Vicepresedintele Joe Biden lauda DNA si ANI la Cotroceni: "Cereti institutiilor judiciare sa fie libere in continuare"

×
Codul embed a fost copiat

Securitatea Romaniei va fi protejata de NATO fara umbra de indoiala. Este mesajul ferm pe care a tinut sa-l transmita astazi vicepresedintele american Joe Biden autoritatilor de la Bucuresti, in contextul crizei din Ucraina.

Sinteza declaratiei vicepresedintelui Joe Biden, sustinuta la Palatul Cotroceni::

- "Poate ma adresez unui viitor presedinte", a declarat Joe Biden in inceputul discursului sau.

- Exista diferente politice, dar toti romanii sunt in favoarea democratiei, intr-un stat de drept. Vreau sa multumesc societatii civile pentru ca incearca sa creeze o societate demna, pentru toata Romania.

- Statele NATO impartasesc niste valori comune, aflate la baza Aliantei. La baza, este vorba de o societate libera, un de guvernul este echitabil si cinstit.

Citește și
Joe Biden
Joe Biden in Romania: "Puteti conta pe noi. Punct." Mesajul sau despre actiunile Rusiei in Ucraina
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

- Asa cum am spus trupelor romane, trupele americane sunt onorate sa fie alaturi de romani in Afganistan si in alte locuri in care au luptat impreuna.

- Romania si-a facut o datorie sacra in fata presedintelui Obama si a mea. Natiunile NATO nu sunt niciodata singure.

- Nu spunem ce poate face America pentru Romania, spunem ce putem face impreuna.

- Pentru orice democratie tanara, cel mai greu este sa ingroape coruptia si tirania din trecut, sa construiasca institutii care respecta statul de drept.

- Coruptia costa UE 1% din Produsul Intern Brut al Uniunii. Este un cancer care micsoreaza creativitatea si instinctul de dezvoltare. E o alta forma de tiranie.

- In Ucraina, am vazut cum 15 ani de coruptie a slabit capacitatea tarii de a se apara. Romania a facut realizari deosebite impotriva coruptiei. DNA si-a stabilit independenta si a trimis 1000 de cazuri in fata judecatorilor. ANI a instrumentat 6000 de cazuri.

- Presedintele Curtii Supreme lupta sa protejeze independenta justitiei.

- Este nevoie de politicieni care sa inteleaga ca rolul guvernului este sa serveasca oamenii, nu invers. Mai presus de orice, e nevoie de implicarea pasionata a cetatenilor. Democratia nu poate sa supravietuiasca fara participarea activa a cetatenilor. Societatea Civila este esenta democratiei.

- Societatea civila a schimbat lumea inainte si o poate face din nou. Democratia nu este o destinatie ci este drumul pe care mergem. Cat timp veti merge pe acest drum, nu veti fi niciodata singuri, veti avea Statele Unite si aliatii sai alaturi de dumneavoastra.

- Nu pot sa imi imaginez o Europa libera fara o Romanie puternica si independenta. Cu cat sunteti mai puternici, cu atat sunteti mai independenti.



Statul de drept reprezinta o problema de securitate nationala si care poate contribui inclusiv la dezvoltarea afacerilor, a declarat vicepresedintele SUA, Joe Biden, dupa discutia cu premierul Victor Ponta. Oficialul american a afirmat ca i-a transmis si premierului Ponta ca cea mai importanta masura pentru atragerea investitiilor este consolidarea statului de drept si combaterea coruptiei. Respectarea acelorasi reguli pentru mediul de afaceri, asigurarea unor proceduri transparente de solutionare a litigiilor si predictibilitatea pietei sunt alti factori fundamentali pentru dezvoltarea afacerilor, a precizat Biden.

