Procurorii DNA cer efectuarea urmaririi penale fata de Victor Ponta. Comisia juridica va informa pana luni cand da raportul
Premierul Victor Ponta a fost vineri dimineata la Directia Nationala Anticoruptie, unde i s-a comunicat faptul ca procurorii au dispus efectuarea urmariii penale pentru mai multe "infractiuni" pe care le-ar fi comis cand era avocat, anii 2007-2008.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
CITITI in acest articol:
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
-► Premierul o contrazice pe Laura Kovesi pe Facebook si spune ca a fost citat la DNA abia joi
-► Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi sustine ca procurorii isi fac doar datoria si ca "nu este o coincidenta" cu depunerea motiunii de cenzura
-► Surse: Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ar fi gasit probe fata de Victor Ponta, respectiv anumite contracte
-► Purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Firea: Victor Ponta nu are niciun motiv sa isi dea demisia!
-► COMUNICATUL de presa al DNA referitor la situatia premierului Victor Ponta
-► Ce a declarat Victor Ponta la intrarea in sediul DNA: "Stati un pic, stati un pic... sa intru si eu"
-► Victor Ponta, dupa ce a iesit de la DNA: "Sunt suspect in cazul domnului Sova"
-► Victor Ponta, pe Facebook: "Situatia este clara din punctul meu de vedere"
-► Dosarul complexurilor energetice Rovinari si Turceni
Este vorba despre dosarul lui Dan Sova in care senatorul PSD este cercetat pentru contractele incheiate de firma "Sova si asociatii" cu complexurile Turceni si Rovinari. Victor Ponta a fost asociatul lui Dan Sova in firma de avocatura a acestuia.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca asteapta din partea deputatilor o decizie pragmatica si corelata cu situatia politica in cazul votului cererii DNA in cazul premierului Victor Ponta.
"Eu consider ca parlamentarii sunt politicieni destul de bine orientati, care isi dau seama cand este important sa reactioneze politic corect. (...) Eu astept o decizie pragmatica si corelata cu situatia politica", a declarat Iohannis la TVR.
De asemenea, presedintele a argumentat ca e de asteptat si normal ca situatia creata in legatura cu urmarirea penala a premierului sa aiba urmari si in privinta votului parlamentarilor cu privire la motiunea de cenzura depusa la Parlament de PNL.
Conform unui comunicat de presa al DNA, pe vremea cand era avocat (2007-2008), Victor Ponta ar fi comis "infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor".
De asemenea, procurorii anticoruptie sustin ca "in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals, 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.
Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA „Sova si Asociatii”, avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta Victor-Viorel. In realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitatile respective, nici macar in parte. Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obtinute de la SCA „Sova si Asociatii” pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti".
Cronologia evenimentelor, vineri, 5 iunie:
Ora 21:15 Tariceanu: O eventuala rasturnare a Guvernului pe cale judiciara ar fi cea mai grava incalcare a statului de drept
"Victor Ponta se bucura in continuare de intregul sprijin al liberalilor ramasi fideli atat valorilor liberalismului, cat si votului popular masiv din 2012. Consideram ca o eventuala rasturnare a guvernului pe cale judiciara ar fi cea mai grava incalcare a statului de drept, a principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat din ultimii 25 de ani. Democratia nu ar mai fi atunci, in Romania, decat o forma fara fond. Datoria noastra in acest moment si in fata unor astfel de amenintari este ca sa aparam statul de drept, democratia si, mai ales, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor", spune Tariceanu, potrivit unui comunicat de presa remis, vineri, AGERPRES.
Presedintele PLR adauga faptul ca "institutiile judiciare pot sa ancheteze, dar nu trebuie sa schimbe nici majoritati parlamentare si nici guverne", avertizand ca in caz contrar democratia in Romania ar fi "doar o lozinca".
Totodata, Calin Popescu Tariceanu subliniaza faptul ca, in opinia sa, presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa ii acorde premierului Victor Ponta prezumtia de nevinovatie.
