Cazul Hardy Chauncey. Moartea unui baschetbalist zguduie spitalele, politia si politica

Hardy Chauncey

Drama lui Hardy, un baschetbalist american ucis dupa ce a fost atacat intr-un club din Giurgiu, revolta o tara intreaga si rascoleste lucruri care altfel nu ar fi iesit la suprafata prea curand.

"Bubele" din sistemul sanitar

La 4 zile de la decesul baschetbalistului in varsta de 23 ani, auzim pentru prima data pozitia ministrului sanatatii, Ritli Ladislau. Acesta a declarat ca raportul Directiei de Sanatate Publica facut la Spitalul din Giurgiu a gasit probleme organizatorice si administrative.

"Nu stim de ce a fost intarziat transportul lui la Bucuresti', a spus ministrul Sanatatii, citat de Mediafax.

Ministrul a adaugat ca in cazul Spitalului de la Giurgiu pot fi aplicate sanctiuni de tipul amenzilor, dar poate fi si sesizat Colegiul Medicilor daca se va dovedi ca vina apartine corpului medical insa pana acum nu s-a luat nicio masura de acest fel.

Citește și
Cezar Magureanu
Unui senator al puterii ii place "la Butoane". Cum explica Cezar Magureanu prietenia cu un interlop
De ce criminalul Ion Rîmaru a strigat, înainte de a fi împuşcat: „Să fie adus aici tata!”

Intrebat daca este normal ca un spital de urgenta sa nu aiba computer tomograf, ministrul Sanatatii a raspuns ca au fost aduse multe echipamente de acest fel si ca, in mod cert, ar mai fi nevoie si de altele.

VIDEO. Ce proceduri ar fi trebuit respectate in cazul americanului

Medicii romani nu au dat un diagnostic in timp util. Iar politia si parchetul din Giurgiu au tratat cu superficialitate dosarul. 

Clanul "Butoane" si legaturile cu politia sau politicienii

Locuitorii spun ca nu este vorba de lipsa de interes, ci de o mare teama. Mai exact, clanul "Butoane" ar fi atat de influent in zona, incat a reusit sa se impuna chiar si in fata celor care ar trebui sa ne apere. In plus, interlopii ar avea chiar legaturi cu unii politicieni, parlamentari ai Romaniei. 

Senatorul UNPR Cezar Magureanu apare intr-o inregistrare VIDEO din 2009 la o petrecere a clanului "Butoane". Cel care este suspectat de uciderea lui Hardy Chauncey, Ionut Tanasoaie, este prieten cu liderii clanului interlop "Butoane".

Liderul clanului "Butoane" din Giurgiu, Octavian Grecu, vechi camatar si expert in barbut si poker recunoscut chiar si de cei din politia judetului, nu a avut in ultimii ani vreun dosar penal, desi aparent are o avere mult mai mare decat ar putea justifica prin afacerile sale la vedere.

Oficial, Grecu are o singura firma, Versay Construct Company SRL, o societate de constructii infiintata abia in 2009 care nu apare printre beneficiarii de lucrari publice locale. Profitul companiei sale a fost, in anul 2010, de putin peste 29.000 de lei, conform site-ului Ministerului Finantelor.

De notorietate in Giurgiu este faptul ca "Butoane" are o spalatorie auto si o sala de fitness in localitate, afaceri din care este greu de crezut ca a obtinut macar imensa vila in care tot orasul stie ca acesta locuieste.

Tot orasul de la Dunare stie ca "Butoane" face bani din altceva.

VIDEO. Mafia face legea la Giurgiu. Procurori si politicieni primesc dedicatii la de la interlopi

"Normal ca face bani din altceva, doar nu are carte de munca", a spus, cu naduf, unul dintre jurnalistii din presa locala atunci cand a fost intrebat despre Octavian Grecu.

"De unde credeti ca au doua masini (BMW, n.r.) X6? Astea singure costa cateva sute de mii de euro", a continuat acesta.

Pentru oficialii Parchetului Judecatoriei Giurgiu, clanul "Butoane" nu reprezinta un pericol local.

Conform conducerii institutiei, in ultimii ani procurorii de pe langa Judecatoria Giurgiu au instrumentat doar doua dosare penale in care au fost implicati "apropiati ai familiei Grecu", "cam zece persoane".

