Emil Boc: "Vom vota pentru ridicarea imunitatii deputatului Boldea". Urmatoarele 3 zile, decisive
Se strange latul in jurul deputatului Mihail Boldea, acuzat de inselaciune. Procurorii au cerut luni ridicarea imunitatii politicianului. In plus, vor sa-l retina pe Boldea si sa-i perchezitioneze locuinta.
Cererea procurorilor de ridicare a imunitatii deputatului Mihail Boldea a ajuns luni, in Parlament. Alesii au trei zile la dispozitie ca sa ia o decizie.
''PDL va vota pentru ridicarea imunitatii parlamentare a deputatului Boldea, justitia trebuie sa-si urmeze cursul indiferent despre cine este vorba'' a spus presedintele PDL Emil Boc.
Pe de alta parte, opozitia, aflata in greva parlamentara, a anuntat ca nu renunta nici acum la protest, asadar nu se prezinta la vot.
Numai dupa ridicarea imunitatii, procurorii ii pot perchezitiona locuinta, biroul sau firma, si tot atunci ar putea cere arestarea deputatului. In schimb, ei continua ancheta penala in care Mihail Boldea este acuzat inselaciune, fals in inscrisuri si uz de fals.
Autoritatile sustin ca parlamentarul, impreuna cu alti indivizi, ar fi fabricat hotarari judecatoresti, ca sa puna mana pe noua terenuri si case din Galati, pentru a le vinde. Prejudiciul ar fi de peste un milion de euro.
Printre persoanele cercetate se numara un avocat si fostul sub-prefect de Galati, Aura Luchiniuc.
Mihail Boldea sustine ca toata povestea este o inscenare.
"In conformitate cu dispozitiile art.72 din Constitutia Romaniei si art. 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statul deputatilor si senatorilor, Procurorul General al Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, sesizat prin referatul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a solicitat ministrului Justitiei incuviintarea perchezitiei domiciliare, retinerii si arestarii preventive a invinuitului Boldea Mihail pentru faptele descrise in referatul intocmit de procurorii de caz", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Public.
Anterior, procurorii DIICOT au solicitat Procurorului General sa intreprinda demersurile necesare pentru obtinerea avizului necesar in vederea formularii cererii de perchezitie domiciliara, retinere si arestare pentru Boldea Mihail. Parlamentarul este cercetat de procurorii DIICOT pentru constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune cu consecinte deosebit de grave.
"Activitatea infractionala a fost desfasurata in perioada 2006-2010, dar a continuat si in perioada 2010 - 2011, ulterior dobandirii de catre invinuit a calitatii de deputat in Parlamentul Romaniei. Cercetarile continua in vederea documentarii intregii activitati infractionale", a precizat sursa citata.
Deputatul Mihail Boldea a fost audiat, vineri, in cazul privind inselaciunile cu terenuri din Galati. Sase persoane au fost arestate si alte doua au primit interdictie de a parasi localitatea in acest caz.
Numele deputatului Mihail Boldea a fost vehiculat in mai multe scandaluri imobiliare si tranzactii controversate cu terenuri si imobile din Galati, o parte din aceste afaceri fiind mai vechi, din perioada cand Boldea era doar avocat in Baroul Galati si nu ocupa o functie publica.
In schimb, o alta parte a acestor afaceri in care apare numele lui Boldea au ajuns sa fie cunoscute dupa ce acesta a fost ales deputat.
Activitatea politica a lui Mihail Boldea a inceput in anul 2002, atunci cand s-a inscris in PD. El a devenit liderul organizatiei judetene de tineret a PD Galati in 2004, iar in anul 2008 a fost ales deputat din partea PDL.
Ulterior, relatiile sale cu partidul au devenit tensionate, acuzand de mai multe ori lipsa de democratie din partid si cerand chiar demisia premierului Emil Boc. La finele lui 2011, Boldea a demisionat din PDL, iar dupa ce a activat o scurta perioada ca independent in Parlament, el a activat in grupul parlamentar UNPR. In prezent, Boldea este parlamentar neafiliat.
Intr-o scurta declaratie acordata, vineri, la iesirea din sediul DIICOT Galati, unui cotidian local, deputatul Mihail Boldea a spus ca i-au fost aduse la cunostinta invinuirile si a reclamat faptul ca procurorii nu au respectat procedurile care se aplica parlamentarilor in astfel de situatii.
"Mi-au adus la cunostinta ca sunt pus sub invinuire pentru instigare la fals si uz de fals si pentru tentativa la inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Nu am dat nici o declaratie si sunt multe nereguli, una dintre ele fiind ca interceptarile si autorizatiile de perchezitie au fost date de Tribunal si Curtea de Apel, cand, legal, ar fi trebuit cerute de la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a spus Mihail Boldea.
Sase din cele opt persoane retinute in dosarul care il vizeaza pe deputatul Mihail Boldea au fost arestate preventiv, pentru 29 de zile, sambata seara, de Curtea de Apel Galati, iar celelalte doua, intre care fostul subprefect de Galati Aura Luchiniuc, au primit interdictia de a parasi localitatea.
Magistratii Curtii de Apel Galati au emis mandate de arestare preventiva pe numele a sase persoane, respectiv Elena Petrea, secretara cabinetul de avocatura al lui Mihail Boldea, Alexandru Bogdan Boza, fost membru PDL, Tudorel Vranceanu, Sava Lucian Mirica, Carmen Mirica si Stefan Lazar.
De asemenea, fostul subprefect de Galati Aura Luchiniuc si avocata Mihaela Bolboceanu au primit interdictia de a parasi localitatea.
Deciziile magistratilor pot fi atacate cu recurs.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Galati au destructurat, vineri, un grup infractional organizat, constituit din 22 de persoane, dintre care un deputat in Parlament, un avocat din cadrul Baroului Galati si un fost arbitru al Curtii de Arbitraj Galati, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals, potrivit unui comunicat DIICOT.
Potrivit procurorilor, membrii gruparii identificau terenuri si imobile situate in zone centrale ale municipiului Galati, proprietatea Consiliului Local Galati sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate in vederea confiscarii speciale in cauze penale, pe care le treceau in proprietatea altor membri ai grupului.
"In acest scop, invinuitii au folosit hotarari judecatoresti falsificate sau pronuntate in baza unor acte false, respectiv hotarari arbitrale, pronuntate in fals", potrivit sursei citate.
Membrii gruparii instrainau ulterior imobilele catre terte persoane, cumparatori de buna credinta, modalitate in care obtineau beneficii financiare substantiale.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala depaseste un milion de euro, prin raportare la un numar de noua imobile. In sarcina unora dintre membrii gruparii se mai retine ca au incercat sa obtina suma de aproximativ cinci milioane de lei prin inducere in eroare si folosire de mijloace frauduloase, respectiv a unui contract de prestari servicii falsificat si a unui bilet la ordin completat in fals.