"Am constatat cu ingrijorare ca, in ochii DNA, prim-ministrul Victor Ponta a devenit suspect chiar in ziua in care noul PNL a depus o motiune de cenzura impotriva Guvernului, fara speranta rezonabila ca aceasta sa intruneasca o majoritate in Parlament. Ca si in vara anului 2012, institutiile judiciare par sa intervina din nou cu mijloace represive intr-un proces politic democratic.(...) ingrijorarea s-a transformat in surprindere atunci cand presedintele Romaniei a cerut demisia sefului Guvernului. Ar fi potrivit ca domnul Iohannis sa-si aminteasca ca in toamna anului trecut a cerut votul concetatenilor sai in timp ce era trimis in judecata. Peste sase milioane de cetateni i-au acordat atunci prezumtia de nevinovatie si l-au ales ca presedinte al Romaniei. S-ar cuveni ca domnul Iohannis sa le imite exemplul si sa-i acorde domnului Ponta aceeasi prezumtie", mai precizeaza acesta.
Presedintele PLR mai spune ca actuala coalitie de guvernare este una care si-a putut indeplini angajamentele fara blocaje din partea presedintelui Romaniei si "fara certuri politice permanente".
"Romania este acum pe un drum bun: avem o crestere economica solida, printre cele mai mari din Europa, avem o agenda de masuri economice liberale, incluse in noul Cod Fiscal, cu efecte care se fac deja simtite pentru romani. Toate acestea au fost posibile si pentru ca am avut - pentru prima data in multi ani - o coalitie de guvernare care a putut sa isi faca datoria fara blocaje politice din partea Presedintelui si fara certuri politice permanente. in aceste zile, nu trebuie sa ne intoarcem din nou la instabilitate politica, la guverne facute pe genunchi cu aceeasi oameni incompetenti din cabinetele Boc", mai spune Tariceanu.
Ora 19:30 Proteste in Piata Victoriei
Circa 100 de persoane au protestat vineri in Piata Victoriei, manifestantii cerand demisia premierului Victor Ponta si afisand pancarte cu mesaje impotriva sefului Guvernului si steaguri tricolore.
Pe pancartele celor prezenti se puteau citi mesaje precum "Demisia!", "Ponta nu mai sta, demisia!", "My name is Paste. Copy Paste", iar acestia au scandat lozinci impotriva premierului.
Ora 18:45 UNPR ramane alaturi de Ponta
UNPR considera ca o criza politica poate periclita ''in mod grav interesul national al tarii'' si precizeaza ca optiunea progresistilor ''a fost si ramane aceea de a continua guvernarea si parteneriatul politic corect atat cu premierul Victor Ponta, cat si cu presedintele Klaus Iohannis, in special in privinta proiectelor ce tin de siguranta nationala si de politica externa''.
''In actualul context politic si de securitate din regiunea Marii Negre, UNPR considera ca o criza politica poate periclita in mod grav interesul national al tarii noastre si isi reafirma dorinta de a actiona in interesul asigurarii stabilitatii guvernamentale. Romania are nevoie de continuitate in actul de guvernare, pentru a merge mai departe pe drumul de dezvoltare economica si de crestere a nivelului de trai pe care s-a inscris in ultimii trei ani. Consideram ca este absolut necesar ca Romania sa ramana stabila politic, aceasta fiind conditia esentiala a bunastarii pentru toti cetatenii. Iar pentru aceasta este nevoie de o guvernare stabila, care sa raspunda in mod adecvat asteptarilor cetatenilor privind cresterea nivelului de trai si modernizare a Romaniei. Rezultatele guvernarii sunt bune, recunoscute de partenerii institutionali din tara si din afara si demonstrate prin cei mai recenti indicatori economici'', se arata intr-un comunicat transmis vineri AGERPRES de UNPR.
Uniunea subliniaza ca, in actualul context de securitate regionala, Romania nu isi permite pasi gresiti din punct de vedere politic, economic si social si arata ca nu va comenta decizia DNA privind inceperea urmaririi penale impotriva premierului Ponta.
''UNPR respecta independenta justitiei si nu va comenta decizia DNA privind inceperea urmaririi penale impotriva lui Victor Ponta. In egala masura, ca partener corect, UNPR nu va comenta nici modul in care premierul va alege sa actioneze in legatura cu aceasta situatie. UNPR ramane fidel principiilor sale si considera ca prioritatea tuturor liderilor politici din Romania este sa asigure mentinerea stabilitatii institutionale si economice'', se mai arata in comunicatul citat.
Ora 18:05 Comisia juridica a Camerei Deputatilor are termen pana luni pentru a informa cand va intocmi raportul referitor la cererea primita din partea procurorului general referitoare la premierul Victor Ponta, a afirmat Marcel Ciolacu, secretar al Camerei.
