Vremea concediilor in 2013. Cum vor fi temperaturile in lunile in care Romania intra in vacanta

×
Codul embed a fost copiat

Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor care se vor produce in intervalul 10 - 23 iunie, in fiecare regiune a tarii.

Cand sa ne luam concediu

Cei care si-au programat concediu in a doua jumatate a lui iunie, au vreme buna de plaja. Incepand de duminica si pana la sfarsitul lunii vor fi 30 de grade. Soarele va incalzi mai intai sudul si vestul tarii, apoi si celelalte zone.

In iulie ne vom praji la foc mic, la propriu, pentru ca se anunta temperaturi peste mediile normale, cu prea putini stropi de ploaie. Ramane doar sa ne rugam cerului sa nu inregistram totusi valorile din iulie 2007 sau 2000 cand au fost chiar si 44,3 grade Celsius la umbra.

De un concediu fierbinte vor avea parte si cei care aleg luna august pentru relaxare, pentru ca si atunci vor fi inregistrate temperaturi peste medie. Ca sa ne dam seama mai bine de atmosfera, ar trebui sa ne amintim de pilda luna august a anului trecut, una dintre cele mai calduroase inregistrate de meteorologi. 44,5 grade celsius au fost in braila si 41 la bucuresti.

Citește și
Furtuna
Vom avea parte de descarcari electrice si averse de ploaie. Prognoza meteo pana pe 16 iunie
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Prognoza completa pentru urmatoarea perioada

Conform Mediafax, estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

In intervalul 13 – 17 iunie va urma o incalzire usoara si treptata a vremii, spre valori medii ale maximelor diurne de aproximativ 28 de grade, ceea ce caracterizeaza o vreme calda pentru mijlocul lunii iunie. Totodata, pe parcursul primei saptamani, regimul termic nocturn are usoare variatii de 1...2 grade in plus sau in minus, in jurul valorii de 14 grade.

Incepand din 18 iunie temperaturile maxime pierd cateva grade, urmand sa ajunga la o medie de 26 de grade pe 23 iunie, in timp ce minimele nocturne raman la valori de 15 grade, in medie.

Ploile, mai ales averse, insotite si de descarcari electrice, se vor semnala pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar mai importante cantitativ si pe arii mai extinse vor fi in intervalul 10 – 13 iunie.

CRISANA

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme in racire usoara, dupa care regimul termic mediu diurn va fi in crestere treptata spre 28 de grade pe 17 iunie. Ulterior, vremea se mai raceste cu aproximativ 3 grade pana in ultima zi a perioadei de prognoza. Temperaturile nocturne se vor mentine in general constante in ambele saptamani, situandu-se in medie in jurul valorii de 14 grade.

Aversele de ploaie si descarcarile electrice se vor semnala pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza. Gradul de instabilitate atmosferica diminueaza semnificativ in intervalul 14 -17 iunie, in timp ce dupa 18 iunie va creste din nou probabilitatea de aparitie a fenomenelor specifice instabilitatii atmosferice.

TRANSILVANIA

Vremea se incalzeste, iar inceputul celei de-a doua saptamani de prognoza va fi carcaterizat de o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit pentru a doua decada a lunii iunie, media temperaturilor maxime urmand a fi de 27 de grade.

Pana pe 23 iunie insa, regimul termic diurn va scadea cu aproximativ 3 grade, in timp ce minimele nocturne nu vor avea in general oscilatii pe tot parcursul perioadei de prognoza, situandu-se in jurul unei medii de 12 grade.

Fenomenele specifice instabilitatii atmosferice isi vor face aparitia in fiecare zi, dar vor fi mai frecvente dupa data de 18 iunie.

MARAMURES

In intervalul 13 – 18 iunie se va resimti o incalzire treptata a vremii, dar dupa 19 iunie temperatura scade din nou, ajungand la sfarsitul zilelor de prognoza spre medii ale maximelor de 24...25 de grade. Pe parcursul noptilor intregului intervalul de prognoza, temperatura aerului nu va avea variatii semnificative, minimele situandu-se in jurul unei medii de 13...14 grade .

Ploile, prezente mai ales in intervalul 10 – 14 iunie si 17 – 23 iunie, vor avea caracter de aversa si vor fi insotite de descarcari electrice.

MOLDOVA

La inceputul primei saptamani a perioadei de prognoza, mediile temperaturilor diurne vor fi in scadere, apoi vor creste usor. A doua saptamana va debuta cu maxime de 27...28 de grade, pentru ca pana la sfarsitul acesteia temperatura aerului sa mai scada cu aproximativ 2 grade. Regimul termic mediu nocturn va ramane relativ constant in intervalul 11 – 23 iunie, urmand a se situa in jurul valorii de 15 grade.