"Au fost doua dosare penale, ambele pentru ultraj contra bunelor moravuri si incaierare. Intr-unul dintre ele, toti cei sase implicati in scandalul care a fost anchetat au fost arestati preventiv. Dosarele au fost trimise in judecata, insa toti au primit condamnari cu suspendare", a declarat, marti, pentru Meidafax, un reprezentant al institutiei, care a dorit ca numele sa nu-i fie dezvaluit.

Pentru politia din judetul Giurgiu, notorietatea lui "Butoane" nu este motiv de ingrijorare. Pentru un reprezentant cu functie mare in IPJ, sa dai bani cu camata, asa cum "spune lumea" ca face Grecu zis "Butoane", este o infractiune "in legea bancara, nu in Codul Penal".

Despre practicarea jocurilor de noroc - lucru recunoscut public, la televizor, luni noapte, de "Butoane" - acelasi sef din IPJ afirma, intr-o discutie neoficiala cu jurnalistii, ca este "cel mult o contraventie". Si totusi, oamenii din Giurgiu povestesc despre cum "Butoane" se ocupa de camatarie si jocuri de noroc inca "de pe vremea lu' Ceausescu".

Gura lumii povesteste despre cum Grecu "Butoane" venea cu notarul la masa de barbut, pentru ca cei care pierdeau ceva la joc sa semneze pe loc si actele de transfer de proprietate. Sau despre cum "Butoane" si-a pierdut, candva, nevasta.

"La poker sau la barbut, asta nu mai stiu", continua povestitorul, un baiat la vreo 30 de ani si mai bine de-o 100 de kilograme, imbracat intr-un trening lucios. Unii dintre cei din Giurgiu care "stiu tot ce misca" povestesc ca "Butoane" nu ar fi strain nici de prostitutie, de contrabanda cu tigari si de alte fapte similare.

Marti, "Butoane" nu a fost de gasit in Giurgiu. In curtea casei sale, unde luni era una dintre masinile sale, marti nu mai era nicio miscare. Iar multele masini cu numarul de inmatriculare "BUT", si de Giurgiu si de Bucuresti, conduse de regula de apropiatii lui, de negasit in traficul din oras.

"Butoane" nu era nici la spalatorie, nici la barul in care toata lumea stie ca-l gaseste. Si niciun angajat de-al sau nu s-a aratat dispus sa-l deranjeze cu un telefon pentru a-l anunta ca-l cauta jurnalistii.

De fapt, dupa o zi in Giurgiu cautandu-l pe "Butoane", acesta pare mai degraba ubicuu: nu este nicio surpriza faptul ca inclusiv in scandalul cu un singur pumn si o viata pierduta din discoteca locala "Emotione" apare unul din baietii lui Octavian Grecu. Pe care politistii il lauda ca a venit "fara niciun comentariu" sa dea declaratii despre incident atunci cand a fost citat. "Da, a fost si unul dintre baietii lui Butoane acolo in noaptea cu bataia din discoteca. Atunci cand l-am chemat sa-l audiem a venit fara niciun comentariu. A venit, ne-a spus ce-a vazut si a plecat", a declarat un reprezentant al Politiei Giurgiu.

Cum a fost omorat sportivul Hardy Chauncey

Ar fi fost atacat de Ionut Tanasoaie, zis Gipsy. Sportivul sarbatorea victoria echipei sale impotriva lui Dinamo in clubul de noapte "Emotione" din Giurgiu. Era fericit, dupa ce marcase 22 de puncte, chiar numarul de pe tricou.

Sportivul i-ar fi pus sapca lui pe cap tinerei, lucru care i-a scos din minti pe cei ce o insoteau. Cel care ar fi lovit este Ionut Tanasoaie, zis Gypsy. Un apropiat al clanului interlop Butoane, temut in judetul Giurgiu. In aceasta fotografie de exemplu, pe care si-a postat-o pe internet, apare alaturi de fiul liderului gruparii criminale. Avocatul acestuia spune ca Gypsy ar fi incercat sa se apere de atacul sportivului.

Luat prin surprindere probabil, Chauncey s-a prabusit si s-a lovit de marginea ringului de dans. Minute in sir a zacut acolo fara ca cineva sa reactioneze.

Managerul Clubului Sportiv Giurgiu, Smaranda Iliescu, descrie insa o cu totul alta varianta a faptelor. Aceasta contrazice intreaga ancheta construita si prezentata de Politie si Parchet in cazul mortii baschetbalistului: "Au facut cerc in jurul lui si l-au batut". VIDEO

"Baiatul a murit in niste conditii cumplite. A fost batut de mai multi insi. Au facut un cerc in jurul lui si l-au batut. I-au dat o sticla in cap, un pumn in gura si apoi a cazut. Cazut fiind, l-au lovit cu picioarele pana l-au omorat", a declarat aceasta pentru Stirile ProTV.

