Incercare de atentat terorist la Covasna. Cine este Beke Attila, extremistul ce planuia detonarea unui dispozitiv exploziv

cover tentativa atentat

Un barbat, membru al unei grupari nationaliste, care promoveaza alipirea Tinutului Secuiesc la Ungaria, a fost retinut, pentru ca intentiona sa detoneze o bomba, la parada din Targu Secuiesc.

SUMARUL EVENIMENTELOR

Procurorii DIICOT au actionat impreuna cu SRI si au confiscat sute de materiale pirotehnice care, impreuna cu un dispozitiv electronic de actiune la distanta, ar fi trebuit sa formeze o bomba artizanala ce putea face zeci de victime.

Istvan Beke, in varsta de 40 de ani, este membru al "Miscarii de Tineret 64 de Comitate", filiala din Romania. Este o organizatie nationalist-extremista, care sustine alipirea Tinutului Secuiesc la Ungaria.

Barbatul a fost retinut pentru tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale. Asadar, Istvan Beke ar fi intentionat sa comita un atentat terorist pe teritoriul Romaniei, la parada organizata la Targu Secuiesc, unde au participat peste 1000 de oameni.

Citește și
Armata SUA
De 1 Decembrie, SUA aduce 70 de piese de echipament militar in Romania. Ce spun oficialii americani despre aceasta mutare
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Anchetatorii au descins acasa la Beke, unde au gasit o cantitate impresionanta de materiale pirotehnice, peste 400 de bucati, pe care procurorii DIICOT sustin ca suspectul urma sa le uneasca, iar apoi sa le detoneze de la distanta cu ajutorul unui dispozitiv ce a fost si el confiscat. Asta ar fi produs, apreciaza specialistii, zeci de victime in randul publicului la parada din Targu Secuiesc.

Istvan Beke, pe care procurorii DIICOT il considera initiatorul acestei actiuni, este patronul unei firme de securitate. El detine si un poligon de airsoft, care a fost amenajat, spun anchetatorii, ca unul profesionist, semanand cu o baza militara de antrenamnet.

De altfel, organziatia care sustine alipirea tinutului secuiesc la Ungaria este activa in zona si in ultimii ani au existat mai multe incidente violente intre membrii sai si autoritati.

UPDATE 17:30 Presedintele PNL Sfantu Gheorghe, Madalin Guruianu, afirma ca Beke Istvan Attila, barbatul suspectat ca ar fi intentionat sa detoneze marti, la Targu Secuiesc, un dispozitiv exploziv improvizat la manifestatia prilejuita de Ziua Nationala a Romaniei, este aceeasi persoana care anul trecut, pe 1 Decembrie, a arborat drapele negre pe mai multe cladiri din centrul acestui oras.

Madalin Guruianu a declarat ca in urma plangerii pe care a depus-o la Politie, barbatul a fost anchetat, dar organele au dispus neinceperea urmaririi penale.

"Sunt stupefiat de incompetenta legislativa romaneasca (...) Ancheta a relevat neinceperea urmaririi penale, iar acest lucru, dupa cum am mai spus, nu poate decat incuraja continuarea acestor actiuni (...) Oamenii care nu sunt pedepsiti la timp ajung sa creada ca nu fac nimic rau", a declarat Madalin Guruianu.

UPDATE 17:10 Cetateanul roman de etnie maghiara retinut de procurorii DIICOT in legatura cu intentia de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestatia de 1 Decembrie de la Targu Secuiesc a fost adus la sediul DIICOT Bucuresti, pentru a fi audiat.

UPDATE 16:50 SRI: "A fost tot timpul in atentia noastra"

Consilierul directorului SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, marti, ca extremistul maghiar suspectat de planuirea unui atac cu explozibil la Targu Secuiesc era de mai mult timp in atentia SRI, iar viata cetatenilor nu a fost pusa in pericol nicio clipa.

"Exista un dispozitiv explozibil improvizat care ar fi avut efecte extrem de grave daca ar fi fost detonat, s-ar fi soldat cu victime, insa nu am detalii despre ce dispozitiv este vorba. Nu a ajuns sa fie plantat acolo in multime. (...) A fost tot timpul in atentia noastra. Nu a fost pusa in pericol nicio secunda integritatea sau viata cetatenilor romani", a spus Ovidiu Marincea la un post de televiziune.