Pe ordinea de zi a Biroului permanent de vineri s-a aflat ca unic punct scrisoarea procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu, referitoare la formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de premierul Victor Ponta.
Marcel Ciolacu a precizat ca cererea a fost inaintata Comisiei juridice, conform Regulamentului (art. 157), care prevede ca aceasta are termen 5 zile pentru informare.
Art. 157 din Regulament prevede ca Biroul permanent al Camerei Deputatilor are obligatia sa ceara Comisiei juridice sa prezinte in cel mult cinci zile o prima evaluare a respectivei solicitari si o estimare a timpului necesar pentru a realiza audierea deputatului si pentru a studia documentele inaintate de procurorul general.
"Domnul presedinte al Camerei a spus ca pana luni, la ora 14,00, cand avem din nou Bp, deja domnul Ciuca (n.r. presedintele Comisiei juridice) sa convoace Bp (conducerea - n.r.) al Comisiei si sa ne spuna, dupa discutiile avute, in cat timp urmeaza sa prezinte raportul. (...) Bp al Comisiei juridice se intruneste pana luni. Pentru raport Comisia (n.r. - potrivit Regulamentului) are exact 14 zile", a spus Ciolacu.
El a adaugat ca Biroul permanent al Camerei va introduce in plen raportul Comisiei juridice imediat ce acesta va fi intocmit.
Ciolacu a precizat ca premierul Victor Ponta si avocatii sai pot studia dosarul la Comisia juridica, dupa ce se va conveni cu presedintele acesteia. Dosarul are 5 volume care cuprind 1.110 pagini si vizeaza 3 infractiuni de conflict de interese.
ora 16:45 Organizatiile judetene PSD anunta ca il sustin pe Victor Ponta si ii cer sa nu demisioneze
Organizatia PSD Botosani afirma, intr-un comunicat de presa transmis vineri, ca primul ministru Victor Ponta se va bucura de sprijinul neconditionat al membrilor partidului pana la pronuntarea unei instante de judecata in cazul sau.
Potrivit acestuia, premierul "nu are niciun motiv sa isi prezinte demisia de la conducerea partidului sau a Guvernului, intrucat, la fel ca orice cetatean al acestei tari, se bucura de prezumtia de nevinovatie prevazuta in Constitutia Romaniei".
Liderii social-democrati din Botosani sustin ca "de aceeasi prezumtie de nevinovatie s-a bucurat insusi presedintele Klaus Iohannis, pana la pronuntarea unei hotarari definitive din partea unei instante de judecata".
Acestia considera ca actiunile de vineri ale procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) ar putea provoca o criza politica.
Presedintele PSD Maramures, Gabriel Zetea, a precizat, vineri, intr-un comunicat remis AGERPRES, ca premierul "are obligatia sa ramana in fruntea Guvernului".
Acesta apreciaza ca prim-ministrul are obligatia de a continua munca in fruntea Guvernului, acesta fiind instalat in urma unui vot popular masiv, acordat in 2012 de romani.
"Victor Ponta trebuie sa continue munca inceputa acum trei ani de zile, in fruntea Guvernului, nu pentru ca are sustinerea PSD, ci pentru ca are sustinerea unui vot legitim popular din anul 2012, un vot masiv, asa cum niciun alt premier nu a avut dupa 1989. Masurile de reparatii sociale, de crestere economica, de redresare a Romaniei dupa ani de criza ii confera legitimitate si ii asigura suportul romanilor. Parlamentul reprezinta institutia publica din Romania care sta la baza democratiei, iar invinuirile care i se aduc lui Victor Ponta in aceasta perioada trebuie validate de Parlament si nu de presedinte sau de o alta institutie publica. Conform deciziei Curtii Constitutionale, presedintele Romaniei nu poate sa demita sau sa suspende premierul Romaniei, oricare ar fi acesta, decat dupa ce are acordul Camerei din care prim-ministrul face parte, in acest caz Camera Deputatilor" a declarat, Gabriel Zetea.
PSD Galati il sustine pe Victor Ponta si ii cere sa nu demisioneze.
,,Premierul Victor Ponta se bucura in continuare de sustinerea social-democratilor din Organizatia Judeteana a PSD Galati. il incurajam pe domnul Victor Ponta sa nu cedeze in niciun fel presiunilor politice de orice natura si sa nu ia in calcul niciun moment varianta demisiei. ii solicitam primului-ministru sa-si duca mandatul la bun sfarsit si sa continue masurile cuprinse in planul de guvernare al coalitiei', se spune in comunicat.