Raport INML

Concluziile preliminare ale raportului de autopsie in cazul baschetbalistului american Hardy Chauncey arata ca decesul sportivului a survenit unui traumatism puternic, soldat cu hemoragie masiva si fractura craniana.

Avocatul agresorului: a incercat sa se apere de un atac al sportivului

Emil Vuca, avocatul lui George Ionut Tanasoaia, tanarul care l-a lovit pe baschetbalistul american intr-un local din Giurgiu, sustine ca acesta ar fi incercat sa se apere de un atac al sportivului, pe care ar fi incercat sa il convinga sa ii lase prietenii in pace.

Era lovit la cap, dar au crezut ca era beat. Cronologia medicala:

ora 10:30 Barbatul a fost adus cu Salvarea de la Giurgiu la Spitalul "Bagdasar-Arseni" pentru un computer tomograf cerebral. Era in stare comatoasa (Glasgow 8-9), dar respira singur. Nu dadea semne de gravitate a bolii.

La computerul tomograf s-a vazut un traumatism cranio-cerebral frontal dreapta si un hematom la ochiul de pe aceeasi parte. In plus, sportivul avea hemoragie craniana masiva.

ora 12:07 Hardy Chauncey a fost internat in Clinica de neurochirurgie.

ora 17:25 Starea baschetbalistului s-a degradat brusc si acesta a facut un prim stop cardiorespirator resuscitabil. Imediat, el a fost dus in sala de operatie pentru decomprimarea creierului inundat de sange, din hemoragia masiva. In timpul interventiei a facut un al doilea stopcardiovascular, resuscitabil, de asemenea.

ora 19:15 Dupa ce a fost scos din sala de operatie Hardy Chauncey a facut un al treilea stop cardiac. De data aceasta, nu a mai putut fi resuscitat.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean Giurgiu, Elisabeta Bene, declarase anterior ca Hardy Chauncey ajunsese la unitatea sanitara "in stare comatoasa", cu un hematom deasupra obrazului drept, iar la inceput au existat suspiciuni de coma alcoolica

Surse medicale au declarat pentru Stirile Pro TV ca exista indicii potrivit carora tanarul baschetbalist ar fi stat in unitatea medicala din Giurgiu timp de 4 ore, fara ca nimeni sa se ocupe de el.

Ambasada SUA in Romania se declara "ingrijorata"

Ambasada SUA la Bucuresti a transmis condoleante familiei baschetbalistului american care a decedat la Giurgiu. Totodata, oficialii americani s-au declarat ingrijorati de circumstantele in care s-a produs incidentul.

Ultima noapte in viata

Reprezentantii clubului din Giurgiu, unde a avut loc bataia care l-a ucis pe baschetbalistul american, au postat pe Internet fotografii care au fost realizate in seara in care jucatorii de baschet au sarbatorit victoria cu Dinamo.

In aceste imagini apare si Chauncey Hardy, cu doar cateva ore inainte sa-si piarda viata. El este inconjurat de prieteni si pare vesel, cu zambetul pe buze - bucurandu-se, probabil, dupa victoria obtinuta la meciul cu Dinamo.

-► Drama americanului care a venit sa joace baschet in Romania

Moartea baschetbalistul american Hardy Chauncey, ucis in Romania, arunca un val negru de doliu peste lumea sportului. Incidentul s-a petrecut intr-un club de noapte din Giurgiu, acum patru seri.

O zi mai tarziu, tanarul a murit. Imediat dupa ce medicii au anuntat trista veste, un barbat s-a prezentat la Politia Giurgiu si si-a asumat atacul.

Ce scrie presa internationala despre moartea lui Hardy

Presa internationala a scris despre decesul baschetbalistului american Chauncey Hardy, dupa un incident petrecut intr-un club din Giurgiu. Daily Mail noteaza ca sportivul a fost victima unei agresiuni socante.

"Un baschetbalist american moare dupa ce a fost batut cu salbaticie intr-un bar din Romania", a titrat jurnalul britanic Daily Mail, care mentioneaza ca Hardy a fost victima unei "agresiuni socante".

Cine a fost Chauncey Hardy, tanarul care a terminat Colegiul dupa 4 ani

Cei care l-au cunoscut pe Hardy spun ca aceasta a fost un sportiv model, cu o ambitie care i-ar fi asigurat cel mai probabil o cariera de succes.

