Peste 100.000 de maghiari au participat la "Marele mars al Secuilor" din judetul Covasna

×
Codul embed a fost copiat

Peste 100.000 de maghiari, din mai multe judete ale tarii, dar si din Ungaria, au participat, duminica, la "Marele mars al secuilor" din judetul Covasna, oamenii militand pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

"Marele mars al secuilor" s-a incheiat dupa ce cei peste 100.000 de maghiari au format un lant viu pe o distanta de 54 de kilometri, intre localitatile Chichis, aflata la granita cu judetul Brasov, si Bretcu, la iesirea catre Bacau, iar presedintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamatie.

Mii de oameni din Bihor, Cluj, Harghita, Mures sau Brasov, dar si din Ungaria si diferite localitati covasnene au sosit, duminica dimineata, in locatiile situate de-a lungul DN11, intre comunele Chichis si Bretcu, portiune pe care se va desfasura marsul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit organizatorilor, maghiari din toata Transilvania ajung in judetul Covasna cu sute de autobuze si masini personale, politistii asigurand fluidizarea traficului.

Reprezentantii Uniunii Mondiale a Maghiarilor au venit din Ungaria cu doua autobuze, avand asupra lor steaguri de mari dimensiuni ale catalanilor, bascilor, si cel secuiesc, fiecare steag avand cinci metri lungime si trei metri latime. Printre participanti se numara si cativa italieni si thailandezi, care poarta asupra lor cocarde secuiesti.

Citește și
Mate Andras-Levente
UDMR: Noua Constitutie recunoaste existenta minoritatilor nationale, e un pas inainte
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Participantii au asupra lor pancarde in limbile romana si engleza, cu inscriptii precum "Vrem autonomie, nu independenta", "Tinutul Secuiesc, cealalta fata a Romaniei", "Romania este si tara noastra", "Autonomia nu inseamna independenta, inseamna eficienta".

Mai multe efective de forte de ordine, atat din Covasna, cat si din Brasov, au fost mobilizate pentru aceasta manifestare, iar un echipaj SMURD va asigura interventia medicala de urgenta la fata locului, pe toata durata manifestatiei.

O parte dintre protestatari au inceput sa se adune in localitatile situate pe DN 11 deja in jurul orelor 10.00, acestia participand, la ora transmiterii stirii, la slujbe ecumenice, dupa care vor porni in mars. Protestul va avea loc pe raza a 14 localitati/locatii din judetul Covasna si pe DN 11, intre localitatile Bretcu - Chichis.

Politia recomanda participantilor la traficul de pe acest sector de drum sa conduca cu viteza redusa si cu atentie sporita. Totodata, sugereaza soferilor care intentioneaza sa tranziteze DN 11 sa evite, pe cat posibil, deplasarea in intervalul orar 12.00 - 15.00 pe portiunea unde are loc manifestarea de duminica, recomandand rute ocolitoare.

"Marele mars al secuilor" are loc, duminica, in judetul Covasna, iar la manifestarea organizata de Consiliul National Secuiesc si sprijinita de toate organizatiile politice si civice maghiare, precum si de biserici sunt asteptati peste 150.000 de maghiari care vor protesta fata de proiectul de regionalizare propus de Guvern si vor cere obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

Evenimentul a inceput la ora 11.00 cu slujbe ecumenice, iar marsul propriu-zis va incepe la ora 12.00 si se va desfasura de-a lungul DN 11, manifestantii pornind din 14 locuri si urmand sa formeze, la finalul marsului, un lant viu pe o distanta de 54 de kilometri, intre localitatile Chichis, aflata la granita cu judetul Brasov, si Bretcu, la iesirea catre Bacau.

Trenul care urma sa transporte, duminica,1.000 de harghiteni la Marsul Secuilor, din judetul Covasna, s-a defectat si, desi firma de transport feroviar de la care a fost inchiriata garnitura a promis ca va trimite o alta locomotiva, demonstrantii sunt nemultumiti ca nu vor mai ajunge la timp. Vicepresedintele Organizatiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Bors Bela, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca problemele au aparut inca de la pornirea din localitatea Izvoru Muresului, trenul oprindu-se dupa doi metri de la plecare si, in pofida eforturilor mecanicului de locomotiva, nu a mai pornit.