Aversele si descarcarile electrice se vor semnala frecvent pana pe 16 iunie si din nou dupa 18 iunie, insa ploile vor fi mai importante cantitativ in intervalul 11 – 14 iunie si posibil pe 18 iunie.

DOBROGEA

Regimul termic se va mentine relativ constant in prima saptamana a intervalului de prognoza, cand valorile temperaturilor maxime vor fi, in medie, de aproximativ 26 de grade, iar cele ale minimelor nocturne de 17...18 grade – valori ce se mentin de interes si pe parcursul celei de a doua saptamani.

Incepand din primele zile ale saptamanii viitoare, maximele diurne adauga, in medie, 2 grade si raman in jurul valorii de 28 de grade pana la sfarsitul perioadei de prognoza, caracterizand astfel o vreme calda pentru a doua decada a lunii iunie.

Se vor semnala manifestari de instabilitate atmosferica intre 13 si 16 iunie, dar acestea vor fi pe arii mai extinse pe 13 si 14 iunie, cand izolat se pot inregistra cantitati de apa mai importante. Ulterior, ploile de scurta durata isi mai pot face aparitia trecator, cel mai probabil in jurul datei de 18 iunie.

MUNTENIA

In intervalul 11 - 16 iunie temperaturile sa vor situa in jurul valorilor normale pentru acesta perioada, respectiv medii de 26 – 28 de grade. In a doua saptamana regimul termic mediu diurn se va mentine relativ constant, in jurul valorii de 29 de grade, caracterizand astfel o vreme calda.

Temperaturile nocturne vor marca o crestere cu aproximativ doua grade in prima noapte, iar pana la sfarsitul intervalului de prognoza va avea usoare variatii in jurul unei medii de 15 grade.

Incepand cu data de 16 iunie, probabilitatea de aparitie a averselor insotite de descarcari electrice scade semnificativ. Acestea se vor semnala sporadic, cel mai probabil pe 18 si 21 iunie.

OLTENIA

Valorile termice diurne se inscriu pe un trend ascendent, iar la inceputul saptamanii viitoare vor ajunge din nou la medii in jur de 28 de grade. Pana pe 23 iunie va urma o perioada cu un regim termic relativ constant la valorile diurne, ce se vor mentine in jurul a 27...28 de grade Celsius, fiind usor mai ridicate decat mediile climatologice ale perioadei. Temperaturile medii nocturne vor avea usoare variatii pe tot parcursul celor doua saptamani si se vor situa in jur de 14...15 grade.

Ploile se vor semnala frecvent pana pe 16 iunie. In a doua saptamana fenomenele specifice instabilitatii atmosferice se vor semnala trecator si pe arii restranse, cu precadere in jurul datei de 18 iunie.

LA MUNTE

Valorile termice vor marca o scadere usoara, apoi vor fi in crestere pana pe 17 iunie, ajungand din nou la o medie de aproximativ 18 grade, in jurul careia de altfel se vor mentine pana la sfarsitul intervalului. Minimele nocturne vor avea mici fluctuatii in intervalul 8 ....10 grade pe parcursul celor doua saptamani.

Aversele, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului se vor semnala pe arii mai restrane, mai ales in cursul dupa-amiezelor, cu o probabilitate mai mare de aparitie dupa data de 20 iunie.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Cod galben de furtuna in jumatate de tara. Cum arata centrul orasului Deva dupa 20 de minute de ploi
Cod galben de furtuna in jumatate de tara. Cum arata centrul orasului Deva dupa 20 de minute de ploi

Mai mult de jumatate de tara se pregateste pentru ce e mai rau. De luni dupa amiaza pana marti dimineata 30 de judete din nordul, centrul, sud vestul si vestul Romaniei, se afla sub incidenta unui cod galben de ploi torentiale.

Vom avea parte de descarcari electrice si averse de ploaie. Prognoza meteo pana pe 16 iunie
Vom avea parte de descarcari electrice si averse de ploaie. Prognoza meteo pana pe 16 iunie

In intervalul 5-16 iunie, se vor semnala frecvente descarcari electrice, grindina de dimensiuni mici, averse de ploaie ce pot depasi 20 de litri pe metru patrat si intensificari de scurta durata ale vantului.

Meteorologii anunta o vara foarte secetoasa. Prognoza meteo pe urmatoarele trei luni
Meteorologii anunta o vara foarte secetoasa. Prognoza meteo pe urmatoarele trei luni

Meteorologii nu au vesti bune pentru lunile care vor urma. Potrivit unei estimari a Centrului European pentru prognoze pe durata medie, ne asteapta o vara foarte secetoasa.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.