Elena Udrea s-a prezentat la Sectia 2 de politie. Ce trebuie sa faca dupa ce a fost pusa sub control judiciar

×
Codul embed a fost copiat

Fostul ministru al Turismului si candidat la alegerile prezidentiale, Elena Udrea, a ajuns in aceasta dimineata la Sectia 2 de politie din Capitala.

Ea este obligata sa se prezinte la Sectia 2 Politie Bucuresti ori de cate ori este chemata, ca urmare a faptului ca a fost pusa sub control judiciar. De asemenea, ea trebuie sa informeze de indata DNA si Sectia 2 Politie Bucuresti cu privire la schimbarea locuintei si sa se prezinte la Sectia 2, conform programului de supraveghere intocmit de organul de Politie.

La iesirea din sectie, Udrea a declarat ca programul stabilit cu politistii, in urma caruia trebuie sa se prezinte periodic la sectie, este "martea si vinerea de la ora 11.00".

Joi noaptea, Elena Udrea a reactionat intr-un mesaj scris pe o retea de socializare online, dupa ce a fost adusa cu mandat la sediul DNA.  Ea promite ca in cursul zilei de vineri va acorda un interviu, fara sa spuna la ce publicatie sau televiziune, in care va spune "adevarul" despre "motivele reale" ale scandalului in care este implicata.

"Asa cum v-am promis aici, pe Facebook, voi spune adevarul despre tot ce se intampla - care sunt motivele reale ale vanatorii a carei tinta am devenit. Voi face asta intr-un interviu pe care il voi acorda astazi. Nu va pot spune, deocamdata, unde, (in orice caz nu la cineva care m-a menajat de-a lungul timpului) - nu de alta, dar stiu ca sunt destui cei care ar vrea sa ma impiedice sa spun unele lucruri. Si ar fi pacat sa nu aflati ce se intampla astazi cu adevarat in Romania, ce lupta se duce in subteranele puterii si care este miza reala." - a scris pe contul personal de Facebook, Elena Udrea.

Citește și
Elena Udrea, Vasile Blaga
Reactiile politicienilor la acuzatiile aduse Elenei Udrea. Comentariul lui Ponta si teoria propusa de un fost lider PMP
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

CITITI SI: Elena Udrea a fost pusa sub control judiciar in dosarul Microsoft. Fosta candidata la Cotroceni nu poate parasi Bucurestiul

Anterior, fostul lider al PMP a comentat evenimentele de joi de la sediul DNA, in care a fost implicata direct, dupa ce a fost acuzata de procurori de spalare de bani si fals in declaratiile de avere. Ea este acuzata ca a dobandit si folosit bunuri despre care stia ca provin din infractiuni.

Intr-un mesaj postat pe aceeasi retea de socializare, Elena Udrea sustine ca acuzatiile formulate joi de procurori impotriva ei sunt ... nefondate:

"Vreau sa va multumesc tuturor celor care mi-ati transmis mesaje de sustinere si incredere. Stiu ca ati auzit foarte multe in aceasta zi si in ultimele luni, dar va asigur ca acuzatiile formulate astazi impotriva mea sunt nejustificate. Sunt acuzata ca as fi omis cu intentie sa declar in 2010 suma de 584.000 de lei (aproximativ 135.000 de euro) cu care fostul sot si-a imprumutat propria firma. Si ca acesti bani sunt presupusi a fi obtinuti din Microsoft. Si ca, in general, eu trebuia sa stiu sau sa prezum ca parte din banii pe care ii utiliza in afaceri Dorin Cocos proveneau din presupuse actiuni ilegale. Nu contest dreptul procurorilor de a presupune ca stiam tot ce facea fostul sot. Dar cred ca sunteti de acord cu mine ca este frecventa situatia in care sotul nu spune acasa sotiei nici tot ce face, nici toti banii pe care ii castiga sau cum ii castiga. Declar ferm inca o data ca nu stiam de imprumutul respectiv, pentru ca nu mi-a spus. Si, sincer, cred ca nu si-a dat seama ca trebuie sa imi spuna. Daca mi-a spus despre imprumutul de la Pescariu, de ce sa il ascunda pe acesta, mai ales ca era trecut in actele contabile ale firmei? (adica la vedere) Cat priveste obligatia mea de a prezuma ca fostul sot facea afaceri cu bani banuiti acum ca fiind ilegal obtinuti, cred ca este evident ca nu i se poate cere unei neveste sa isi verifice barbatul ce fel de afaceri face. Eu nu mi-am verificat fostul sot nici daca avea relatii extraconjugale, pentru ca o casatorie inseamna si incredere. Dar cred ca cel mai usor de aflat daca eu stiam sau nu este sa fie intrebat Dorin Cocos daca mi-a spus."

DNA: Elena Udrea a dobandit si folosit bunuri despre care stia ca provin din infractiuni

Elena Udrea este urmarita penal pentru spalare de bani si fals in declaratiile de avere, fiind acuzata ca a dobandit si folosit bunuri despre care stia ca provin din infractiuni, informeaza DNA.

