Primarul Brasovului, trimis in judecata de procurorii DNA. George Scripcaru e acuzat de luare de mita si abuz in serviciu

George Scripcaru

Primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, a fost trimis in judecata, sub control judiciar, de procurorii DNA pentru mai multe infractiuni, printre care si luare de mita.

El este acuzat de luare de mita, abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, si instigare la tentativa la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, relateaza Agerpres.

Alaturi de el, a fost trimisa in judecata Alexandrina-Adina Durbaca, viceprimar al municipiului Brasov si avocat in Baroul Brasov, sub aspectul savarsirii infractiunii de instigare la tentativa de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Sub control judiciar au fost trimisi in judecata Calin-Silviu Pop, administrator al unei firme, pentru complicitate la abuz in serviciu, uz de fals, dare de mita si spalare de bani, toate in forma continuata, Liliana Horga, director executiv adjunct la Directia tehnica din primarie, pentru abuz in serviciu si tentativa la aceasta infractiune, si uz de fals, si Claudia-Niculina Radu, angajata a primariei, membru in Consiliul de Administratie al SC Tetkron SRL, pentru tentativa la abuz in serviciu.

In acelasi dosar, in stare de libertate, au fost deferiti justitiei pentru fapte similare: Isabella Beatrice Marasescu, sef Serviciu achizitii publice, Attila Radnoti, director Directia tehnica, Lidia Bulgarea, sef Serviciu investitii - Compartiment implementare si derulare proiecte, Daniela Palanceanu, avocat in Baroul Brasov, membru in Consiliul de Administratie al SC Tetkron SRL, Mihaela Vulpescu si Cristina Iuliana Antonie, administratori de firme, precum si Mihai Ciprian David.

Citește și
george scripcaru - stiri
George Scripcaru ar fi folosit in campania electorala banii obtinuti ilegal la Primaria Brasovului. 3 noi retineri in dosar
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cei trei au beneficiat si de ajutorul Mihaelei Vulpescu, care, in calitate de proiectant, a intocmit mai multe documente (proiect tehnic, studiu de fezabilitate, documentatie economica pentru desfasurarea achizitiei publice) in care a mentionat solutii tehnice imposibil de realizat privind pretensionarea termica, contrare normativelor in domeniu.

"Ulterior, ca urmare a indicatiilor pe care le-a dat reprezentantilor firmei administrate de Calin Pop, in devizul oferta intocmit in situatiile de lucrari prezentate la decontare, acestia au mentionat articolul pretensionare termica in aceeasi forma. Astfel, in 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de Pop un contract de lucrari, printr-o procedura formala de achizitii publice, in cadrul careia membrii comisiei de selectie a ofertelor au declarat, in mod nelegal, castigatoare, societatea omului de afaceri, desi aceasta nu indeplinea conditiile pentru a efectua lucrarile respective (lipsa personal specializat si utilaje, lipsa experienta in domeniu, etc.). Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii retelei de transport apa fierbinte, in zona de nord a municipiului Brasov", se arata in comunicat.

Comisia de evaluare a ofertelor a fost compusa din inculpatii Marasescu - presedinte si Horga, Radnoti si Bulgarea, in calitate de membri.

Calin Pop a depus, conform DNA, la dosarul de licitatie un inscris sub semnatura privata, falsificat si inregistrat la primarie, ce reprezenta un raport care ar fi fost intocmit de Mihaela Vulpescu.

Sursa citata mentioneaza ca, in cursul lunilor mai - iunie 2012, in vederea disimularii adevaratei naturi a provenientei bunurilor remise cu titlu de mita primarului, Calin Pop a efectuat operatiuni comerciale care nu aveau legatura cu obiectul de activitate al firmelor sale, cu diverse societati furnizoare de materiale publicitare.

"Ulterior, omul de afaceri a dispus inregistrarea in evidentele contabile a unor operatiuni fictive, respectiv achizitia altor produse decat materialele electorale achizitionate in mod real. Pentru acoperirea acestor fapte, in mai 2015, dupa terminarea controlului Curtii de Conturi la Primaria Brasov, dar inainte de redactarea si comunicarea raportului de catre auditorii curtii, Scripcaru a facut demersuri si a dat dispozitii atat functionarilor publici, cat si celor din cadrul conducerii Tetkron SRL, respectiv inculpatilor Horga si Radu, sa procedeze la "gasirea unor vinovati" care sa raspunda pentru aceste decontari nelegale, lucru cu care acestea din urma s-au conformat", se spune in document.

Anchetatorii au mai retinut ca, in acelasi scop, folosindu-si influenta, George Scripcaru a determinat-o pe Liliana Horga sa constituie inscrisuri care ar fi dus la angajarea raspunderii a trei persoane.

DNA mentioneaza ca aceasta activitate a ramas insa nefinalizata, ca urmare a prezentului dosar penal (la 6 iulie 2015 comisia, dupa efectuarea unor acte efective de cercetare disciplinara, a stabilit ca nu are competenta legala in sensul celor de mai sus).

Primaria Brasov s-a constituit parte civila cu peste 1,9 milioane lei. In cauza, au fost dispuse masuri asiguratorii in cazul inculpatilor Scripcaru, Pop, Bulgarea, Vulpescu si Antonie.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Brasov cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cum a ajuns „Perla tiganilor“ din Botosani in Parlamentul European
Cum a ajuns „Perla tiganilor“ din Botosani in Parlamentul European

Perla Scripcaru, tanara geniala de etnie roma admisa la cinci universitati din Marea Britanie, a ajuns sa lucreze la Bruxelles in Parlamentul European. Este angajata la cabinetul unui europarlamentar.
 

George Scripcaru ar fi folosit in campania electorala banii obtinuti ilegal la Primaria Brasovului. 3 noi retineri in dosar
George Scripcaru ar fi folosit in campania electorala banii obtinuti ilegal la Primaria Brasovului. 3 noi retineri in dosar

Curtea de Apel Brasov a decis marti seara ca primarul George Scripcaru sa fie cercetat sub control judiciar, dupa ce a respins propunerea DNA de arestare preventiva. Decizia nu este definitiva şi poate fi contestata.

Primarul Brasovului a fost retinut de DNA. Procurorii il acuza ca a folosit centrala orasului pentru a-si
Primarul Brasovului a fost retinut de DNA. Procurorii il acuza ca a folosit centrala orasului pentru a-si "incalzi" conturile

Procurorii DNA l-au retinut luni seara pe George Scripcaru, primarul Brasovului, aflat la al treilea mandat.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.