PSD Galati mai considera ca actiunea declansata impotriva premierului este o actiune premeditata, pentru a contracara cresterea popularitatii acestuia, dupa ce Guvernul condus de Victor Ponta a luat saptamana trecuta doua masuri de mare impact economic si social: reducerea TVA-ului la alimente de la 24% la 9% si dublarea alocatiilor pentru copii.
,,In ce priveste momentul ales de procurorii DNA de a demara actiunea impotriva domnului Victor Ponta, nu putem afirma decat ca este o ciudata coincidenta cu depunerea motiunii de cenzura. In politica, nu credem in coincidente!', se mai spune in comunicat.
ora 16:00 Predoiu: Ponta nu mai poate ramane premier
"Suntem alaturi de presedintele Klaus Iohannis in actiunea sa politica de a reda demnitatea Romaniei si cetatenilor ei. Victor Ponta nu mai poate ramane in functia de premier. Se afla intr-o situatie grava, imorala si nedemna. Premierul Romaniei este acuzat de spalare de bani. Este o infractiune foarte grava, care ii afecteaza nu numai propria-i imagine, ci si imaginea Romaniei. Victor Ponta a respins cererea legitima a presedintelui Klaus Iohannis. Prin acest gest, Victor Ponta sfideaza romanii. Victor Ponta pretinde ca numai Parlamentul il poate demite asa cum, odinioara, Nicolae Ceausescu sustinea ca numai Marea Adunare Nationala il poate demite intr-un moment in care romanii se aflau in strada si ii cereau acest lucru", a afirmat prim-vicepresedintele PNL, potrivit Agerpres.
ora 15:20. Premierul Ponta contrazice pe Facebook afirmatiile procurorului-sef al DNA. "Precizez ca am fost citat telefonic la sediul Guvernului de Procurorul Jean Uncheselu ieri dupa amiaza la ora 16.15! ( sunt convins ca exista procesul verbal in acest sens si inregistrarea telefonica). Regret ca informatia prezentata public de dna Procuror Sef Kovesi este neadevarata!", a scis prim-ministru
ora 13.50 Seful DNA, Laura Codruta Kovesi, face declaratii despre cazul premierului Victor Ponta:
"S-a inceput urmarirea penala in rem in luna mai, la inceputul lunii mai, deci este o perioada foarte scurta de timp de la momentul la care s-au obtinut anumite informatii si pana la emiterea ordonantei de efectuare in continuare a urmaririi penale."
Reporter: "Credeti ca este doar o pura coincidenta intre ziua motiunii si citarea domnului Ponta la DNA?"
Laura Kovesi: "Nu, nu este nicio coincidenta, procurorii isi vad de treaba. Avem 7000 de dosare in lucru, in care sunt angrenati doar 86 de procurori. Noi nu verificam ce se intampla in spatiul public, noi administram probele in functie de zilele si orele in care trebuie sa administram aceste probe. Citarea s-a facut in mod legal, cu mai multe zile in urma, nu are niciun fel de legatura cu depunerea sau nu a vreunei motiuni, deci nu este nicio coincidenta, procurorii pur si simplu isi fac treaba."
ora 13.40 Codrin Stefanescu, secretar general adjunct al PSD, considera ca Victor Ponta nu are niciun motiv pentru a-si depune demisia din fruntea Guvernului.
"Nu DNA face si desface guverne. Prin urmare, Victor Ponta nu are niciun motiv pentru a-si depune demisia, ci are pur si simplu obligatia sa-si continue mandatul dat de cetateni in 2012. Astazi, asistam la o actiune de forta absolut inacceptabila intr-un stat european. Nu este deloc normal ca minciunile proferate cu ani in urma de Basescu, Blejnar et comp. si infirmate public de institutiile de ancheta (DNA si ANI au prezentat mass-media informatiile conform carora Victor Ponta nu este anchetat in cazul Complexurilor Rovinari si Turceni) sa fie reluate intr-o forma abrupta si extrema cand interesele unui grup politic o cer", afirma Stefanescu, intr-un comunicat.
Potrivit acestuia, "nu mai este bizar sau straniu" motivul pentru care acest caz apare chiar in ziua in care PNL depune motiunea de cenzura. "Interesul este cunoscut de toti: incercarea de a schimba Guvernul fara votul Parlamentului Romaniei", a adaugat Stefanescu.
ora 13.35 Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat vineri ca Executivul are un mandat dat de alegatori si de Parlament si ca premierul Victor Ponta nu are de ce sa plece de la Guvern.
