii au loc și în zeci de oraşe.

DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR:


UPDATE 22:15 Protestul din Capitală s-a încheiat.

UPDATE 22:05 Manifestanţii din Bucureşti au mers la intrarea în Camera Deputaţilor, accesul dinspre Parcul Izvor în Palatul Parlamentului, unde au aprins luminile telefoanelor mobile şi au scandat ”DNA, să vină să vă ia” şi ”Justiţie, nu corupţie”.

Citește și
protest romi
Mai mulți romi au protestat în Baia Mare, nemulțumiți de noile locuințe sociale
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Protestatarii au mai scandat şi ”Demisia”.

La un moment dat, oamenii chiar au tras de porţi, încercând să intre în curte.

În zonă, pe lângă numeroşi jandarmi sunt masaţi şi luptători Brigării Speciale de Intervenţie, aşa-numiţii ”mascaţi”. De altfel, aceştia au fost prezenţi şi în Piaţa Victoriei, încă de la începul protestului.

Duminică seară, Jandarmeria a desfăşurat efective fără precedent la protestele din acest an.

UPDATE 22:00 La această oră, în fața Parlamentului, mai sunt doar puțin peste 100 de persoane. Protestul se va încheia în scurt timp.

UPDATE 21:50 Peste 5.000 de oameni au protestat și la Sibiu, scrie turnulsfatului.ro.

UPDATE 21:40 La Cluj au ieșit în stradă aproximativ 5.000 de oameni, conform stiridecluj.ro

Și la Timișoara au ieșit câteva sute de oameni în stradă.

UPDATE 21:20 Manifestanţii din Bucureşti au ajuns în faţa Palatului Parlamentului, dar coloana se întinde încă pe Bulevardul Unirii. Oamenii strigă ”Hoţii” și ”Demisia”.

UPDATE 21:05 La 101 de ani, filozoful Mihai Şora a ieșit în stradă, la Alba Iulia. Detalii AICI

UPDATE 21:00 Tudor Chirilă a ieșit și el la protest. Detalii AICI

UPDATE 20:45 La protest participă și Dacian Cioloș. Fostul premier anunțase de sâmbătă seară că va ieși și el în stradă. 

UPDATE 20:30 Cei peste 15.000 de oameni care manifestează în Bucureşti au ajuns la Piaţa Universităţii, iar acum se îndreaptă spre Piaţa Unirii. Coloana se întinde de la Piaţa Romană până dincolo de Piaţa Universităţii. Traficul rutier este blocat în centrul Capitalei.

Nu se circulă nici pe Bulevardul Lascăr Catargiu, nici pe Magheru şi nici pe Nicolae Bălcescu. Oamenii se îndreaptă spre Parlament, cu opriri în faţa Ministerului Justiţiei şi Curţii Constituţionale.

Pe Bulevardul Magheru, oamenii au scandat ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, ”Hoţii”, ”Demisia”. La Universitate s-au oprit pentru scurt timp.

UPDATE 20:00 Mii de oameni sunt în marş pe Bulevardul Magheru din Capitală şi scandează ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”. Jandarmii au retras cavaleria.

Circulaţia rutieră este complet blocată pe Bulevardul Magheru, unde sunt în marş peste 15.000 de oameni.

Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piaşa Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii, au strigat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”. Numărul forţelor de ordine prezente la protestul din Bucureşti este impresionant. Zeci de jandarmi merg în faţa coloanei de oameni.

După îmbrânceli cu manifestanţii şi după ce caii au devenit foarte agitaţi, jandarmii călare s-au retras la o distanţă de siguranţă. Totuşi, zeci de jandarmi şi poliţişti merg în faţa coloanei de manifestanţi.

Traficul rutier este oprit pe Bulevardul Lascăr Catargiu.

UPDATE 19:30 Numărul protestatarilor din PIața Victoriei s-a mărit considerabil. Aproape 10.000 de oameni s-au adunat în fața Guvernului și au plecat în marș spre Parlament.

UPDATE 19:06 La Braşov, aproximativ o mie de persoane s-au strâns în faţa Prefecturii, având pancarte pe care scrie ”Hoţii” şi ”Demisia”. Oamenii au anunţat deja că vor porni în mmarş către Piaţa Sfatului.

Manifestaţii au loc şi în alte oraşe din ţară, oamenii continuând să se strângă.

UPDATE 19:05 Câteva sute de persoane s-au strâns şi în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în zona denumită ”La Clopot”. Oamenii scandează lozinci antiguvernamentale şi cer demisia Guvernului.

Aproximativ 150 de persoane protestează şi în faţa sediului Prefecturii din Galaţi, manifestanţii scandând "Hoţii", "DNA să vina să vă ia", "PSD, ciuma roşie" sau "Aţi reuşit şi ne-aţi unit".

Manifestanţii fluieră în vuvuzele şi flutură steaguri tricolor şi ale Uniunii Europene. Totodata, ei au adus pancarte şi bannere pe care scrie "Toţi pentru justitie", "Luptăm, justitia apăram", "Susţinem DNA" sau "Pe noi ne manipuleaza conştiinţa".

Aproximativ 200 de persoane protestează şi în Constanţa împotriva modificărilor la legile justiţiei, oamenii scandând lozinci împotriva PSDi şi a liderului social-democrat, Liviu Dragnea.

Oamenii s-au strâns începând cu ora 18.00 pe platoul din faţa Prefecturii, locul tradiţional de întâlnire al protestatarilor. Ei au pancarte pe care scrie "PSD egal mafia", "Strada este comisia specială", "Dragnea , demisia", "Tara Constanţa contrează. Ţară n-am votat hoţia. Voi nu sunteţi România."

Oamenii scandează ”PSD, ciuma roşie”, ”ALDE şi PSD aceeaşi mizerie”, ”Dragnea nu uita, Romania nu-i a ta”, ”Ceauşescu n-a murit, este Dragnea travestit”, ”Demisia, PSD, ciuma roşie”.

Deocamdată protestatarii nu au stabilit dacă vor pleca în marş pe străzile din municipiu. Numărul protestarilor este în creştere, alţi oameni alaturându-se celor prezenţi în faţa Prefecturii.

UPDATE 19:02 În municipiul Sibiu aproximativ patru sute de persoane s-au strâns în faţa Magazinului Dumbrava, în apropierea zonei centrale. Protestatarii au afişe cu mesaje îndreptate împotriva Guvernului şi cer demisia Executivului, a lui Liviu Dragnea, dar şi a lui Călin Popescu Tăriceanu.

La ora 18.30, manifestanţii au pornit într-un marş pe mai multe artere ale oraşului, pe un traseul de circa cinci kilometri, urmând a reveni în locul de plecare.

Mai multe echipaje de Poliţie şi jandarmi însoţesc coloana de manifestanţi, Poliţia Rutieră anunţând că traficul va fi blocat pe câte o bandă a sensului de mers.

Marşul de protest va afecta circulatia auto pe traseul Piaţa Unirii – Calea Dumbrăvii - Mihai Viteazul - Rahovei şi retur.

”Recomandăm conducatorilor auto să circule cu prudenta si viteza redusă”, a transmis Poliţia Rutieră din Sibiu.

 

ORA 19:00  Aproape 6.000 de manifestanti in Piata Victoriei din Capitala. S-a inchis traficul și dinspre Ștefan cel Mare spre Bd. Mihalache. 

ORA 18:40  A fost intrerupt traficul dinspre Șoseaua Kiseleff și Bd. Aviatorilor spre Calea Victoriei. Peste 2.000 de manifestanți sunt la acest moment în fața Guvernului.

ORA 18:30  Peste 1.000 de oameni sunt în acest moment în Piața Victoriei. În rândul oamenilor din Piață au apărut discuții referitoare la desfășurarea protestului. Unii susțin pornirea în marș, în jurul orei 19:30, spre Parlament, în timp ce alții nu susțin ideea, motivând că protestul s-ar rupe astfel, potrivit hotnews.ro.

ORA 18:20 Manifestanţii aflaţi în Piaţa Victoriei scandează ”PSD, ciuma roşie”, ”Justiţie, nu corupţie” şi ”Demisia”. Ei suflă în vuvuzele şi bat în tobe.

La această oră, circulaţia rutieră se desfăşoară normal în Piaţa Victoriei.

Grupuri mari de oameni continuă să soseacă în piaţă. 

ORA 18:00  Câteva sute de persoane protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei. Protestele sunt programate duminică seara, în Bucureşti şi în aproape 80 de oraşe, precum şi în străinătate, la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris.

În Capitală, manifestanţii ar urma să plece din Piaţa Victoriei la ora 19.30 în marş către Parlament, cu mesajele "Nu scăpaţi!", "Demisia!".

ORA 17:30 În Piața Victoriei erau la această oră câteva zeci de persoane.

”42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa chemând românii să ceară în stradă retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a evenimentului.

Protestele sunt programate duminică, de la ora 18.00, în Bucureşti şi în aproape 80 de oraşe, precum şi în străinătate, la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris.

În Capitală, manifestanţii ar urma să plece din Piaţa Victoriei la ora 19.30 în marş către Parlament, cu mesajele "Nu scăpaţi!", "Demisia!".

”România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, criza financiară și tăierea salariilor bugetarilor din 2010. Confiscarea politică a sistemului de justiție, capturarea statului de către o mafie politică care slăbește legislația anticorupție pentru a scăpa de răspundere penală, războiul politic și instituțional declanșat de Guvern împotriva societății civile, atacurile majorității parlamentare împotriva aliaților din NATO și UE, haosul fiscal și deprecierea accelerată a leului, creșterea prețurilor și a deficitului bugetar vor arunca România de facto în afara Uniunii Europene și NATO”, au mai scris organizatorii protestelor pe pagina de Facebook.

Orban: Membrii şi simpatizanţii PNL se vor afla astăzi în stradă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, precizează că, astăzi, membrii şi simpatizanţii partidului se vor afla în stradă. Noi manifestaţii sunt anunţate pentru duminică seară în Bucureşti şi în zeci de oraşe.
”Am spus la căderea moţiunii de cenzură iniţiată de PNL că nu vom ceda şi vom continua lupta, atât în Parlament, dar şi prin orice alte mijloace legale, pentru a scăpa România din ghearele acestei caracatiţe care încearcă să confişte statul român. Astăzi, membrii şi simpatizanţii Partidului Naţional Liberal se vor afla în stradă alături de acele grupuri active din societate care nu acceptă resemnarea. Împreună, prin vigilenţă, perseverenţă, dar mai ales unitate, vom găsi antidotul pentru a vindeca chiar şi ciuma roşie”, a scris Ludovic Orban pe pagina sa de Facebook.


 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Procedura numirii procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT nu se schimbă
Procedura numirii procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT nu se schimbă

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a decis, vineri, menţinerea actualei proceduri a numirii procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT.

Mai mulți romi au protestat în Baia Mare, nemulțumiți de noile locuințe sociale
Mai mulți romi au protestat în Baia Mare, nemulțumiți de noile locuințe sociale

O familie asistată social din Baia Mare a protestat, miercuri, în faţa Serviciului Public de Asistenţă Socială din Baia Mare, nemulţumiţi că noua locuinţă primită din partea primăriei e necorespunzătoare.

Capitala, scena unui protest de amploare. Sindicaliștii ies in stradă pe 12 decembrie
Capitala, scena unui protest de amploare. Sindicaliștii ies in stradă pe 12 decembrie

Bucureștiul va fi scena unui protest de amploare.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.