Momentul actual este unul in care ideea unui parteneriat strategic, stabil si de lunga durata, intre Romania si SUA trebuie reafirmata, fiind necesar ca romanii sa aiba sentimentul ca Statele Unite considera Romania drept un partener de incredere si respectat, a afirmat premierul Victor Ponta. "Este un moment in care trebuie reafirmata ideea unui parteneriat strategic, stabil, de lunga durata intre Statele Unite ale Americii si Romania, importanta si increderea pe care SUA o acorda intregii regiuni si tuturor partenerilor si aliatilor din zona si un sentiment special pentru romani ca nu doar noi ne dorim acest parteneriat strategic, ci si SUA considera ca Romania este un partener de incredere si respectat", a spus Ponta, intr-o conferinta de presa comuna cu vicepresedintele SUA, Joe Biden, care a urmat discutiei de la Guvern.

El a apreciat ca prezenta vicepresedintelui Joe Biden la Bucuresti confirma aceasta idee fundamentala, oficialul american intrerupandu-l pe premier si spunand : "Adevarat !".

Biden i s-a adresat lui Ponta, la final, cu sintagma "presedinte"

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, i s-a adresat premierului Victor Ponta cu sintagma "presedinte", la finalul discutiei avute, miercuri, la Palatul Victoria. "Domnule presedinte, multumesc pentru angajamentul dumneavoastra de a intari relatiile noastre, pentru munca dumneavoastra pentru a face viitorul nostru si mai bun. Dumnezeu sa binecuvanteze poporul roman, Dumnezeu sa binecuvanteze America si Dumnezeu trebuie sa protejeze trupele noastre, romane si americane din Afganistan", i-a spus Biden lui Ponta la finalul vizitei.

Vicepresedintele american a discutat la Guvern cu premierul Victor Ponta si o parte dintre ministri.

Explicatia lui Crin Antonescu, dupa ce Biden i s-a adresat lui Victor Ponta cu sintagma "Mister President"

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a fost solicitat, miercuri, sa comenteze faptul ca Joe Biden i s-a adresat premierului Victor Ponta cu apelativul "Mister President", el aratand ca a fost "o greseala" si ca nu acorda nicio alta semnificatie acestui gest.

"E o greseala. Toti gresim. Americanii sunt tentati sa faca aceasta greseala sau sunt expusi o data pentru ca nu au prim-ministru si exact cum atunci cand ei folosesc termenul 'government' intelegand prin asta puterea executiva in ansamblul ei, deci cu traducere literala 'guvern', cum este la noi, deci fara presedinte, ci si presedintele. Pur si simplu aceasta greseala ii pandeste. Nu acord nici o alta semnificatie", a precizat Antonescu.

El a aratat ca Biden stie cine este presedintele actual al Romaniei, dar nu stie cine va fi viitorul sef de stat roman.

"Domnul Biden stie cine este presedintele Romaniei, stie cine este primul-ministru al Romaniei si nu stie cine va fi presedintele Romaniei", a subliniat Antonescu.

Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:

- Vreau sa reafirm in numele Romaniei angajamentul nostru total de a ne indeplini rolul pe care il avem ca frontiera de est, confruntata cu o situatie de criza fara precedent in ultimii 20 de ani, agresiunea Rusiei. Sunt provocari pe care aceasta regiune nu le-a mai avut de mult timp.

- Romania investeste foarte mult pentru ca sa-si poata asigura independenta energetica.

- Mi-a facut placere sa-l informez pe vicepresedintele Biden ca economia Romaniei creste cel mai rapid. Am discutat in octombrie la Washington cu secretarul de stat pentru Comert un plan pentru cresterea investitiilor companiilor americane si a colaborarii dintre cele doua tari. Romania este un suporter extrem de hotarat al finalizarii acordului de investitii si comert intre SUA si UE.

- Romania trebuie si poate fi un exemplu de succes in aceasta regiune, de colaborare politica cu SUA, de dezvoltare economica si de functionare a institutiilor statului, am subliniat nevoia de o justitie independenta, care sa asigure principiul ca nimeni nu este mai presus de lege.

