EurActiv: SUA isi muta armele nucleare din Turcia in baza militara de la Deveselu. MAE neaga informatiile
Statele Unite ar fi inceput sa transporte armele nucleare pe care le aveau in Turcia in Romania, pe fondul racirii relatiilor dintre Washington si Ankara.
Potrivit informatiilor obtinute in exclusivitate de EurActiv, ar fi vorba de aproximativ 20 de arme nucleare, iar transportul este facut in conditii de securitate maxima.
Un raport Simson Center arata ca, inca de pe vremea Razboiului Rece, SUA avea 50 de arme nucleare tactice stationate la baza aeriana militara din Incirlik, la 100 de kilometri de granita Turciei cu Siria.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Baza din Incirlik a fost afectata in timpul loviturii esuate de stat, cand guvernul de la Ankara a interzis aterizarea sau decolarea avioanelor si a taiat linia de curent electric care alimenta baza. Ulterior, comandantul de la Incirlik a fost arestat si acuzat de implicare in puci.
EurActiv relateaza si ca Washingtonul nu mai are incredere sa lase armele nucleare pe terioriul Turciei, dupa ce relatiile dintre cele doua state s-au deteriorat rapid dupa esecul puciului.
Presedintele Erdogan a cerut public Statelor Unite sa il extradeze pe clericul Fetullah Gulen, pe care il acuza ca a orchestrat de la distanta lovitura de stat. In schimb, SUA a cerut "dovezi concrete" pentru implicarea lui Gulen si s-a aratat reticenta la a indeplini cererea Turciei.
Armele nucleare ar urma sa ajunga la baza militara de la Deveselu, unde se afla instalat si scutul anti-racheta.
Mutarea facuta de Statele Unite de a aduce armele nucleare in Romania ar putea sa creeze noi tensiuni cu Rusia, care a condamnat inca de la bun inceput prezenta americanilor si a trupelor NATO in partea de est a Europei.
Ministerul de Externe al Romaniei neaga in schimb orice informatie cum ca Statele Unite isi aduc armele nucleare pe teritoriul tarii noastre.
SUA mai are stationate arme nucleare si in alte tari din Europa, printre care Belgia, Olanda, Germania sau Italia.
Motoc: Informatiile privind mutarea arsenalului nuclear din Turcia in Romania sunt speculatii
Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, spune ca sunt "speculatii" informatiile potrivit carora Statele Unite au inceput transferul focoaselor nucleare stationate pe teritoriul turc in Romania, in contextul escaladarii tensiunilor dintre Washigton si Ankara in urma loviturii de stat esuate, el precizand ca nu au existat "planuri in acesta directie".
”Va trimit la pozitia oficiala exprimata in cursul serii de catre Ministerul Afacerilor Externe si care e una de dezmintire categorica. Nu au existat niciun fel de discutii, nici la nivel politic, nici la nivel specializat in acest sens. Nu exista niciun fel de gandire, de planuri in aceasta directie. Categoric nu putem reactiona la aceasta afirmatie decat spunand ca e o speculatie” a declarat, joi, la Buzau, ministrul Apararii.
Sursa: Euractiv
Etichete: SUA, Turcia, romania, arme nucleare, deveselu,
Dată publicare:
18-08-2016 09:58