Elisabeta Polihroniade, maestra internationala a sahului, a murit
Elisabeta Polihroniade, maestra internationala a sahului, a murit, sambata, la varsta de 81 de ani, in urma unei lungi suferinte, a declarat pentru AGERPRES fostul senator Marius Marinescu.
"Ne-a parasit sambata, la ora 17,45, in urma unei suferinte indelungate. Doamna Elisabeta Polihroniade a fost unul dintre marii sahisti ai lumii, mare maestru international si campioana nationala pentru o mare perioada de timp. Elisabeta Polihroniade mi-a fost o buna prietena'', a spus el.
Fostul senator a caracterizat-o pe Elisabeta Polihroniade drept ''un mare ambasador al Romaniei'', adaugand ca una dintre dorintele sale a fost introducerea sahului in scoli.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
''Isi dorea sa fie introdus sahul in scoli, s-a luptat pentru acest lucru. Teoretic s-a intamplat. Practic, nu. Organiza Turneul Regilor, unde participau cei mai mari sahisti. (...) Mi-as dori ca Guvernul sa continue proiectele sale, sa organizeze turneul national de sah pentru elevi si turnee internationale. Prin promovarea acestui sport al mintii Romania se poate afirma la nivel international'', a mai spus Marius Marinescu.
Totodata, el a sustinut ca va propune ca Turneul Regilor sa poarte numele Elisabetei Polihroniade.
Potrivit acestuia, marea maestra va fi depusa la biserica Domnita Balasa, iar inmormantarea va avea loc la cimitirul Cernica, marti.
Elisabeta Polihroniade s-a nascut la 24 aprilie 1935, la Bucuresti. A devenit maestru international in 1960, iar din 1982 era mare maestru international. A fost campioana nationala a Romaniei de sapte ori, in anii 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 si 1977.
A detinut functiile de director al revistei romane de sah ''Gambit'' si de vicepresedinte al ''Uniunii Internationale a Sahului Scolar''.
A participat la Olimpiade de sah (10 ca jucatoare si 8 ca arbitru international), precum si la peste 150 de turnee internationale. A fost arbitru international la peste 60 de Campionate Mondiale si Campionate Europene.
Pentru activitatea sa a primit Ordinul Meritul Sportiv (1967) si Medalia Nationala Serviciul Credincios (2000), fiind inscrisa si in Cartea de Aur a Federatiei Internationale de sah (FIDE).
Este autoare a unor lucrari pentru popularizarea sportului sau preferat: ''Olimpiadele in alb si negru'', ''Primii pasi in sah'', ''Sahul pentru toti'', ''64 premii de frumusete in sah''.