O bucata din meteoritul care a dus la disparitia dinozaurilor de pe Terra, descoperita in Romania
Un roman este autorul unei descoperiri ce ar putea face inconjurul lumii. Romanul a dat peste un meteorit gigant, vechi de peste 60 de milioane de ani, "ascuns" intr-o pestera din Caras-Severin.
Meteoritul are cateva mii de tone si a cazut in perioada in care oceanele acopereau mare parte din Terra. Impactul a fost, atunci, devastator. S-a produs o explozie puternica, spun specialistii, urmata de un tsunami urias, care a dus la disparitia multor specii de plante si animale, printre care si dinozaurii.
Cercetatorii presupun ca in ultima parte a erei Mezozoice, in urma cu peste 60 de milioane de ani, un meteorit gigant a lovit Terra. La intrarea in atmosfera, obiectul ceresc s-a fragmentat in mai multe bucati, care au fost gasite in Golful Mexic, in desertul Sahara, Mongolia si China. Se banuia ca o parte din meteorit s-ar afla si pe teritoriul Europei, insa pana acum nimeni nu gasise vreun indiciu. Marius a facut descoperirea din intamplare.
Pestera de sub Carasa are 1.300 de metri lungime si este dezvoltata pe doua nivele. De aici, prin galerii inguste, pline de lilieci, mai sunt de parcurs cateva sute de metri, mai mult taras, pana la obiectul misterios.
Drumul pana la asteroid nu este deloc usor. Trebui sa fii foarte atent. Mergi mai mult pe burta si pe spate si trebuie sa ai o conditie fizica foarte buna.
Marius este un inginer chimist din Timisoara, pasionat de speologie. In vara acestui an, a explorat impreuna cu prietenii Pestera de sub Carasa, din Cheile Carasului.
La un moment dat, a intrat intr-o galerie, unde, dupa ore in sir de cautari, avea sa descopere minunea. A dat de un perete imens cu o textura neobisnuita. Si-a dat seama imediat ca este vorba despre un meteorit care s-a pastrat in conditii excelente.
"Dupa ce marea s-a linistit, sedimentarea a continuat doua-trei sute de metri. Acest proces continua si astazi - de dezvaluire a meteoritului, in timpul viiturilor. Apa lucreaza in continuare", a spus Marius Paniti, speolog amator.
Meteoritul are o duritate aparte, care se apropie de cea a diamantului.
Mostre din acest meteorit au fost trimise si la NASA, institutie care urmeaza sa stabileasca daca este vorba despre unul dintre cei mai vechi metoriti care au lovit vreodata Pamantul.