Procurorii, ingrijorati dupa ce CCR a decis ca SRI nu mai are voie sa faca interceptari. Reactia Serviciului de informatii

Ultimul update: Duminica 06 Martie 2016 06:53
Data publicarii: Joi 03 Martie 2016 14:48
Categorie: Actualitate

Anchetele in zeci de mii de dosare penale sunt in pericol sa se blocheze, iar suspectii considerati periculosi sa scape, odata ce decizia Curtii Constitutionale, prin care SRI nu mai are voie sa faca interceptari va fi publicata.

Procurorii sunt ingrijorati ca munca lor s-ar putea duce pe apa sambetei. Curtea Constitutionala a stabilit in urma cu 2 saptamani, ca numai politistul si procurorul pot asculta cetatenii suspectati ca incalca legea, iar in cateva zile ea va fi publicata Monitorul Oficial, devenind lege.

Daniel Horodniceanu, procuror sef DIICOT: "Trebuie spus raspicat ca DIICOT nu poate functiona decat concertat cu alte structuri operative partenere. Asteptam cu ingrijorare motivarea CCR privind declararea ca fiind neconstitutionala a art. 142 din codul de procedura penala, asta pentru ca suportul tehnic oferit de SRI este o componenta esentiala a suscesului investigatiilor DIICOT."

Temerea procurorilor e evidenta. In dosarele de crima organizata, interceptarile telefonice legate de transporturi de droguri, plasare de prostituate sau punerea la punct a unor atacuri armate asupra unor transporturi cu bani, sunt vitale. Fara ele, procurorilor le-ar fi mult mai greu sa documenteze un caz.

Cand Curtea Constitutionala va publica decizia prin care declara articolul neconstitutional, activitatea SRI se blocheaza partial. Asta s-ar putea intampla chiar de luni, caci motivarea Curtii este publicata la scurta vreme in Monitorul Oficial.

Kovesi, la bilantul DNA pe 2015: 431 mil. de EURO s-au dat ca mita anul trecut. Coruptia e generalizata in unele institutii

Bogdan Licu, prim-adjuns al procurorului general: "Deocamdata nu avem o strategie, asteptam motivarea Curtii Constitutionale, care speram noi va fi una cerebrala si nu va aduce disfunctii in activitatea parchetului. Am avut discutii, am gandit variante, dar asteptam motivarea CCR si apoi vedem ce este de facut."

Si SRI recunoaste problemele care pot aparea: "Aceste activitati presupun o importanta resursa de oameni si echipamente specializate, care nu se poate construi in scurt timp, existand riscul aparitiei unor disfunctii majore in activitatea multor institutii ale statului, angrenate inclusiv in lupta impotriva coruptiei."

Singurii care nu depind de SRI sunt procurorii DNA.

"Este posibil ca in urma motivarii acestei decizii sa fim nevoiti sa extindem numarul persoanelor care lucreaza la acest serviciu tehnic si de asemenea intarim serviciul, pentru ca am avut situatii in care am lucrat si cu alte institutii pentru punerea in aplicare a acestor autorizatii", a afirmat Kovesi, dupa prezentarea bilantului DIICOT.

Anul trecut DNA a organizat doua licitatii publice prin care a cumparat aparatura de inregistrat, microfoane si statii radio, in valoare de aproximativ 500.000 de lei.

Pe 16 februarie, plenul CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului".

 

Raluca Pruna o va propune pe Laura Kovesi pentru un nou mandat la DNA.

Raluca Pruna o va propune pe Laura Kovesi pentru un nou mandat la DNA. " Inteleg sa iau act de performanta sustinuta"

turisti

Şapte turişti au plecat pe schiuri pe un traseu neschiabil din Masivul Bucegi şi au rămas blocaţi

Cioban împușcat de un bărbat furios, pe motiv că a intrat cu oile pe terenul lui

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 18 februarie 2018

Câteva zeci de persoane au protestat în faţa DNA, cerând demisia Codruţei Kovesi

Avram Iancu şi Levente Polgar se antrenează în condiții vitrege pentru ultramaratonul de la Cercul Polar

Reacția violentă a unui taximetrist, când i se cere să pornească aparatul de taxat. ”Vrei să te dau altfel jos?”

Mircea Dumitru

Rectorul UB: ”Să punem presiune asupra politicienilor ca să accepte condiţia unui discurs onest”

Coloane de maşini pe Valea Prahovei. Între Buşteni şi Predeal se circulă cu 10 km/h

Șocul suferit de o româncă, după ce s-a întors acasă din Londra. ”Cum rezistă, oare, acești oameni?”

Protest cu cartonaşe roşii la Guvern, față de scăderea indemnizaţiilor de concediu medical

Un şofer beat a distrus 5 maşini pe un bulevard din Buzău

Peste 100 de turiști răniți sau neechipați corespunzător, salvați de salvamontiști în weekend