"Opozitia si propaganda se agita acum, dar amintesc tuturor ca Guvernul are in spate votul cetatenilor si pe cel al Parlamentului. Acestea sunt instantele care dau legitimitate Guvernului, iar acest Guvern si Victor Ponta au primit legitimitate de la Parlament si de la alegatori. Prin urmare, Executivul trebuie sa isi duca mai departe mandatul, cu Victor Ponta premier, indiferent de agitatia unora sau a altora", a afirmat Valeriu Zgonea, conform unui comunicat.
ora 13.25 La scurt timp dupa declaratiile lui Klaus Iohannis, Victor Ponta a anuntat pe Facebook ca nu demisioneaza din fruntea Guvernului.
ora 13.20 Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca a primit de la procurorul general sesizarea cu privire la deputatul Victor Ponta. "Am convocat pentru ora 17,00, sedinta Biroului permanent al Camerei Deputatilor pentru a stabili procedurile care sunt inscrise in regulament. Nu am citit dosarul", a spus Zgonea la Palatul Parlamentului
ora 13.05 Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o scurta declaratie de presa la Palatul Cotroceni in care a anuntat ca ii cere lui Victor Ponta sa demisioneze din functia de premier al Romaniei.
ora 12.40 Presedinta Consiliului National al PSD, Rovana Plumb, considera ca Victor Ponta "nu are de ce sa demisioneze", declaratie facuta in contextul in care DNA a anuntat ca acesta este urmarit penal pentru mai multe fapte.
"Premierul Ponta trebuie sa isi continue mandatul. Politica se face in Parlament. Mi se pare suspect ca acest dosar apare in ziua in care PNL depune motiune de cenzura. Poate este o coincidenta. Guvernul trebuie sa isi duca mai departe activitatea, cu Victor Ponta premier. Ponta este premier in baza unui mandat clar primit de la cetateni la alegerile din 2012, mandat pe care trebuie sa il duca pana la capat. Avem teme importante - Legea salarizarii, Codul Fiscal - pe care trebuie sa le finalizam", arata Rovana Plumb, conform unui comunicat de presa transmis vineri.
ora 12.35 Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ar fi gasit probe fata de Victor Ponta, respectiv anumite contracte, la perchezitiile din aprilie anul acesta efectuate la cabinetul de avocatura al lui Dan Sova, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.
Aceleasi surse arata ca ar fi vorba despre documente care se refera la colaborarea dintre cele doua cabinete.
ora 12.30 Premierul Victor Ponta a ajuns la Palatul Cotroceni.
ora 12.10 Purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Firea, afirma ca este "mai mult decat suspect" ca DNA l-a chemat pe Victor Ponta chiar in ziua motiunii si ca Victor Ponta nu are niciun motiv sa isi dea demisia.
"Sincer, mi se pare foarte suspect faptul ca domnul Victor Ponta este chemat la DNA tocmai in ziua in care este depusa motiunea de cenzura a celor din PNL. Este cel putin ciudat acest intreg caz. Institutiile, in repetate randuri, au precizat ca nu exista nicio problema. Am auzit voci in spatiul public care cereau deja demisia domnului Victor Ponta. Cred ca este absurd! Domnul Victor Ponta nu are niciun motiv sa isi dea demisia, ci trebuie sa isi incheie mandatul dat de cetateni. Pana la urma, nu DNA face guvernare!
Victor Ponta nu a avut niciodata, ca avocat sau in alta calitate, o relatie juridica de niciun fel cu Complexurile Energetice Turceni si Rovinari. Ca dovezi stau adresele oficiale ale DNA si ANI.
Victor Ponta nu a fost niciodata asociat la Societatea “Sova si asociatii”. El si-a desfasurat activitatea ca persoana fizica autorizata – cabinet individual, specializat in drept penal; in aceasta calitate, a acordat asistenta juridica in cauze penale pentru diverse persoane fizice sau juridice, in mod direct sau pe baza unor contracte de colaborare cu alti avocati care desfasurau doar activitati de drept civil si comercial. Dovada in acest sens este adresa de la Baroul Bucuresti. Avem de-a face cu o tema reincalzita - anii trecuti, Victor Ponta a prezentat clar documentele care demonstreaza minciunile proferate, la vremea respectiva, de catre Basescu, Blejnar si altii."
ora 11.55 Senatorul Dan Sova a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. El a refuzat sa faca declaratii in fata jurnalistilor.
ora 11.50 La cateva minute dupa iesirea premierului de la DNA, pe contul acestuia de Facebook a fost publicata o postare prezentand o serie de documente. “Cateva informatii despre motivul pentru care am fost chemat azi la DNA. Situatia este clara din punctul meu de vedere. Politica nu se face la DNA, se face in Parlament!”, se arata in postare.
Potrivit documentelor prezentate, intre Victor Ponta si cabinetul sau de avocatura pe de o parte si Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari si Societatea Nationala a Lignitului nu a existat nicio legatura. De asemenea, Baroul atesta ca actualul permier nu a fost asociat in Societatea de Avocati „Sova si Asociatii” si ca in 2008 a fost suspendat din profesie. De asemenea, in postare apare si declaratia de avere a lui Victor Ponta din 2009.
Posted by Victor Ponta on Friday, June 5, 2015
ora 11.45 Premierul Victor Ponta a declarat, la iesirea din sediul DNA, ca are calitatea de suspect in dosarul lui Dan Sova.
"Sunt suspect in cazul domnului Sova pentru activitatea de avocat in 2007-2008. De asemenea, sunt in conflict de interese ca l-am propus pe domnul Sova ministru. (...) Am venit la DNA ca orice om normal. Nu am dat nicio declaratie. O sa ne cheme pentru declaratii", a afirmat prim-ministrul.
Intrebat daca demisioneaza, Victor Ponta a spus ca la DNA nu se face politica. "Politica se face in Parlament", a adaugat el.
ora 11.30 Conform unui comunicat de presa al DNA, procurorii anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Victor Ponta pentru "infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor".
Ora 11.00 Premierul a ajuns la sediul DNA in jurul orei 11.00. "Domnul procuror Uncheselu m-a chemat la ora 11.00. La final va spunem de ce si cum", le-a declarat Ponta jurnalistilor inainte sa intre în sediul DNA.
Premierul a fost insotit de un avocat.
Victor Ponta: "Domnul procuror Uncheselu m-a chemat la ora 11.00. La final va spunem de ce si pentru ce."
Reporter: "Domnule Ponta, in situatia in care este nevoie de un aviz de ridicare a imunitatii va veti da demisia?"
Victor Ponta: "Stati un pic, stati un pic ...stati un pic sa intru si eu."
Reporter: "Sunteti primul sef de Guvern in exercitiu chemat sa dea explicatii... Reporter: "Aveti emotii domnule Ponta?"
Victor Ponta: "Numai un picut, sa intru si eu, multumesc. Vreau si eu sa-mi iau avo ... doamna avocat, o lasati?"
Reporter: "Ati venit cu avocatul?"
Victor Ponta: "Bineinteles."
Reporter: "Asta inseamna ca aveti o alta calitate decat cea de martor?"
Reporter: "Sunteti suspect domnule Ponta?"
COMUNICATUL de presa al DNA referitor la situatia premierului Victor Ponta:
"Procurorii din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, in prezent prim-ministru al Romaniei, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni)
- complicitate la evaziune fiscala in forma continuata
- spalarea banilor
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA „Sova si Asociatii” de la cele doua complexe energetice (Turceni si Rovinari) a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Sova Dan-Coman si a persoanelor din sfera sa relationala.
La data 6 mai 2015, in contextul documentarii, de catre procurori, a aspectelor privind relatiile contractuale ale societatii de avocatura SCA „Sova si Asociatii, s-a dispus predarea, de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor inscrisurilor existente privind actele de inspectie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.
In urma analizarii inscrisurilor, in raport de probele ce fusesera deja administrate in cauza, a rezultat urmatoarea stare de fapt:
La data de 30.08.2007, intre SCA „Sova si Asociatii” reprezentata de Sova Dan-Coman si Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a incheiat o conventie de conlucrare profesionala, avand ca obiect conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea. Conventia s-a incheiat pe o perioada nedeterminata. In conventie s-a prevazut ca pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare, onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar avocatul Ponta Victor-Viorel sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara. Prin act aditional, incepand cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/luna onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel. Conventia de conlucrare s-a incheiat in luna decembrie 2008, moment in care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.
Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA „sova si Asociatii” care a efectuat plata contravalorii lor dupa care le-a inregistrat in contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. sova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati.
Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfasurate in perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a inteles cu Sova Dan-Coman ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati, rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia.