UPDATE 16:20 Persoana retinuta de catre procurorii DIICOT in legatura cu intentia de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestatia de 1 Decembrie de la Targu Secuiesc se numeste Beke Istvan Attila, fiind vorba de un cetatean roman de etnie maghiara, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Potrivit surselor mentionate, la perchezitiile efectuate de catre autoritatile judiciare in legatura cu acest caz au fost gasite la un poligon de antrenament air soft de langa Covasna unele materiale pirotehnice si electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre si care sunt interzise pentru detinere.

Astfel, au fost gasite 400 materiale pirotehnice de categoria III si categoria II, dispozitive electronice de initiere temporizare a impulsurilor electronice, precum si dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte si amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru detinere, au mai mentionat sursele respective.

Aceasta imagine este coverul paginii de Facebook a lui Beke Attila.

UPDATE 15:45 Desi este de departe cel mai grav incident in care a fost implicata, gruparea HVIM 64 a mai provocat un scandal atunci cand a vopsit bornele kilometrice din Muntii Trascau in culorile Ungariei. Ulterior, cativa voluntari le-au revopsit, dar in culorile Romaniei.

UPDATE 15:30 Pe pagina de Facebook a extremistilor maghiari, interventia DIICOT de astazi este catalogata drept "ridicola" si "o tragicomedie". Acestia sustin ca probele gasite pentru a sustine acuzatia de terorism ar fi doar artificii aniversare.

 

Folytatódik tragikomédia: Nevetséges bizonyítékokkal zaklatják tovább tagjainkat SzékelyföldönA román TEK rálicitált a...

Posted by Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) on Tuesday, December 1, 2015

UPDATE 15:25 Potrivit informatiilor publicate de DIICOT, un barbat, identificat doar prin initialele B.I.A. a fost retinut. Acesta a incercat sa comita un atentat terorist in judetul Covasna.

Acesta ar fi membru al organizatiei extremiste "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM Ungaria.

Atentatul ar fi urmat sa faca parte din incercarea de refacere a "Ungariei Mari", suspectul a procurat mijloacele si instrumentele necesare pentru a confectiona un dispozitiv exploziv improvizat. Intentia era de a-l detona in public, in Targu Secuiesc, in timpul manifestatiilor de 1 Decembrie.

DIICOT spune ca dispozitivele ridicate in urma perchezitiilor ar fi fost capabile sa puna in pericol viata oamenilor.

Redam integral comunicatul DIICOT:

La data de 01.12.2015 procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul savarsirii infractiunilor de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal si nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal savarsita in conditiile art.32 alin.1 lit.”o” din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea si combaterea terorismului.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura nationalist-extremista ”Miscarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promoveaza in Transilvania in scopul realizarii, inclusiv prin acte de violenta indreptate impotriva cetatenilor romani si a bunurilor acestora, dezideratului de ingreunare/impiedicare a autoritatilor romane in actul de exercitare a puterii de stat in zona asa-zisului ”Tinut Secuiesc”, ca etapa a procesului ce vizeaza refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei in Romania a HVIM Ungaria, si-a asumat, si ulterior a procurat mijloacele si instrumentele necesare confectionarii unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intentiona sa-l detoneze in public, pe raza localitatii Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

Materialele si dispozitivele ridicate la perchezitiile efectuate ar fi fost apte sa puna in pericol cetatenii romani si bunurile acestora, actiunile inculpatului fiind stopate prin masurile legale dispuse de catre procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii.

Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate.
Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia de Informatii si Protectie Interna.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul IPJ Covasna si Jandarmeriei Brasov.

Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Fii tu Romania si Imnul National cantat de vedetele ProTV. Cele doua surprize pe care ti le-am pregatit de 1 Decembrie
Fii tu Romania si Imnul National cantat de vedetele ProTV. Cele doua surprize pe care ti le-am pregatit de 1 Decembrie

PRO TV lanseaza imnul Fii TU Romania, de Ziua Nationala a Romaniei si la aniversarea a 20 de ani de cand s-a auzit pentru prima oara Buna seara, Romania! Buna seara, Bucuresti!.

De 1 Decembrie, SUA aduce 70 de piese de echipament militar in Romania. Ce spun oficialii americani despre aceasta mutare
De 1 Decembrie, SUA aduce 70 de piese de echipament militar in Romania. Ce spun oficialii americani despre aceasta mutare

Pentagonul a anuntat luni ca aproximativ 70 de piese de echipament militar american urmeaza sa soseasca in Romania din Germania marti, in timp ce Statele Unite isi sporesc sprijinul acordat aliatilor europeni, scrie Agerpres.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.