Klaus Iohannis, discurs in forta in Parlament: "Nu va bateti joc de Romania". Ironiile adresate PSD, ALDE si Guvernului

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului cu un discurs in forta, legat de modificarea codurilor penale si de protestele din strada. Declaratiile au fost LIVE, pe PRO TV NEWS, dar si pe Facebook, pe pagina Stirilor Pro TV.

Seful statului i-a criticat dur pe cei care fac parte din majoritatea parlamentara PSD ALDE, acuzandu-i ca prima lor grija a fost sa se ocupe de dosarele penalilor.

Dupa aceste afirmatii, parlamentarii PSD si ALDE au inceput sa paraseasca sala. In replica, seful statului le-a spus: "Ati obosit deja? Ghinion". VIDEO aici.

Klaus Iohannis a avertizat ca daca PSD nu rezolva actuala criza, va convoca consultari la Cotroceni pentru a vedea care sunt solutiile posibile.

Presedintele Romaniei si-a incheiat discursul felicitand parintii care si-au dus copiii in Piata Victoriei pentru o lectie autentica de democratie si a cerut parlamentarilor sa pastreze democratia si tara curate pentru viitorul Romaniei.

Citește și
protest, Piata Victoriei - agerpres
20.000 de oameni au cerut demisia Guvernului in Piata Victoriei: "Lumea nu va ceda!". FILMUL zilei a saptea de proteste
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Discursul lui Klaus Iohannis - text si VIDEO - aici.

El a spus ca suntem in plina criza. "Sute de mii de romani protesteaza in strada, natiunea este in alerta, este vie, este atenta si foarte nemultumita", a spus presedintele.

La sosire, presedintele a fost aplaudat indelung de catre parlamentarii opozitiei, de la PNL fiind intampinat insa doar de catre Catalin Predoiu.

Presedintele a multumit pentru primirea foarte frumoasa si a spus ca s-ar fi adresat si Guvernului, dar ”nu-i bai”, ca la ei a fost deja.

Cronologia evenimentelor:

ora 12.40 Liviu Dragnea, presedintele Camei Deputatilor, a facut declaratii imediat dupa discursul presedintelui din Parlament.

"NU am parasit sala ca asa mi s-a parut civilizat; I-am spus sa facem pace".

Mai multe detalii cititi aici.

ora 12.35 Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a declarat deranjat de "lectiile" pe care presedintele Klaus Iohannis a vrut sa le dea Parlamentului in discursul sau.

"Poti sa dai lectii cand nu se stie daca ti-ai platit impozitele?"

Mai multe detalii cititi aici.

ora 12.05 Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis:

- M-as fi adresat si Guvernului, dar este ocupat. Dar nu-i bai. La ei am fost deja.

- Sunteti un nou Parlament si ma bucur, chiar ma bucur mult ca ati avut rabdare sa stai in sala si sa ma asteptati si va multumesc pentru primirea foarte frumoasa. Vechilor parlamentari si noilor parlamentari va doresc deopotriva succes.

- As fi vrut astazi la inceput de mandat sa va vorbesc despre lucrui importante despre Romania. As fi putut sa va vorbesc despre centanar. In 2018 vom sarbatori 100 de ani de cand exista statul roman modern.

- Sute de mii de romani protesteaza in strada. Natiunea este in alerta, este vie, e atenta si e foarte nemultumita. O importanta cercetare sociologica realizata in ultimele 3 zile arata ca aproape 80 % dintre romani considera ca tara merge intr-o directie foarte gresita.

- Doamnelor si domnilor, cum s-a ajuns aici, la numai o luna de la alegeri. In 11 decembrie, PSD-ul a repurtat o mare victorie (aplauze). Dar dupa aceea, (aplauze din nou), dupa aceea, cu o ciudata strategie de tip kamikaze a intrat in coliziune frontala cu o parte insemnata a societatii romanesti.  A promis in campanie ceva si in primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce ati pohtit, grija ce ati avut-o se vede ca nu a fost cea declarat in campanie. nu prosperitatea poporului roman a fost prioritate, grija prima a fost sa ...(tipete in sala, strigate), grija prima a fost sa va ocupati de dosarele penalilor, si romanii sunt indignati si revoltati.

- Retragerea ordonantei 13 si eventual demiterea chinuita a unui ministru este cu certitudine prea putin. Alegeri anticipate insa, sunt alegeri anticipate sunt in aceasta faza prea mult. Asta este marja de manevra. Cine trebuie sa vina cu solutia? Pai in mod natural cel care a creat problema, PSD-ul.