"Un copil care termina Colegiul dupa 4 ani nu poate fi decat extraordinar, probabil ca stiti ca in Statele Unite, pana la 21 de ani, ei nu consuma alcool. Regimul de sportiv in Universitate este extrem de drastic. Iata ca se intoarce in Romania cazul Marian Cozma." - a spus Carmen Tocala, presedinta Federatiei Romane de Baschet.

Chauncey Hardy avea 23 de ani, iar in Romania a ajuns in luna august, cand a semnat cu CSs Giurgiu. In 2010 a absolvit Universitatea Sacred Heart si a evoluat timp de patru sezoane in NCAA.

A avut drept echipe favorite pe Atlanta Hawks si Dallas Cowboys, iar din propriile declaratii, filmul care l-a marcat cel mai tare a fost "American Gangster". Chauncey nu a fost singurul copil al familiei Hardy, el avand inca două surori, Onnalisa si Jada Kindsey.

Cazul baschetbalistului american, o transpunere in realitate a filmului "Moartea domnului Lazarescu"

 

Politia si FBI-ul vor sa afle daca Adrian Tanasoaia este cel care l-a lovit pe Hardy Chauncey

Butoane, interlopul cu doua BMW X6 in curte, banuit ca da bani cu camata sefului Politiei Giurgiu

"Au facut cerc in jurul lui si l-au lovit"-declaratia care contrazice ancheta in cazul de la Giurgiu

VIDEO. Romania, prin ochii lui Hardy Chauncey. "O sa merg in club, dar nu stiu daca in seara asta"

Castiga 1.000 de euro pe luna si trimitea toti banii familiei. Povestea lui Hardy Chauncey. VIDEO

Coechipier al baschetbalistului american mort: Romania e cel mai dur loc. Ce e cu oamenii de aici?

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Moment superb: ce a făcut Cristiano Ronaldo imediat după eliminarea Portugaliei de la EURO 2024
GALERIE FOTO Moment superb: ce a făcut Cristiano Ronaldo imediat după eliminarea Portugaliei de la EURO 2024
Citește și...
VIDEO. Romania, prin ochii lui Hardy Chauncey.
VIDEO. Romania, prin ochii lui Hardy Chauncey. "O sa merg in club, dar nu stiu daca in seara asta"

Cu putin timp inainte de a muri, baschetbalistul american Hardy Chauncey a realizat un film cu telefonul mobil in care vorbeste despre viata lui in Romania. Tanarul era uimit ca langa sala de sport unde facea antrenamentele pastea o cireada de vaci.

Unui senator al puterii ii place
Unui senator al puterii ii place "la Butoane". Cum explica Cezar Magureanu prietenia cu un interlop

Senatorul UNPR Cezar Magureanu apare intr-o inregistrare video din 2009 la o petrecere a clanului "Butoane". Cel care este suspectat de uciderea lui Hardy Chauncey, Ionut Tanasoaie, este prieten cu liderii clanului interlop "Butoane".

Se intoarce acasa. Sute de romani au aprins lumanari si au strigat numele lui Chauncey Hardy
Se intoarce acasa. Sute de romani au aprins lumanari si au strigat numele lui Chauncey Hardy

Demonstratie impresionanta de solidaritate la Giurgiu. Sute de oameni au umplut luni seara Sala Sporturilor din oras. Au aprins lumanari si i-au strigat numele lui Chauncey Hardy, baschetbalistul american ucis dupa ce a fost atacat intr-un club.

Recomandări
Olanda-Turcia 2-1. Olanda se califică în semifinale după un meci dramatic în care a întors scorul după ce a fost condusă
Olanda-Turcia 2-1. Olanda se califică în semifinale după un meci dramatic în care a întors scorul după ce a fost condusă

Olanda învinge Turcia și se califică în semifinalele Euro 2024. Olanda a reușit să întoarcă scorul de pe tabela de marcat după ce a fost condusă de Turcia, scorul final fiind 2-1.

Marcel Ciolacu, despre OUG privind testarea şoferilor: ”Nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis
Marcel Ciolacu, despre OUG privind testarea şoferilor: ”Nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis"

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că susține ordonanţa potrivit căreia conducătorii auto care refuză testarea de către poliţişti cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permisul de conducere până la primirea rezultatelor. 

 

Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au fost ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia
Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au fost ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia

Ministerul Apărării a anunţat, sâmbătă, că, din cauza unor noi atacuri ale Rusiei asupra unor obiective din Ucraina, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au fost ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia.