Petre Roman, primul lider din decembrie '89 audiat de procurorii militari. "Romanii au fost admiratia intregii lumi"

×
Codul embed a fost copiat

Fostul premier Petre Roman a fost audiat miercuri de procurori, in calitate de martor, in dosarul Revolutiei. Asta dupa ce anchetatorii au extins cercetarile pentru infractiuni contra umanitatii.

La intrare, Petre Roman le-a recomandat jurnalistilor sa vada totusi jumatatea plina a paharului in legatura cu evenimentele din decembrie '89.

"Eu retin ceea ce am trait pana cand Revolutia a fost o reusita si romanii au fost admiratia intregii lumi. Asta e tot ce retin, ceea ce imi amintesc si orice fel de situatie care se incearca a fie patata, demolata imaginea revolutiei romane, imi da un sentiment de respingere totala."

Petre Roman este primul lider din decembrie 1989 chemat sa dea explicatii despre evenimentele sangeroase dupa ce procurorii militari au extins urmarirea penala pentru infractiuni contra umanitatii.

Anchetatorii sustin acum ca cei care au preluat puterea de la Nicolae Ceausescu ar fi facut orice sa o si pastreze. Asa ca potrivit procurorilor ar fi inventat teroristi si i-ar fi determinat pe militari sa traga in populatie.

Citește și
miron cozma inquam
Miron Cozma, audiat la Parchetul instantei supreme in dosarul Mineriadei. "Sunt victima la CEDO si inculpat in Romania"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Petre Roman: ''Am avut candva parerea ca revolutia romana a fost o dezordine tragica tocmai din acest motiv, dar asta se datoreaza prabusirii instantanee a regimului. Eu unul nu am niciun fel de sentiment. Adica, in legatura cu ceva anume. Nu am fost implicat in niciun fel."

Petre Roman este deja inculpat in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 alaturi de fostul presedinte Ion Iliescu. Si acesta din urma trebuie sa ajunga in fata anchetatorilor care vor decide daca il pun sau nu sub acuzare si in dosarul Revolutiei.

Petre Roman: ''Intotdeauna se poate face dreptate cu conditia sa cautam adevarul in fapte si nu in imaginatie, nu in atitudini politice."

Desfasurarea evenimentelor de miercuri, 1 martie:

UPDATE 15:05 Fostul premier Petre Roman a declarat la iesirea de la Parchetul instantei supreme, ca le-a povestit procurorilor militari ce stie ca a fost in decembrie 1989, el precizand ca a retinut ce a trait pana cand Revolutia a fost o reusita si romanii au fost admiratia intregii lumi. Roman a mai spus ca intotdeauna se poate face dreptate, cu conditia sa fie cautat adevarul in fapte, si nu in imaginatie.

"Multe sunt de povestit. Totul este important. (…) Eu retin ceea ce am trait pana cand Revolutia a fost o reusita si romanii au fost admiratia intregii lumi. Asta este tot ce retin, ceea ce imi amintesc”, a spus Petre Roman, dupa ce a fost audiat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), in calitate de martor in dosarul Revolutiei.

Fostul premier a adaugat ca, pentru a avea o imagine clara, ar trebui sa se inteleaga foarte bine in ce imprejurari s-au produs acele evenimente tragice. "Am avut candva parerea ca revolutia romana a fost o dezordine tragica tocmai din acest motiv”, a mai spus Roman. El a aratat ca este o problema faptul ca armata a fost implicata in represiune. "Intotdeauna se poate face dreptate, cu conditia sa cautam adevarul in fapte si nu in imaginatie, nu in atitudini politice”, a mai spus Petre Roman.

 

UPDATE 10:15 Procurorii au decis sa nu il audieze pe Petre Roman in dosarul Mineriadei, ci in cel al Revolutiei. El a fost chemat sa vorbeasca despre evenimentele sangeroase din decembrie 1989, dupa ce procurorii militari au extins urmarirea penala in rem in acest dosar. Momentan, Roman ar avea doar statut de martor in acest dosar, nimeni nefiind inca pus sub acuzare.

Petre Roman a ajuns la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in jurul orei 10.00 si nu a dorit sa faca declaratii despre citarea sa in dosarul Revolutiei, aratand ca vrea mai intai sa stea de vorba cu procurorii militari care ancheteaza cauza.

Fostul premier este considerat un personaj cheie nu intr-unul ci in doua dosare de anvergura: dosarul Revolutiei din decembrie 1989 si in cel al Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Corespondentul Pro TV Ovidiu Oanta are amanunte de la Parchetul General.

Petre Roman este deja inculpat in dosarul Mineriadei, la fel ca alte 17 personalitati din conducerea Romaniei de la acea vreme, printre care Ion Iliescu si Virgil Magureanu. Fostul prim-ministru a fost pus oficial sub invinuire acum cateva saptamani, dar abia miercuri va da prima declaratie in fata procurorilor militari. Surse apropiate de ancheta sustin ca cercetarile se vor incheia curand iar rechizitoriul va fi trimis la instanta de judecata, pentru ca magistratii sa decida daca inculpatii trebuie sa fie si condamnati.

Potrivit procurorilor, „din probatoriul administrat in cauza au rezultat urmatoarele: in perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpatii au aderat la atacul generalizat si sistematic lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti, precum si a populatiei Bucurestiului, atac in care a fost implicata participarea fortelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si a unui numar de peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii”. In urma acestui atac, 4 oameni au fost impuscati mortal, 3 raniti si peste 1.200 privati de libertate „pe motive de ordin politic”.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Procurorii cauta, dupa un sfert de secol, 100 de victime neidentificate ale Mineriadei. Oamenii au fost luati de pe strada
Procurorii cauta, dupa un sfert de secol, 100 de victime neidentificate ale Mineriadei. Oamenii au fost luati de pe strada

La 27 de ani de la Mineriada, procurorii militari au decis sa faca publice fotografii cu victimele violentelor de strada care au avut loc in iunie '90.

Miron Cozma, audiat la Parchetul instantei supreme in dosarul Mineriadei.
Miron Cozma, audiat la Parchetul instantei supreme in dosarul Mineriadei. "Sunt victima la CEDO si inculpat in Romania"

 Miron Cozma s-a prezentat vineri dimineata la Parchetul instantei supreme pentru a fi audiat in dosarul Mineriadei, in care este urmarit penal pentru infractiuni contra umanitatii.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, audiat ca martor in Dosarul
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, audiat ca martor in Dosarul "Mineriada". "E greu sa-ti amintesti ceva dupa 27 de ani"

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a prezentat, marti, la Parchetul General pentru a fi audiat de procurorii militari, in calitate de martor, in Dosarul "Mineriada".

Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu si Petre Roman, pusi sub acuzare. Marian Munteanu:
Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu si Petre Roman, pusi sub acuzare. Marian Munteanu: "Poate va sosi momentul adevarului"

Parchetul Militar a anuntat ca in dosarul Mineriadei au fost puse sub acuzare pentru crime impotriva umanitatii mai multe persoane, printre care Ion Iliescu, Virgil Magureanu si Petre Roman.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor România, care pare că a devenit un ghimpe în coasta sa.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.