- Am vorbit foarte mult despre Moldova, de fiecare data amintesc cat de importanta este Moldova.

- Vreau sa spun in final ca l-am asigurat pe vicepresedintele Biden ca Romania va ramane pentru SUA "reliable and respectable partner".

Sinteza declaratiilor vicepresedintelui SUA, Joe Biden:

- Securitatea nationala si securitatea energiei sunt inseparabile in aceasta parte a lumii. De aceea eu consider ca piata de energie europeana trebuie sa fie sigura si interconectata. Noi suntem gata sa va asiguram ajutorul necesar si sa se dezvolte conductele petroliere din Romania. Romania poate sa asigure solutiile denergie pentru tara dvs. Romania, modernizand infrastructura, poate sa devina punctul cheie care leaga pietele de e energie.

- Suveranitatea Romaniei este bazata pe dezvoltarea sa economica.

- Vom crea noi elemente necesare pentru comertul international. Nu exista o masura mai importanta pe care Romania poate sa o faca decat sa-si mareasca statul de drept. Este o chestiune de securitate nationala. Cand statul de drept este puternic, acolo se pot dezvolta afacerile.

- Romania reprezinta un foarte bun aliat si prieten.

Vicepresedintele SUA, la Palatul Cotroceni

Miercuri dimineata, inaltul oficial american s-a intalnit mai intai cu seful statului Traian Basescu si a tinut sa sublinieze ca tara noastra trebuie sa-si consolideze statul de drep. El s-a declarat uimit de progresele Romaniei din ultimii ani.

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a ajuns la Palatul Victoria in jurul orei 12.00. Al doilea om de la Casa Alba a fost intampinat de catre premierul Victor Ponta pe treptele cladirii si a fost condus apoi in holul de onoare pentru fotografia oficiala.

Biden a coborat din masina sa abia dupa ce a asteptat aproape cinci minute, timp in care agentii au format un perimetru de securitate si s-au asigurat ca totul este in regula pentru vizita oficialului. Joe Biden a discutat apoi cu premierul Victor Ponta despre situatia din Ucraina si despre rolul Romaniei in acest conflict regional - Romania este tara NATO vecina cu Ucraina si un puct strategia asadar pentru Alianta Nord-Atlantica si implicit pentru Statele Unite.

Marti seara premierul Ponta a declarat, potrivit Mediafax, ca ii va spune vicepresedintelui SUA ca Romania vrea continuarea asigurarilor concrete de securitate a teritoriului, dar si independenta energetica cu tehnologie si investitii americane, astfel incat sa nu mai fie nevoita sa importe gaze direct din Rusia. El a precizat totodata ca va ridica si problema eliminarii vizelor pentru romanii care vor sa calatoreasca in SUA.

Joe Biden a ajuns la Guvern de la Palatul Cotroiceni, unde a stat timp de doua ore cu presedintele Basescu. Apoi, cei doi au avut apoi o declaratie comuna. Ca doi vechi prieteni, seful statului si vicepresedintele american s-au imbratisat la intrarea in Palatul Cotroceni. Ei s-au retras apoi pentru o discutie privata, care a durat aproximativ o ora. Situatia conflictelor din Ucraina, scutul antiracheta de la Deveselu si dependenta de gazele rusesti au fost cateva dintre temele de discutie ale celor doi oficiali. Dar in primul rand, vicepresedintele american a dat asigurari Romaniei ca, atata timp cat este membru NATO, nu are de ce sa isi faca griji in legatura cu securitatea sa nationala.

Joe Biden: "Unul dintre principalele motive pentru care am venit aici e sa stau pe pamant romanesc. Si sa spun de pe pamant romanesc, sa spun ce nu poate repetat destul - noi vom onora articolul 5 din tratatul NATO, e o obligatie sacra. Sa nu avetri nicio indoiala. Noi ne protejam unii pe altii. Fara nicio discutie!"

