Ecourile cazului Becali. Opinia presei straine si razboiul de replici intre politicieni din tara

×
Codul embed a fost copiat

Condamnarea lui Gigi Becali are ecouri diverse, pana la nivel inalt.

In timp ce o parte din presa straina titreaza ca milionarul a fost o victima a sistemului, care a vrut sa dea o lectie pentru ca Romania sa fie acceptata in spatiul Schengen, politicienii nostri se acuza reciproc de simpatii, antipatii si presiuni.

Publicatia franceza Le Monde vorbeste despre condamnarea lui Gigi Becali ca fiind una prin care tara noastra vrea sa castige la capitolul imagine.

"Justitia romana s-a straduit sa demonstreze Comisiei Europene ca functioneaza. Miza este uriasa, acesta fiind rezultatul mai multor rapoarte negative pe justitie, care au intarziat aderarea Romaniei la spatiul Schengen", scrie Le Monde.

Cu alte cuvinte, ziaristii francezi sunt de parere ca Gigi Becali a fost incarcerat pentru ca occidentalii care ne tot critica si ne acuza de coruptie sa vada ca, de fapt, lucrurile functioneaza aici.

Citește și
puscarie
Un fost detinut, despre ce-l asteapta pe Gigi Becali in penitenciar: "La persoane publice, e usor"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Ai nostri insa, au alte probleme. Declaratia de acum doua zile a premierului Romaniei, care a recunoscut ca il simpatizeaza pe Gigi Becali, a starnit reactia dura a Monicai Macovei, fost ministru al Justitiei.

"Presiunea pe care premierul Ponta o pune pe magistrati este inacceptabila. (...) I se adauga si declaratiile de simpatie lansate de cei doi presedinti ai Parlamentului, Antonescu si Zgonea, 'intristati' de decizia instantei de a-l condamna pe Becali si pregatind, la nivel emotional, terenul pentru cererea de gratiere. Nimeni nu vorbeste insa de prejudiciul adus statului de Becali, de aproape 1 milion de euro", a scris Monica Macovei pe blogul ei.

Tocmai de la Bruxelles, premierul Victor Ponta ii raspunde: "Tot d-na Macovei ne spunea anul trecut cum l-am suspendat pe dl. Basescu ca sa-l gratiem pe Adrian Nastase. Nu l-a gratiat nimeni pe Adrian Nastase. In rest, pe dl. Becali nu stiu daca il gratiaza sau nu dl. presedinte Basescu, in niciun caz nu despre asta am vorbit vreodata. E a nu stiu cata prostie. Banuiesc ca s-a convins toata lumea ca e cu sorcova, da? Sa vad cum o sa traduca in engleza sa ma parasca".

Proiectul de lege privind gratierea detinutilor cu pedepse mici nu a trecut de Senat. O decizie finala vor lua insa deputatii. Daca se declara pentru, atunci Becali ar putea sa iasa repede din inchisoare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Mesajul lui Gigi Becali de la inchisoare:
Mesajul lui Gigi Becali de la inchisoare: "Steaua va fi condusa de Reghecampf si de Mihai Stoica"

Managerul FC Steaua, Mihai Stoica si antrenorul Laurentiu Reghecampf au sosit, joi 23 mai 2013 la penitenciarul Rahova pentru a-l vizita pe finantatorul Gigi Becali, condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu executare.

Un fost detinut, despre ce-l asteapta pe Gigi Becali in penitenciar:
Un fost detinut, despre ce-l asteapta pe Gigi Becali in penitenciar: "La persoane publice, e usor"

Dincolo de gardurile inchisorilor este o alta lume, una in care pe langa regulile impuse de gardieni sunt si cele ale puscariasilor.

Inca o veste proasta pentru Gigi Becali. Care sunt sansele ca patronul Stelei sa fie gratiat
Inca o veste proasta pentru Gigi Becali. Care sunt sansele ca patronul Stelei sa fie gratiat

Cu 84 de voturi impotriva, Senatul a respins miercuri proiectul legislativ care propunea gratierea persoanelor cu pedepse de pana la 6 ani de inchisoare, situatie in care se afla si Gigi Becali.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.