Experiment StirileProTV. Cum se simte o noapte alba in casele zdruncinate de 80 de cutremure

×
Codul embed a fost copiat

Un fenomen straniu amplifica cele mai negre temeri in zona de sud-est a tarii, unde pamantul nu mai mai are pace si se zbate incontinuu.

 

S-au inregistrat deja peste 80 de cutremure in judetul Galati. Ultimul, de 3,8 pe Richter, a avut loc vineri dupa-amiaza. Echipe de seismologi si de geologi au luat mai multe probe, insa nimeni nu are deocamdata o explicatie stiintifica.

 

Autoritatile se gandesc tot mai serios sa ceara ajutorul unor experti straini. Pana atunci, localnicii care nu si-au parasit inca locuintele sunt terorizati.

Citește și
cutremur Vrancea
Mircea Radulian, la StirileProTV: "Ne putem astepta la un cutremur mare din Vrancea, nu din Galati"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

O echipa ProTV a innoptat la o familie din zona si a urmarit pas cu pas tot ce se intampla.

Au fost doar cateva ore de liniste in satul Izvoarele pentru ca dimineata pamantul s-a cutremurat din nou. O camera de supraveghere a suprins momentul.

Imediat dupa seism, Constantin Gurau si-a sunat nevasta. Satula de zilele de groaza traite in propria casa, femeia s-a mutat in Galati, la rude.

Cei doi soti s-au stabilit recent in acest sat in speranta ca vor avea parte de tihna. Ultima luna insa a fost una de cosmar pentru ei. Zona a fost inundata dupa care pamantul a inceput sa se miste innebunitor. De peste 80 de ori in 11 zile.

"Cred ca in noaptea asta iar e noapte alba, ca fiecare noapte. De pe data de 23 nu a existat noapte sa nu fie 5, 10", spune un batran.

Huruiala pamantului care i-a infricosat pe localnici a fost inregistrata si de seismologi.

Oamenii nu stiu incotro s-o apuce. Astazi in zona au venit inclusiv geologi care au luat diverse probe.

Specialistii au mers si pe un deal din apropiera localitatii unde au aparut niste cratere. La o prima analiza, cercetatorii sunt convinsi ca aceste crapaturi au fost cauzate de viitura de acum trei saptamani.

"Daca aceste gropi care au vegetatie in ele sunt de la cutremur eu imi tai barba", spune un localnic.

Si totusi de ce s-au produs peste 80 de seisme?

Fiecare cutremur are un epicentru al lui, insa in loc sa se elibereze energia, miscarile pamantului apar iar si iar... si sunt tot mai puternice. Mai grav: undele seismice sunt unele de suprafata. Ele se produc la cel mult 5 kilometri sub casele oamenilor. Astfel, orice constructie se macina.

In plus, unii dintre specialisti sustin ca exista riscul imens ca straturile de roca imbibate cu apa de la inundatii sa se taseze, iar in curand sa apara falii sau cavitati printre sate.

Pentru a afla raspunsuri autoritatile se gandesc sa ceara ajutorul expertilor straini.

"Nu sunt neobisnuite, dar nici foarte obisnuite. De asemenea, nu putem spune cand se vor incheia. In unele cazuri secventele au durat cateva zile, in altele chiar si trei saptamani", crede Sergio Barrientos director Centrul Seismologic Chile.

''Dupa cum specialistii deja s-au pronuntat, este un fenomen care nu a mai fost intalnit in Romania pana in prezent. Nu exista cazuistica", explica ministrul cercetarii.

Unul dintre experti va locui o vreme la o familie din sat pentru a vedea minut cu minut tot ce se intampla.

"Ne speriem la orice miscare...copilul se sperie de fiecare data", spune o localnica.

Pana sa apara o explicatie concreta oamenii cauta spirjin in biserica. Preotul a tinut o slujba speciala si i-a indemnat se roage la noul protector al cutremurelor, Sf Dimitrie.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cutremur cu magnitudinea de 2,7 produs vineri dimineata in Oltenia
Cutremur cu magnitudinea de 2,7 produs vineri dimineata in Oltenia

Un seism cu magnitudinea de 2,7 a avut loc vineri dimineata, la ora 9:41, in zona Olteniei, informeaza Institutul de Fizica a Pamantului.

Mircea Radulian, la StirileProTV:
Mircea Radulian, la StirileProTV: "Ne putem astepta la un cutremur mare din Vrancea, nu din Galati"

Invitat in studioul Stirilor ProTV, profesorul Mircea Radulian, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, a vorbit despre situatia actuala a cutremurelor din Romania.

Autoritatile, luate la rost de satenii din Izvoarele.
Autoritatile, luate la rost de satenii din Izvoarele. "Dormiti o noapte aici sa vedeti cum e"

77 de cutremure inregistrate in 11 zile in sud-estul tarii reprezinta o cifra mai mult decat ingrijoratoare si, mai ales, un fenomen care ia amploare.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.