La randul sau, presedintele Traian Basescu a vorbit despre fortele militare americane dislocate in Marea Neagra, ca raspuns la situatia din Ucraina.

Politicos, oficialul american a remarcat progrese in Romania fata de ultima sa vizita, din 2009, dar a atras atentia autoritatilor de la Bucuresti sa respecte statul de drept. La un moment dat, in timp ce Joe Biden declara ca a facut personal demersuri, in 1999, ca Romania sa devina membru NATO, unul dintre steagurile asezate pe iarba, in spatele celor doi oficiali, a fost pus la pamant de o adiere de vant mai puternica.

De mai multe ori, vicepresedintele american a povestit ca a avut discutii telefonice cu Traian Basescu si a vrut sa-i transmita un mesaj personal.

Biden: "Mandatul dvoastra se termina mai repede decat al meu. O sa-mi lipsiti. Dumnezeu sa binecuvanteze Romania, SUA si trupele noastre".

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu, dupa intalnirea tete-a-tete cu Joe Biden:

- Afirm ca dupa intrarea Romaniei in NATO si UE, parteneriatul strategic pentru secolul 21 cu Statele Unite este cea mai importanta reusita politica dupa revolutie.

- Este o reconfirmare si de data aceasta o proba a faptului ca SUA isi respecta cuvantul. De aceea si probabil exigenta SUA in relatia cu Romania, ca si noi, sa ne respectam cuvantul si sa validam statul de drept.

- Am discutat de vulnerabilitatile create la Marea Neagra si tematica summitului.

- In sfarsit, dar nu in ultumul rand, am facut o scurta trecere in revista a cresterii foarte puternice a investiilor americane in Roamania.

Sinteza declaratiilor vicepresedintelui SUA Joe Biden, dupa intalnirea tete-a-tete cu Traian Basescu:

- Va multumesc domnule presedinte. De fiecare data cand vin in Romania sunt uimit de progresele facute.

- Se implinesc 10 ani de cand Romania a intrat in NATO. Daca tineti minte, am incercat din 1999 sa va bag in NATO si daca ar fi fost dupa mine ar fi fost acum a 15-a aniversare.

- Aproape 1000 de militari romani continua sa serveasca in Afganistan, toti plini de curaj si fara rezerve. V-ati angajat intr-o misiune, de asemenea, dupa 2014. Vreau sa refirm ca suntem pe drumul cel bun si vom deschide sit-ul pentru scutul antiracheta de la Deveselu.

- Asa cum am discutat deseori domnule presedinte si la telefon, SUA apreciaza alianta cu dumneavoastra. Unul din motivele pentru care am venit aici a fost ca sa stau pe pamant romanesc si sa spun ca noi vom onora articolul 5 din tratatul NATO. Niciun aliat NATO nu sta singur, noi ne protejam unii pe altii. Punct.

- In ce priveste agresiunea din Crimeea, ne aminteste de ce avem nevoie de NATO si de ce Romania face parte din NATO.

- Azi, impreuna cu presedintele am discutat de agresiunile din regiune. Apreciem ceea ce a facut guvernul Ucrainei si pentru reforma constitutionala. Duminica vor fi alegeri in Ucraina, ca si aici. Toate tarile trebuie sa foloseasca influenta lor ca sa creeze un mediu pozitiv, iar cetatenii ucraineni sa voteze liberi.

- Am vorbit despre eforturile continue ale SUA si NATO de a ridica prezenta americana aeriana si terestra in Est. Ieri am vizitat cand am aterizat un exercitiu de lupta, "Primavara din Carpati", unde militari romani si americani se antreneaza si demonstreaza hotararea noastra colectiva.

- Lupta impotriva coruptiei nu este doar o chestie de guverane buna, ci si de patriotism.