- Doamnelor si domnilor... (pauza). (unii parlamentari incep sa plece din sala).

- Ati obosit deja, ghinion.

- Presedintii celor 2 camere care nu stiu daca au ramas.. Au ramas. Incearca sa acrediteze ideea ca eu as incerca sa fac ceva ca sa intorc acest rezultat.

- Nu oricum! Romania are nevoie de un Guvern puternic, nu de un Guvern care cu sfiala executa ordinele de la partid. Romania are nevoie de un Guvern transparent.

- Nu va bateti joc de Romania. Suntem intr-o situatie macroenomica foarte buna. Pastrati trendul ascendent. Sunt asteptari mari de la partenerii nostri internationali. Am luptat, am legiferat si am guvernat timp de multi ani in asa fel incat Romania sa devina o parte puternica din NATO. Sa nu-i dezamagim.

- Daca PSD-ul care a creat aceasta criza nu o rezolva, voi convoca in virtutea atributiilor de presedinte consultari la Cotroceni pentru a gasi solutiile potrivite.

- Doamnelor si domnilor, ce fel de natiune vrem sa fim? Una puternica, care isi construieste un stat de drept si il respecta? O natiune care se poate mandri cu o justitie independenta.

- Merita Romania acest sacrificiu pentru cativa parlamentari? O natiune puternica se construieste cu politicieni integri.

Ce fel de natiune vrem sa fim? Si pentru a afla realmente vointa poporului voi convoca acest referendum. Astept de la Parlament raspunsul la intrebarea mea.

- Acea imagine splendida din Piata Victoriri, cu telefoanele luminate, cred ca o stiti. Romanii au iesit in strada si au readus lumina in procesul democratic. Democratia trebuie tinuta vie, democratia trebuie aparata zi de zi, revigorata. Democratia nu este niciodata de la sine inteleasa. Si pentru multa democratie este nevoie de multa educatie, si ii pastrez pe parintii care si-au dus copiii in strada pentru o lectie autentica de democratie.

Sa pastram democratia vie si strada curata si la proprosiu si la figurat, pentru generatiile care vin dupa noi, pentru viitorul Romaniei.

Ora 11.40 Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, face cateva scurte declaratii pe holurile Parlamentului, anuntand ca premierul Sorin Grindeanu si ministrii sai nu vor participa la acest eveniment:

"Exista principiul separatiei puterilor in stat. Presedintele a cerut sa se adreseze Parlamentului, nu Guvernului.

Noi consideram ca asa trebuie conform principiului separatiei puterilor in stat. Sunt prezenti cand sunt chemati cu ocazia unor zile importante."

Ora 10:45 Premierul Sorin Grindeanu nu va merge in Parlament pentru a asista la discursul presedintelui Klaus Iohannis, pentru ca nu ar fi primit invitatie de la conducerea Legislativului, potrivit unor surse citate de News.ro.

Luni seara, insa, Biroul de presa al Guvernului a confirmat prezenta premierului la discurs.

Presedintele Romaniei, discurs in Parlament

Liderii coalitiei guvernamentale i-au cerut presedintelui ca mesajul sa contina si un apel la calm, in contextul amplelor proteste in mai multe orase ale tarii. 

Iohannis a trimis, vineri, o scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului prin care le-a adus la cunostinta intentia sa.

"Doresc sa adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificarile aduse de catre Guvern legislatiei penale, precum si la evenimentele generate de acestea. Va propun ca data prezentarii mesajului in sedinta reunita a celor doua Camere ale Parlamentului sa fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00. Va rog sa primiti asigurarea intregii mele consideratii", se arata in scrisoare.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au dat curs solicitarii lui Iohannis astfel incat sedinta de plen reunit care va incepe la ora 10 pentru a dezbate bugetul va fi intrerupta pentru ca deputatii si senatorii sa asculte mesajul prezidential. Dupa mesajul acestui dezbaterile pe buget vor fi reluate. Chiar daca Guvernul a aborgat mult contestata OUG 13/2017, presedintele va aborda acelasi subiect pe care l-a anuntat initial.

”Maine, la ora 12:00, ma voi adresa Parlamentului Romaniei. Modificarile legislatiei penale initiate de Guvern, care au generat o puternica reactie civica, trebuie aduse in atentie si de la tribuna Legislativului. Va invit sa ma urmariti!”, a scris presedintele, luni, pe Facebook.

La mesajul presedintelui va asista si primul-ministru Sorin Grindeanu, potrivit programului oficial al acestuia anuntat luni de biroul de presa de la Palatul Victoria.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, si-a exprimat speranta luni, la Parlament, ca mesajul pe care presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa il adreseze in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului va fi unul echilibrat, iar seful statului va lansa un apel la calm si stabilitate asa cum au facut si social-democratii.

