155 de ani de la Mica Unire. "Este actul politic fondator al tarii". Mesajul integral al presedintelui Traian Basescu

×
Codul embed a fost copiat

24 ianuarie este Ziua Unirii, iar capitala Moldovei e gata de sarbatoare. Asta dupa ce joi a fost forfota mare: au fost maturate strazile, zapada a fost adunata, iar statuia lui Alexandru Ioan Cuza a fost lustruita.

UPDATE 10:30 Presedintele Traian Basescu a transmis, vineri, 24 ianuarie un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Principatelor in care afirma ca evenimentul care a avut loc in urma cu 155 de ani este fara indoiala "actul politic fondator al tarii noastre", care trebuie sa ne faca sa intelegem importanta solidaritatii.

"Celebram astazi Ziua Unirii Principatelor Romane, un eveniment istoric care isi pastreaza forta spirituala pentru noi toti, cei care suntem in Romania sau in comunitațile din afara granitelor. Am amintit cu prilejul fiecarei sarbatori dedicata momentului Unirii faptele istorice extraordinare care au pregatit-o, dar si figurile politice fara de care nu ar fi fost cu putinta Unirea romanilor intr-un singur stat care sa le asigure identitatea si viitorul national", arata presedintele Traian Basescu in mesaj.

Potrivit sefului statului, "aceasta zi este cel mai bun prilej sa reflectam impreuna la semnificațiile Unirii, la sensul profund al acestui mare ideal devenit realitate, care a marcat nasterea Romaniei moderne". "Unirea ramane, fara indoiala, actul politic fondator al tarii noastre. Dar, dincolo de dimensiunea politica, nu trebuie sa uitam de forța acesteia de a ne aduce impreuna", considera presedintele Traian Basescu.

Seful statului mai transmite ca poporul roman a reusit, prin vointa celor profund dedicati, sa realizeze unitatea nationala. "De aceea, consider ca aceasta vocatie dovedita intr-un moment istoric trebuie sa ne faca sa intelegem importanta solidaritatii in interiorul marii noastre familii care este Romania. Daca vom cultiva aceste principii, vom putea sa transmitem generatiilor viitoare adevaratul sens al unitatii si forta Unirii care a calauzit poporul roman in 1859 și care ramane, peste ani, un testament atat de valoros", transmite presedintele.

Citește și
Traian Basescu
Basescu, intrebat despre unirea cu R.Moldova: Ma voi ocupa de acest proiect dupa ce termin mandatul
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

UPDATE 10:20 Peste 11.300 de politisti asigura ordinea, vineri, la manifestarile organizate de Ziua Unirii - 24 ianuarie, in Bucuresti si 26 de judete, la care sunt asteptate sa participe aproximativ 45.000 de persoane, potrivit Politiei Romane. Cei peste 11.300 de politisti, dintre care 1.549 de la rutiera, 6.754 de la ordine publica, 931 de la transporturi, 983 de la investigatii criminale si 402 din alte structuri, vor fi in misiuni pentru asigurarea ordinii si sigurantei publice pe timpul manifestarilor cultural-artistice prilejuite de implinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

UPDATE 09:50 Premierul Victor Ponta NU va mai participa la manifestarile de la Iasi prilejuite de implinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor, potrivit unor surse politice locale. La evenimente vor fi prezenti presedintele Senatului, Crin Antonescu, si vicepremierul Liviu Dragnea. Premierul avea programata participarea la manifestarile de la Iasi incepand cu ora 11.00.

UPDATE 09:17 Premierul Victor Ponta transmite, cu prilejul zilei de 24 ianuarie, un mesaj de unitate si solidaritate, aratand ca romanii au transmis un mesaj similar in urma cu 155 ani, cand liderii politici ai vremii au decis ca interesul national este mai presus "de orice ambitii egoiste sau interese particulare".