- Eu si poporul american, domnule presedinte, apreciem eforturile dumneavoastra pentru a proteja statul de drept. Mai presus de tot, este important pentru vietile cetatenilor sa stie ca vocile lor vor fi auzite de Guvern, ca pot sa concureze fara mita si ca disputele vor fi transate transparent in instanta, si ca niciun american nu se gaseste deasupra legii. Suntem prieteni domnule presedinte si avem de lucru.

- Domnule presedinte, Alianta noastra este puternica si datorita dumneavoastra si am facut aceasta vizita ca alianta sa fie si mai puternica.

Astazi, vicepresedintele SUA s-a intalnit la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu. Urmeaza apoi, la Palatul Victoria, o discutie cu premierul Victor Ponta, iar vizita se va incheia in urma unui discurs in fata unui numar de invitati din societatea civila. Si Jill Biden, sotia vicepresedintelui american, are un program la Bucuresti.

Joe Biden si-a inceput ziua la ora 9:40 la Cotroceni, acolo unde a fost primit in Holul de Onoare. Vicepresedintele SUA a ajuns la Cotroceni cu o intarziere de un sfert de ora fata de ora programata. Seful statului l-a intampinat pe Biden la intrarea in palat, in Holul de onoare. Traian Basescu si Joe Biden au dat mana in fata jurnalistilor si au facut fotografia oficiala. ”Nu ne-am mai vazut de mult”, i-a spus in engleza presedintele Traian Basescu vicepresedintelui Statelor Unite, iar Joe Biden a raspuns: ”Ma bucur sa va vad”.

Apoi au loc convorbiri tete-a-tete intre Traian Basescu si Joe Biden in Salonul Albastru, acestea fiind inchise presei, urmate de discutii in plenul delegatiilor oficiale. Din delegatia Romaniei mai fac parte ministrii Titus Corlatean si Mircea Dusa si secretarul de stat Bogdan Aurescu.

La 10:45: Traian Basescu si Joe Biden au sustinut o declaratie de presa comuna in Gradina Palatului Cotroceni, care va fi transmisa in direct pe www.stirileprotv.ro.

La 11.25 vicepresedintele SUA a fost primit la Palatul Victoria de catre premierul Victor Ponta, iar de la ora 11.45 a avut loc intrevederea celor doua delegatii.

La 13.00 vor fi sustinute declaratii de presa in holul de onoare din Palatul Victoria.

La 14:15, va avea loc o alocutiune a vicepresedintelui SUA in Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, eveniment organizat de Ambasada americana. La acest discurs va asista si premierul Victor Ponta.

Palatul Victoria va deveni o fortareata cu prilejul vizitei vicepresedintelui SUA, Joe Biden, a spus, marti, premierul Victor Ponta. Palatul Victoria a gazduit, marti, in prezenta, prim-ministrului Victor Ponta, festivitatea de premiere a castigatorilor celei de a 11-a editie a competitiei "scoala Europeana", desfasurata sub patronajul Parlamentului European. "Sunteti norocosi, imediat dupa aceasta festivitate si dupa sedinta de guvern, cladirea aceasta va deveni o fortareata pentru ca, maine, vicepresedintele Statelor Unite va fi aici si masurile de securitate nu vor mai permite vreo doua-trei zile sa organizam acest eveniment", le-a spus Ponta participantilor.

Imediat dupa festivitate, premierul Ponta a inspectat personal sala din Palatul Victoria in care, miercuri, are loc o intrevedere cu vicepresedintele Biden, avand ultimul cuvant asupra modului in care va fi organizata sala si va decurge intalnirea.

Sala in care va avea loc discutia celor doi inalti demnitari a fost folosita si in trecut pentru vizita fostului presedinte al SUA George W. Bush, iar in astfel de cazuri, tinand cont ca ferestrele incaperii dau spre strada, serviciile specializate au luat masuri suplimentare de securizare a salii. Paza in jurul Palatului Victoria a fost intarita deja de cateva zile, iar numarul fortelor de ordine va fi suplimentat pe perioada vizitei vicepresedintelui SUA.