Directia Nationala Anticoruptie a aratat joi, intr-un comunicat de presa, ca procurorii i-au adus la cunostinta Elenei Udrea ca este urmarita penal si i-au prezentat acuzatiile. In acelasi comunicat de precizeaza ca Udrea a fost pusa sub control judiciar pentru 60 de zile, respectiv pana la 29 martie. Potrivit DNA, pe durata controlului judiciar, Elena Udrea trebuie sa respecte mai multe obligatii, una dintre acestea fiind sa se prezinte la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie si la Sectia 2 Politie Bucuresti ori de cate ori este chemata. De asemenea, ea trebuie sa informeze de indata DNA si Sectia 2 Politie Bucuresti cu privire la schimbarea locuintei si sa se prezinte la Sectia 2, conform programului de supraveghere intocmit de organul de Politie sau ori de cate ori este chemata.

Totodata, Udrea nu are voie sa nu plece din Capitala decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent si nici sa se apropie de ceilalti inculpati, alti participanti la comiterea infractiunii, martorii din dosar si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale. In cazul in care va incalca obligatiile, presedintele PMP risca arestul la domiciliu sau cel preventiv.

Elena Udrea a fost dusa joi, cu mandat, la DNA, unde a stat mai mult de patru ore, fiind citata in dosarul Microsoft, in care este urmarit penal si fostul sau sot, omul de afaceri Dorin Cocos.

"Din probatoriul administrat pana la acest moment, rezulta ca inculpatul Cocos Dorin a savarsit infractiunea de trafic de influenta, sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni fiind utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor. De asemenea, exista acte (contracte de imprumut, chitante, contracte de vanzare - cumparare imobile) si declaratiile de avere din perioada 2009 - 2014, din care rezulta ca suspecta Udrea Elena Gabriela cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia inculpatului Cocos Dorin de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori", a precizat DNA, in comunicatul de presa.

Potrivit documentelor procurorilor DNA, Elena Udrea, fost ministru, in prezent deputat, era obligata sa isi declare averea, insa aceasta nu a notat, in declaratiile de avere din 2010, imprumuturile acordate de fostul sau sot, Dorin Cocos, firmei acestuia SC Euro Hotels International Co SRL, in conditiile in care Udrea declara incasarea de dividende de la aceasta societate. "Avand in vedere obligatia legala de a-si declara averea, faptul ca, in perioada 2009 - 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achizitionarea mai multor bunuri imobile a caror valoare depaseste veniturile obtinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactica se prezuma ca aceasta a utilizat veniturile din alte surse - imprumuturi, dividende, asumandu-si raspunderea pentru provenienta acestora", se arata in documentele citate.

Anchetatorii au probe ca Dorin Cocos a savarsit infractiunea de trafic de influenta, iar sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni ar fi fost utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor. "Din declaratiile de avere din perioada 2009 - 2014 rezulta ca Udrea Elena Gabriela cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia inculpatului Cocos Dorin de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut de la Pescariu Dinu", au mai scris procurorii in documentele citate.

Potrivit Legii 656/2001, dobandirea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni, constituie infractiunea de spalare a banilor. Procurorii au precizat in documentele citate, obtinute de MEDIAFAX, ca in perioada 2009-2010, Dorin Cocos a incheiat 16 contracte de imprumut cu SC Euro Hotels International Co SRL, in valoare totala de 544.000 de lei, toate fiind acordate pentru o perioada de 11 luni.

In acest context, procurorii prezinta si acuzatiile din dosarul Microsoft, aratand ca, in 2009, Dorin Cocos, in baza unei intelegeri cu Gheorghe stefan si cu Gabriel Sandu, ar fi pretins de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu noua milioane de euro pentru el, 3.996.360 de euro pentru Stefan si 2,7 milioane de euro pentru Sandu. Banii ar fi fost ceruti de Dorin Cocos pentru a-si exercita influenta asupra lui Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern si, respectiv, din Ministerul Comunicatiilor si Ministerul de Finante, pentru a asigura firmelor sustinute de Florica adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009. Cocos ar fi primit de la Florica, prin intermediul lui Pescariu, suma de noua milioane de dolari.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Alin Cocos a fost retinut in cazul Alinei Bica. Rolul pe care l-ar fi avut, alaturi de Elena Udrea, in dosarul de coruptie
Alin Cocos a fost retinut in cazul Alinei Bica. Rolul pe care l-ar fi avut, alaturi de Elena Udrea, in dosarul de coruptie

In dosarul Alinei Bica a fost retinut joi noapte si Alin Cocos, fiul omului de afaceri Dorin Cocos. Dupa aproape 12 ore de audieri, procurorii anticoruptie au emis pe numele lui o ordonanta de retinere valabila 24 de ore.

Reactiile politicienilor la acuzatiile aduse Elenei Udrea. Comentariul lui Ponta si teoria propusa de un fost lider PMP
Reactiile politicienilor la acuzatiile aduse Elenei Udrea. Comentariul lui Ponta si teoria propusa de un fost lider PMP

Acuzatiile procurorilor DNA la adresa Elenei Udrea ar putea avea ramificatii chiar mai complexe in viata politica

Elena Udrea a fost pusa sub control judiciar in dosarul Microsoft. Fosta candidata la Cotroceni nu poate parasi Bucurestiul
Elena Udrea a fost pusa sub control judiciar in dosarul Microsoft. Fosta candidata la Cotroceni nu poate parasi Bucurestiul

Fosta candidata la Cotroceni Elena Udrea este acuzata de spalare de bani si fals in declaratiile de avere. Ea s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al PMP, au declarat pentru Mediafax surse din partid.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.