„Maine (marti – n.r.) sper ca presedintele sa aiba un mesaj echilibrat si un apel la calm si la stabilitate pe care il avem si noi. Dar o sa vedem maine ce mesaj”, a afirmat Liviu Dragnea, intrebat despre mesajul pe care Klaus Iohannis il va transmite, marti, Parlamentului.

La randul sau, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu i-a adresat presedintelui Iohannis, luni, o scrisoare deschisa in care ii cere sa uzeze de influenta sa asupra protestatarilor pentru a-i determina pe acestia sa puna capat manifestatiilor.

”Ieri, am facut un apel public la toti liderii politici, printre care v-am inclus, sa faca uz de influenta pe care o au asupra sustinatorilor si simpatizantilor, pentru ca demonstratiile de strada sa inceteze. S-a ajuns in apropierea unui punct de inflexiune, iar continuarea protestelor sub aceasta forma este impredictibila, poate degenera, poate deveni periculoasa si poate scapa de sub control, iar efectele sunt imprevizibile”, i-a transmis Tariceanu presedintelui Iohannis prin intermediul unei scrisori deschise.

Tariceanu spune ca ordonanta 13 a fost abrogata, cabinetul Grindeanu a facut pasul inapoi, ceea ce poate fi interpretat ca o recunoastere implicita a greselii comise in aceasta speta.

”Decizia guvernului de abrogare a OUG 13/2017 demonstreaza fara echivoc ca nu a existat o agenda ascunsa si nici nu avea vreo anumita «dedicatie». Daca Ordonanta ar fi fost motivul real al prezentei in strada a multor manifestanti, era normal ca dupa abrogarea ei protestul sa inceteze. Nu s-a intamplat asa, pentru ca o parte a demonstrantilor a trecut la o noua revendicare: demisia Guvernului”, mai sustine Tariceanu.

El ii atrage atentia sefului statului ca, daca partidele si presedintele Romaniei ar accepta ca decizia politica sa fie transferata strazii, s-ar anula rolul constitutional al institutiilor alese democratic si s-ar deturna atributiile celorlalte institutii ale statului, ceea ce ar conduce la o disolutie a puterii statale si la un haos generalizat.

”Actiunile pe care le-ati intreprins ca presedinte in perioada campaniei electorale si ulterior s-au situat in afara Constitutiei, v-au consacrat drept partizan activ al unor forte politice si oculte si v-au descalificat din rolul de moderator conferit de Constitutie.

Participarea dumneavoastra sub insemnele institutiei prezidentiale la o demonstratie neautorizata, descinderea neconstitutionala la o sedinta a Guvernului, directivele publice pe care le-ati dat CSM si Avocatului Poporului, imixtiunile de notorietate in activitatea Justitiei si lipsa dumneavoastra de reactie la ceea ce poate deveni un pericol major asupra democratiei, sunt tot atatea argumente ca v-ati situat in afara Constitutiei”, i-a mai reprosat Tariceanu presedintelui Iohannis.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Comisiile juridice din Parlament au dat aviz favorabil cererii presedintelui Iohannis privind referendumul anticoruptie
Comisiile juridice din Parlament au dat aviz favorabil cererii presedintelui Iohannis privind referendumul anticoruptie

Comisiile juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului au dat marti aviz pozitiv in unanimitate solicitarii presedintelui Klaus Iohannis privind declansarea procedurilor pentru organizarea unui referendum national.

20.000 de oameni au cerut demisia Guvernului in Piata Victoriei:
20.000 de oameni au cerut demisia Guvernului in Piata Victoriei: "Lumea nu va ceda!". FILMUL zilei a saptea de proteste

Vocile a mii de romani au rasunat si luni seara in Piata Victoriei, din Bucuresti. Ordonanta de urgenta care i-a scos initial in strada a fost abrogata, dar acum oamenii au cerut demisia Executivului.

A doua zi de proteste la Cotroceni. 2.500 de oameni au cerut demisia presedintelui si a sefei DNA:
A doua zi de proteste la Cotroceni. 2.500 de oameni au cerut demisia presedintelui si a sefei DNA: "Sa ne respecte votul"

Aproape 2.500 de oameni s-au strans luni in fata Palatului Cotroceni. A fost, asadar, a doua zi de protest pentru simpatizantii PSD-ALDE, care au scandat lozinci si au venit cu pancarte, in semn de sustinere pentru Guvernul Grindeanu.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.