Problema eliminarii vizelor pentru romani

Premierul Victor Ponta a declarat ca va ridica in discutia cu vicepresedintele american Joe Biden si problema eliminarii vizelor pentru romanii care vor sa calatoreasca in SUA, aratand ca aceste presiuni constante si o atitudine demna si ferma vor ajuta la obtinerea unei decizii favorabile. Conform Mediafax, care citeaza Antena 3, el a amintit insa, ca problema vizelor este discutata la acest moment in Camera Inferioara a Congresului SUA, unde Partidul Democrat condus de presedintele american Barack Obama si de vicepresedintele Joe Biden este minoritar.

Bulgaria, Cipru, Croatia, Romania si Polonia sunt singurele tari UE ai caror cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in SUA. Bulgarii si romanii sunt singurii cetateni europeni care nu pot calatori fara vize in Canada.

De asemenea, premierul afirma ca ii va spune vicepresedintelui SUA, Joe Biden, ca Romania vrea continuarea asigurarilor concrete de securitate a teritoriului, dar si independenta energetica cu tehnologie si investitii americane, astfel incat sa nu mai fie nevoita sa importe gaze direct din Rusia.

"Sunt cateva mesaje care au legatura intre ele: ca Romania a fost si ramane o societate extrem de pozitiva fata de relatia cu Statele Unite ale Americii, ca noi vrem aici, la frontiera NATO si a Uniunii Europene, sa ne indeplinim toate sarcinile, dar vrem sa fim respectati pentru asta si sa fim sprijiniti, ca cel mai important pentru Romania este situatia Moldovei, dar ca evident trebuie sa reprezentam pentru Ucraina, Georgia acel sprijin de care au mare nevoie, ca in Romania avem o dezvoltare economica spectaculoasa de-a dreptul si ca in continuare investitiile in energie, in productii ale companiilor americane sunt importante si ca avem capacitatea, dovedita si pe care o vom dovedi si mai mult dupa ce presedintele Basescu, care tot timpul tinea mainile pe justitie, va pleca din functie, ca avem un sistem de justitie cu adevarat independent, care nu tine cont nici de indicatii de la presedinte sau din alta parte, care isi face treaba corect si impartial si care ne asigura pe noi toti ca nimeni nu este mai presus de lege", a spus Ponta.

El a aratat ca, in ultimul timp, Statele Unite au acordat mai putina atentie Europei in ansamblu, fiind concentrate mai mult pe relatiile cu tarile din Asia, dar regiunea Europei in care se afla si Romania a redevenit importanta dupa criza din Ucraina.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Joe Biden si sotia sa si-au petrecut seara de marti in Centrul Vechi. Ce bacsis a lasat vicepresedintele SUA la o inghetata
Joe Biden si sotia sa si-au petrecut seara de marti in Centrul Vechi. Ce bacsis a lasat vicepresedintele SUA la o inghetata

Relaxat, zambitor si foarte comunicativ, Joe Biden a iesit marti seara cu sotia la o terasa in Centrul Vechi. Cei doi s-au plimbat prin zona istorica a Capitalei si au ales sa ia masa la o terasa, pe o strada de langa Palatul CEC.

Joe Biden in Romania:
Joe Biden in Romania: "Puteti conta pe noi. Punct." Mesajul sau despre actiunile Rusiei in Ucraina

Zi foarte importanta pe plan politic si extern pentru Romania. Marti, 21 mai 2014, vicepresedintele SUA, Joe Biden - al 2-lea om cel mai puternic din administratia Obama - a sosit la Bucuresti intr-o vizita oficiala.

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, si-a inaugurat contul de Instagram in moda selfie. Cine mai apare in poza
Vicepresedintele SUA, Joe Biden, si-a inaugurat contul de Instagram in moda selfie. Cine mai apare in poza

Vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, si-a facut un cont de celebra retea Instagram, iar prima poza de tip selfie pe care a postat-o a fost una care a atras atentia publica.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.