Intrucat specializarea juridica lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica in dosare de natura penala in legatura cu clientii societatii de avocati. Astfel, in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals, 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.
Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA „Sova si Asociatii”, avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta Victor-Viorel. In realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitatile respective, nici macar in parte. Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obtinute de la SCA „Sova si Asociatii” pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti.
In perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societatii de avocati, constand in transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. In tot acest timp, societatea de avocati a platit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/luna) si alte obligatii catre firma de leasing, in total, 79.641,11 lei. in luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fara sa mai achite vreo suma de bani societatii de avocati. Autoturismul a fost achizitionat de societatea de avocati SCA „sova si Asociatii”, la solicitarea expresa a lui Ponta Victor-Viorel.
Suspectului Ponta Victor-Viorel i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile anterior descrise, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
2. In aceeasi cauza, procurorii au constatat ca se impune continuarea urmaririi penale fata de Ponta Victor-Viorel si sub aspectul savarsirii a trei infractiuni de conflict de interese, dintre care una in forma continuata (doua acte materiale) fapte aflate in legatura cu functia sa de prim-ministru al Romaniei, avand in vedere ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In calitate de prim-ministru al Romaniei, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Sova Dan-Coman, in luna august 2012, in functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul, in luna decembrie 2012, in functia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, in luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor si in luna martie 2014 ministru al Transporturilor, in conditiile in care Ponta Victor-Viorel a beneficiat in trecut de foloase din partea lui Sova Dan-Coman, constand in sume de bani (in total aprox. 250.000 lei) si dreptul de folosinta gratuita a unui autoturism.
Probele administrate au relevat faptul ca Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse intre 7.900 lei si 14.000 lei, in total 181.439,89 lei, in temeiul unei conventii fictive de conlucrare profesionala in domeniul juridic incheiata intre SCA „sova si Asociatii” reprezentata de Sova Dan-Coman si Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar in perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 a beneficiat in mod gratuit de dreptul de folosinta al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achizitionat de SCA „Sova si Asociatii” in sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate in valoare de aprox. 6.000 lei/luna), iar ulterior, in luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentand avansul si alte cheltuieli aferente contractului de leasing in momentul preluarii acestuia de catre Ponta Victor-Viorel, in total suma de 79.641,11 lei.
Prin urmare, in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al DNA initiaza procedura de sesizare a Camerei Deputatilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata Ponta Victor-Viorel, deputat, care in perioada in care se presupune ca a savarsit infractiunile de conflict de interese a indeplinit functia de prim-ministru.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."
Dosarul complexurilor energetice Rovinari si Turceni
In august 2014, Dan Sova a fost pus sub invinuire de procurorii DNA pentru complicitate la abuz in serviciu. Fostul ministru a spus atunci ca este vorba despre dosarul in care se fac cercetari privind contracte incheiate de firma "Sova si asociatii" cu complexurile Turceni si Rovinari.
DNA spune ca "suma totala reprezentand folos necuvenit in favoarea SCA „Sova si Asociatii", ca urmare a contractelor de asistenta juridica incheiate cu cele doua complexe energetice, Turceni si Rovinari, este estimata la valoarea de 3.455.754 lei."
Intrebat daca premierul Victor Ponta are legatura cu aceste contracte, Dan Sova a negat, precizand ca niciun ban din aceste contracte nu a ajuns la Ponta. Acesta a precizat ca onorariul de succes al acestor contracte era de 1-2% din valoarea recuperata in beneficiul celor doua complexuri energetice.
Dan Sova declara, in iulie 2011, ca fosta sa firma "Sova si asociatii" a adus beneficii de cateva zeci de milioane de euro societatilor Rovinari si Turceni, el nefiind insa angrenat in serviciile juridice respective. El afirma ca a fost parte din "Sova si asociatii" pana la mijlocul lui 2009. Contractele pe care firma respectiva le-a incheiat pentru servicii juridice au fost semnate in martie 2007 cu complexul Rovinari si in iulie 2007 cu Turceni. El a precizat ca nu a lucrat in cadrul acestor contracte decat in doua ocazii, o intalnire la AVAS si una prin care s-a facut o tranzactie intre Turceni si ICM (Societatea Comerciala pentru inchiderea-Conservarea Minelor).