Dupa ce a aflat despre acest incident, UDMR Covasna a facut un apel la locuitorii judetului sa mearga in numar cat mai mare in zona Chichis, unde urmau sa ajunga cei peste 1.000 de harghiteni, pentru a suplini lipsa acestora. Printre participantii la marsul din judetul Covasna se vor numara si presedintii UDMR, PCM, PPMT si CNMT, respectiv Kelemen Hunor, Biro Zsolt, Toro T. Tibor si Tokes Laszlo, alaturi de liderii locali si judeteni ai formatiunilor politice. UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuiesti de dimensiuni mai mici si au fost confectionate si patru steaguri de dimensiuni mari, de cate 250 de metri lungime si doi metri latime, care vor fi purtate pe tot parcursul marsului, pornind din Bretcu, Targu Secuiesc, intersectia de la Reci si Chichis.

De asemenea, simultan cu "Marele mars al secuilor" vor fi organizate "manifestatii de simpatie" in mai multe orase din Europa si America, printre care Budapesta, Viena, Stuttgart, Zürich, Helsinki, Stockholm, Londra, Washington, Los Angeles si Toronto.

Din Mures, mai exact din comuna Ghindari, au pornit, joi, spre judetul Covasna, sase carute in care se afla aproximativ 20 de persoane, intre care si primarul Marton Zoltan, vicepresedinte al PCM, si preotul Kiss Karoly, presedintele Consiliului Secuiesc al comunei. Acestia urmeaza sa ajunga, sambata seara, in apropierea localitatii Reci din Covasna, dupa parcurgerea a circa 145 de kilometri.

De altfel, si liderul CNS, Izsak Balazs, a parcurs o parte din acest traseu cu caruta, pana la Odorheiu Secuiesc, de unde a plecat spre Sfantu Gheorghe. Din judetul Harghita, peste 4.000 de persoane urmau sa participa la "Marele mars al secuilor".

O mie de persoane urmau sa ajunga la limita judetului Covasna cu Brasovul cu trenul format din opt vagoane, inchiriat de Organizatia Teritoriala Ciuc a UDMR si CNS de la compania privata de transport feroviar Regiotrans, care s-a defectat imediat dupa plecarea din statie.

Trenul urma sa plece, duminica dimineata, din comuna Sandominic si sa opreasca in fiecare halta, pana la Baile Tusnad, pentru a aduna participantii la Marsul Secuilor. De acolo, garnitura urma sa mearga fara oprire pana la Chichis, unde vor manifesta reprezentantii UDMR, PCM si CNS. Alti o mie de demonstranti din bazinul Ciuc vor fi transportati la Ozun cu 15 autobuze si mai multe microbuze inchiriate de UDMR.

Din bazinul Gheorgheni vor participa aproximativ 200 de persoane de la UDMR, PCM si CNS, care se vor deplasa pe cont propriu si vor ocupa sectorul din dreptul localitatii Santion Lunca. Din bazinul Odorhei vor merge aproximativ 500 de persoane, care vor ajunge cu 10 autobuze si cu masinile personale si vor ocupa protiunea de drum de-a lungul localitatilor Lemnia, Lunga si Tinoasa.

Din partea PPMT Harghita vor demonstra, la Moacsa, aproximativ 1.400 de persoane, membri si simpatizanti au partidului, care vor pleca din judet cu 38 de autobuze inchiriate de PPMT.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Partidul Popular Maghiar va organiza proteste in Transilvania fata de proiectul de regionalizare
Partidul Popular Maghiar va organiza proteste in Transilvania fata de proiectul de regionalizare

Presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro Tibor, a anuntat ca vrea sa organizeze proteste in peste 100 de localitati din Transilvania fata de proiectul de regionalizare si pentru obtinerea autonomiei in zona locuita de maghiari.

UDMR: Noua Constitutie recunoaste existenta minoritatilor nationale, e un pas inainte
UDMR: Noua Constitutie recunoaste existenta minoritatilor nationale, e un pas inainte

Liderul grupului UDMR din Camera, Mate Andras-Levente, a declarat, joi, ca prin adoptarea unor amendamente referitoare la minoritatile nationale de catre Comisia de revizuire, noua Constitutie va recunoaste existenta minoritatilor nationale in Romania.

Vicepremier ungar: Maghiarii care traiesc in comunitati largi au dreptul la autonomie teritoriala
Vicepremier ungar: Maghiarii care traiesc in comunitati largi au dreptul la autonomie teritoriala

Etnicii maghiari care traiesc in comunitati largi au dreptul la autonomie teritoriala, afirma vicepremierul ungar Zsolt Semjen, responsabil de Politicile pentru comunitatile maghiare din strainatate, citat de MTI.

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.