"Cu prilejul zilei de 24 ianuarie, Guvernul reafirma mesajul de unitate si solidaritate pe care romanii l-au transmis in urma cu 155 de ani, cand liderii politici ai vremii au decis ca interesul national si soarta poporului sunt mai presus de orice ambitii egoiste sau interese particulare. Romanii de pretutindeni isi afirma astazi cu mandrie valorile si originile, celebrandu-i pe cei care au pus bazele constructiei noastre nationale. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei si Tarii Romanesti va ramane o zi importanta pentru istoria si identitatea poporului roman, iar celebrarea ei evoca hotararea si ambitia unor lideri cu viziune de a uni si mobiliza societatea in jurul unor idealuri si a unor proiecte comune. Astazi, mai mult ca oricand, trebuie sa fim constienti de forta noastra ca popor si sa ne regasim speranta ca putem trai traind intr-o societate mai buna, mai solidara si mai prospera", afirma seful Guvernului.

Premierul Victor Ponta va fi prezent, vineri, la manifestarile care vor avea loc la Iasi, incepand cu ora 10.00, fiind asteptat si la Focsani, la manifestarile de Ziua Unirii, care vor incepe la ora 15.00.

CUM S-A PREGATIT IASIUL PENTRU ZIUA UNIRII

La ceremoniile de Ziua Unirii, de vineri, 24 ianuarie sunt asteptati o multime de politicieni. Zeci de muncitori au adunat zapada cazuta pe strazile din centrul Iasiului in ultimile zile. Iar zona din jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza a fost maturata cu grija, pentru ca acolo vineri se va dansa Hora Unirii. Si statuia din Piata Unirii a fost curatata cu atentie.

Corneliu Bart, reprezentant al Primariei din Iasi: "In fiecare an am actionat ca sa dam jos ceea ce fac porumbeii pe capul lui Cuza. Actionam numai cu apa si eventual cu putin sapun ca sa-i spalam freza. Spalandu-l in fiecare an putem sa spunem ca a devenit o traditie".

Nici bucataresele nu au avut liniste: au inceput sa pregateasca inca de joi zece mii de portii de fasole cu carnati, care vor fi impartite oamenilor din piata. "Fasolea am ales-o, o spalam si o s-o punem la inmuiat, o punem la fiert. Care este secretul pentru o fasole gustoasa? Cand cantitatea este mai mare, fasolea este mai gustoasa", spune o bucatareasa.

In zona vor fi mobilizati peste 500 de jandarmii si politisti care vor avea asigura ordinea. Spre deosebire de alti ani, anul acesta a fost adusa de la Incpectoratul pentru Situatii de Urgenta si o masina speciala, dotata cu o camera de supraveghere.

Accidentul aviatic in care au murit pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion a umbrit si sarbatoarea Unirii Principatelor de la Iasi. La ora 10:00, era programat sa inceapa in Piata Unirii un spectacol de muzica populara, dar autoritatile locale au decis sa anuleze concertul.

Astfel, ceremoniile care marcheaza 155 de ani de la Unire vor incepe la ora 11:00, cu intonarea imnului national. Apoi, oficialitatile prezente vor tine discursuri si vor depune coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Dupa defilarea militarilor, toti cei prezenti in piata se vor prinde in traditionala hora a Unirii. Iar seara va avea loc retragerea cu torte a militarilor, pe traseul Piata Unirii - Palatul Culturii.

La Iasi sunt asteptati si premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, Vasile Blaga, Catalin Predoiu si Mihai Razvan Ungureanu.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane. Cum va fi sarbatorita aceasta zi la Timisoara
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane. Cum va fi sarbatorita aceasta zi la Timisoara

Unirea Principatelor Romane sau Ziua Unirii se sarbatoreste an de an, in data de 24 ianuarie.

Basescu, intrebat despre unirea cu R.Moldova: Ma voi ocupa de acest proiect dupa ce termin mandatul
Basescu, intrebat despre unirea cu R.Moldova: Ma voi ocupa de acest proiect dupa ce termin mandatul

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca se va ocupa de unificarea Republicii Moldova cu Romania dupa incheierea mandatului.

Mars pentru unirea Basarabiei cu Romania. 10.000 de persoane au participat in Capitala
Mars pentru unirea Basarabiei cu Romania. 10.000 de persoane au participat in Capitala

''Vrem Unirea Basarabiei cu Romania'' au strigat 10 mii de oameni, cetateni romani, dar si moldoveni. Acestia au organizat si un mars de protest in Bucuresti, cerand ca Basarabia sa devina o prioritate pentru autoritatile romanesti.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.