Tortionarul Ion Ficior, condamnat la 20 de ani de inchisoare. Cativa supravietuitori au depus marturie: "Batea ca la fasole"

Ultimul update: Sambata 02 Aprilie 2016 07:12
Data publicarii: Miercuri 30 Martie 2016 09:07
Categorie: Actualitate

Colonelul Ion Ficior, fostul comandant al lagarului de munca silnica de la Periprava, a fost condamnat miercuri la 20 de ani de inchisoare.

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat miercuri la 20 ani de inchisoare, insa sentinta nu este definitiva.

Potrivit acuzarii, al doilea tortionar dovedit al Romaniei, ar fi instituit un regim de teroare si infometare in cazul celor considerati dusmani ai poporului.

Ion Ficior devine astfel al doilea tortionar condamnat pentru atrocitatile comise impotriva detinutilor politici inchisi la sfarsitul anilor '50 - inceputul anilor '60.

Pana in ultimul moment, colonelul Ficior a sustinut ca este nevinovat pentru ca nu a facut decat sa respecte ordinele superiorilor si legislatia de atunci. El a cerut sa fie achitat.

Colonelul Ion Ficior, fostul comandant al lagarului de munca silnica de la Periprava, a fost condamnat astazi la 20 de ani de inchisoare. Potrivit acuzarii, al doilea tortionar dovedit al Romaniei, ar fi instituit un regim de teroare si infometare in cazul celor considerati dusmani ai poporului.

Ion Ficior a asteptat sentinta acasa. A sperat pana in ultimul moment ca va scapa nepedepsit. Singura vina pe care si-o asuma este ca a respectat ordinele superiorilor si legile in vigoare. Judecatorul l-a gasit insa vinovat de ororile pe care le-a comis in anii in care a condus puscaria de la Periprava.

Acum doua saptamini, Ion Ficior preciza ca nu regreta nimic.

Peste o suta de detinuti au murit batuti sau infometati. In urma cercetarilor facute de arheologii de la ''Institutul de investigare a crimelor comunismului'' trupurile unora dintre ei au fost descoperite in gropi comune. Oamenii erau legati intre ei cu sarma.

Putinii supravietuitori au depus marturie in instanta.

Emanoiul Mihailescu, fost detinut al lagarului de la Periprava: ''Lagarul Periprava a fost lagar de exterminare. Ficior batea la fasole si le zicea ca singurele drepturi sunt aerul si soarele"

Mirel Stanescu, fost detinut al lagaruluj Periprava: "O sluga servila a unui sistem criminal”

Curtea de Apel Bucuresti a decis astazi ca Ficior trebuie sa execute 20 de ani de inchisoare. Si-a pierdut gradele militare si are de platit 310.000 de euro daune morale impreuna cu Ministerul de Finante, cel de Interne si Administratia nNationala a Penitenciarelor.

Sentinta poate fi contestata la Inalta Curte.

 

Procurorii cer 25 de ani de inchisoare pentru Ion Ficior, comandantul lagarului de la Periprava. Cand se va da sentinta

Procurorii cer 25 de ani de inchisoare pentru Ion Ficior, comandantul lagarului de la Periprava. Cand se va da sentinta

refugiati

Navă ticsită cu refugiați, descoperită în apele României. Cât au plătit migranții

Congolez acuzat de tentativă de omor, după ce a lovit o femeie, la o nuntă din Capitală

Motociclist accidentat de mașina de poliție care îl urmărea

accident

Doi soferi s-au luat la bătaie, după s-au izbit cu mașinile. Impactul, filmat

Prințul Nicolae și-a anunțat logodna pe Facebook: Alina este specială

Scandalul Tarom. Surse: Directorul general a demisionat, după ce premierul a anunțat un control