Sova preciza ca intre 2006 si 2007 a fost plecat din tara, fiind masterand la London School of Economics. In plus, din aceasta cauza, Adunarea Generala a firmei "Sova si asociatii" a stabilit, la 15 ianuarie 2007, ca Sova, singurul care putea pana atunci angaja societatea in contracte si singurul cu drept de semnatura si stampila, il imputernicea pe unul dintre actionari, Radu Cernov, sa negocieze si sa reprezinte societatea. Sova mai spunea ca intre "Sova si asociatii" si complexul Rovinari a fost incheiat in 21 martie 2007 un contract-cadru de asistenta juridica, semnat de directorul general de atunci, Ion Dordera.
Potrivit acestuia, firma "Sova si asociatii" a reusit reducerea cu sase milioane de euro a unei datorii de 821 miliarde lei pe care Rovinari o avea la ICM, beneficiul total, prin esalonarea pe cinci ani si neplata de dobanzi si penalitati, fiind de 8 milioane euro. In cazul Turceni, contractul a fost semnat pe 23 iulie 2007, cand societatea era detinuta de AVAS, al carui director era pe atunci liberalul Teodor Atanasiu. In urma activitatii firmei "Sova si asociatii", complexul Turceni a obtinut un beneficiu de cinci milioane euro, prin negocierea unei creante, precum si recuperarea unei datorii de 12 milioane de euro de la Termoelectrica, mai spunea Sova.
El afirma ca onorariul perceput in cele doua contracte era de 40 euro pe ora, in timp ce, potrivit unui raport al Curtii de Conturi, Rovinari si Turceni au incheiat in 2009 si 2010 contracte de asistenta juridica la 180 euro/ora, una dintre firmele respective apartinand fostului presedinte PNL Valeriu Stoica.
Sova declara ca toate contractele in cauza ale firmei "Sova si asociatii" si platile au fost certificate atat printr-un control financiar intern preventiv, cat si de un auditor independent extern. In plus, el a mentionat ca un control al DFP Gorj, la data de 23 martie 2011, atesta legalitatea contractelor respective si a delurarii lor. El preciza ca a solicitat celor doua complexuri sa ii precizeze daca au existat controale financiare ANAF, raspunsul fiind negativ.
In 22 iunie 2011, presedintele PSD, Victor Ponta, a primit o invitatie de la ANAF, in care era solicitat sa se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaratiile de venit pe 2007 si 2008 si cu registrul jurnal de incasari si plati. Adresa apartinea Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, Activitatea de Inspectie Fiscala, Serviciul de Inspectie Fiscala Persoane Fizice. Invitatia primita de Ponta era datata 20 iunie 2011, zi in care doua cotidiene centrale relatau ca un control facut de ANAF la complexurile energetice Turceni si Rovinari ar fi demonstrat ca firma de avocatura condusa de senatorul Dan Sova, din care a facut parte si Victor Ponta ca "senior partner", a incasat ilegal 4,4 milioane de lei. Potrivit relatarilor presei, in raportul facut de ANAF se concluzioneaza ca mai mult de jumatate din banii incasati de SCA "Sova & Asociatii" de la Turceni si Rovinari - 4,4 milioane de lei din 7,1 milioane, au fost platiti necuvenit in baza unor contracte intocmite defectuos, prin incalcarea prevederilor OUG 34/2006, privind achizitiile publice.
In 24 iunie 2011, presedintele PSD, Victor Ponta, si-a trimis contabila la sediul ANAF Sector 1, cu declaratiile de venit pe anii 2007 si 2008, raspunsul inspectorilor fiscali fiind, potrivit liderului social-democrat, ca nu s-au constatat nereguli. Tot atunci, presa relata ca ANAF a trimis o sesizare Directiei Nationale Anticoruptie in legatura cu contracte incheiate cu complexurile Rovinari si Turceni.
Sesizarea ANAF trimisa Directiei Nationale Anticoruptie, privind un prejudiciu de 67 milioane de lei constatat la complexurile energetice Rovinari si Turceni, a fost facuta ca urmare a unui control financiar la cele doua companii si este indreptata impotriva intregului proces, spunea seful de atunci al ANAF, Sorin Blejnar. Acesta preciza ca in perioada 2007-2009, cele doua companii au denaturat veniturile, in sensul ca au diminuat nejustificat veniturile si au majorat cheltuielile, care au condus astfel la un prejudiciu de 67 milioane de lei, adica 16-17 milioane de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, dna, victor ponta, dan sova, rovinari,
Dată publicare:
05-06-2015 11:02