Andrei Chiliman a fost retinut. Cum s-ar fi impartit spaga de sute de mii de lei intre primar si apropiatii sai

×
Codul embed a fost copiat

Directia Nationala Anticoruptie informeaza ca primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost retinut de procurori pentru constituire de grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta in forma continuata.

UPDATE 23:20 Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost scos joi seara incatusat din sediul DNA Ploiesti, dupa aproximativ sapte ore, si dus in arestul Politiei Capitalei. Pe drum, edilul le-a cerut politistilor sa opreasca la o farmacie.

Andrei Chiliman, asteptat de DNA la aeroport

Aterizare cu emotii la sosirea de la Bruxelles pentru primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. Acesta n-a fost asteptat de familie, ci de procurori, care l-au invitat la sediul DNA Ploiesti.

Chiliman este suspectat de coruptie in acelasi dosar in care sunt deja cercetati cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertzanu, si fostul deputat PSD Sebastian Ghita. Vizati sunt si cativa apropiati ai lui Chiliman. Casele acestora au fost perchezitionate.

Citește și
cover familia Basescu
Locul si rolul lui Dragos in familia Basescu. Legaturile de ADN si DNA din arborele lor genealogic - INFOGRAFIC INTERACTIV
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

La doar cateva momente dupa ce a venit de la Bruxelles, a fost preluat de politistii de la Judiciar si i s-a prezentat mandatul de aducere la Ploiesti.

Primarul sectorului 1 este suspectat de trafic de influenta in dosarul in care si cumnatul premierului Ponta este pus sub acuzare. Chiliman sustine insa ca nu stie nimic despre aceasta poveste.

In cazul primarului, anchetatorii au declansat operatiunea joi dimineata, cand au perchezitionat mai multe sedii, dar si locuintele celor vizati.

Functionarii Primariei Sectorului 1 au avut parte de o vizita neasteptata. Procurorii anticoruptie au descins in birourile primarului Chiliman, dar si in cele ale unei colaborator important: Ioana Costescu. Anchetatorii au cautat dupa acte importante.

Vestea ca Andrei Chiliman va da explicatii in fata procurorilor DNA a ajuns si la urechile celor nemultumiti de edil, care l-au apostrofat.

In tot acest timp, Chiliman a ajuns la Ploiesti, unde a fost audiat cateva ore. Joi seara, in jurul orei 20:30, primarul sectorului 1 a fost retinut.

Procurorii au inceput aceasta investigatie in urma cu cateva luni. Atunci, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Ponta, a fost pus sub acuzare pentru ca ar fi castigat contracte cu statul prin intermediul unor oameni politici. Acum, si Andrei Chiliman este suspectat de trafic de influenta.

Ludovic Orban: "Partidul va lua masurile care se iau cu membrii care sunt cercetati sub diferite forme."

In acelasi dosar apare si numele unui alt membru al PNL, Vlad Moisescu, deputat si apropiat al lui Chiliman. Si locuinta acestuia a fost perchezitionata.

Andrei Chiliman va fi prezentat vineri in fata unui judecator cu propunere de arestare preventiva.

Cum s-ar fi impartit spaga

Banii primiti ca mita ar fi fost impartiti intre primarul Andrei Chiliman si apropiatii sai - Vlad Moisescu, Ioana Costescu, Ion Brad - si ar fi ajuns si la filiala PNL Sector 1, au declarat pentru AGEPRES surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Chiliman ar fi primit 30% din suma, 15% Vlad Moisescu, 15% Ioana Costescu, 15% Ion Brad si 10% ar fi ajuns la filiala PNL Sectorul 1.

Sursele citate sustin ca diferenta de 15% ar fi fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care ar fi sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite.

Procurorii DNA Ploiesti ancheteaza fapte care se refera la plata unei sume de 300.000 de lei, in vara anului 2012, numerar, la sediul Primariei Sectorului 1, Vlad Moisescu intrand in posesia banilor prin intermediul unor persoane de incredere - Ioana Costescu si consilierul local Ion Brad, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Sursele citate sustin ca persoane ce detin sau au detinut functii in partide politice precum si functionari publici cu atributii de conducere ar fi pretins si primit sume de bani pentru atribuirea contractelor de utilitate publica pentru Sectorul 1 Bucuresti.

Potrivit surselor, o parte din banii incasati de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice, inclusiv din cei incasati de la SC Hidro Prahova SA, ar fi fost tranzitati, la dispozitia lui Gheorghe Boeru, fara a avea la baza justificari economice reale, scosi in numerar si folositi in interesul personal al acestuia pentru plata unui comision, in schimbul sprijinului care i-ar fi fost acordat in vederea obtinerii, de la Primaria Sectorului 1 Bucuresti, a contractului din 13 septembrie 2011.

Aceleasi surse au precizat ca ar fi vorba de contractul avand ca obiect prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de constructii privind lucrarile de reabilitare termica a blocurilor de locuinte din sectorul 1 Bucuresti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrarilor prin diriginti de santier, incheiat intre administratia locala - in calitate de achizitor si SC Romair Consulting SRL - in calitate de prestator.

Banii ar fi fost fost platiti, au mai aratat sursele, urmare unei intelegeri avute de Boeru cu Moisescu si Costescu, acesta din urma fiind consilierul primarului Andrei Chiliman.

Avocat Chiliman: Nimic din ce e in actul de invinuire nu e opozabil

Avocata primarului Andrei Chiliman a declarat joi seara, la iesirea din sediul DNA Ploiesti, ca, din punctul de vedere al clientului sau acuzatiile din actul de invinuire nu sunt ''opozabile''.

''S-a aparat in singura maniera in care se putea apara, in sensul ca nimic din ce e cuprins in actul de invinuire nu este opozabil în opinia dumnealui. Este pacat ca o cariera de peste 10 ani de primar, foarte reusita, trece prin ceva de genul acesta'', a spus Carmen Popa.

Aceasta a sustinut ca starea clientului sau este foarte buna, el fiind ''un om puternic''.

Surse: Ion Brad, consilier local la sectorul 1, retinut de DNA

Procurorii DNA Ploiesti l-au retinut joi seara pe Ion Brad, consilier local la sectorul 1 Bucuresti, pentru constituirea de grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta, in dosarul primarului Andrei Chiliman, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Vicepresedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, trimis in judecata de DNA pentru mai multe fapte de coruptie
Vicepresedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, trimis in judecata de DNA pentru mai multe fapte de coruptie

Vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Alexandru Kiss, a fost trimis in judecata, sub control judiciar, de procurorii DNA Oradea pentru mai multe fapte de coruptie.

Locul si rolul lui Dragos in familia Basescu. Legaturile de ADN si DNA din arborele lor genealogic - INFOGRAFIC INTERACTIV
Locul si rolul lui Dragos in familia Basescu. Legaturile de ADN si DNA din arborele lor genealogic - INFOGRAFIC INTERACTIV

Intr-o epoca in care ne plangem ca valorile familiale nu mai sunt respectate, familia Basescu se poate lauda ca e una dintre cele mai unite. Un nepot si un ginere al fostului presedinte s-au intalnit miercuri la DNA.

Nepotul lui Traian Basescu, sub control judiciar pe cautiune. Cui i-ar fi cerut un milion de euro pentru a-i rezolva un dosar
Nepotul lui Traian Basescu, sub control judiciar pe cautiune. Cui i-ar fi cerut un milion de euro pentru a-i rezolva un dosar

Dragos Basescu, nepotul fostului presedinte Traian Basescu, este cercetat de procurorii anticoruptie sub control judiciar pe cautiune, fiind stabilita suma de 10.000 de lei.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.