Dovezile genocidului comis de Securitate. Povestea lui Ioan Ienea, executat in fata fiului de 11 ani

×
Codul embed a fost copiat

Dupa zeci de ani de comunism si inca doua decenii de la Revolutie apar dovezi incontestabile ale crimelor si executiilor fara judecata facute de securitate in anii '50.

La Verendin, in judetul Caras-Severin, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a cerut deshumarea unui partizan din Muntii Banatului.

Iar procurorii au confirmat ceea ce povesteau urmasii lui: ca luptatorul a fost impuscat in cap chiar langa baiatul lui de 11 ani. Din pacate, fiul lui Ioan Ienea n-a mai apucat ziua dreptatii.

"Sub fiecare piatra funerara zace o istorie a lumii. Sub piatra asta zace istoria lui Ienea Ioan. Adevar, sacrificiu, o memorie care trebuie cinstita", spune Radu Ilina, procuror militar Parchetul militar din Timisoara.

Ioan Ienea avea 41 de ani cand a fost prins de securitate pentru ca luptase in Muntii Banatului impotriva comunismului. A facut parte din gruparea de partizani a colonelului Ionel Uta, ofiter de cariera si fost prefect al Severinului.

Citește și
Alexandru Visinescu
Tortionarul Visinescu se considera nevinovat.Avocatul acestuia cere scoaterea de sub urmarire penala
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Dupa ce comandantul lui a fost ucis in lupta in '49, el a reusit sa scape din incercuire, desi a fost impuscat in picior.

"A facut parte din grupul de partizani, a fost un fel de armonier care repara armele cu domnul Ionel Uta. A fost prins o data in capul satului si dus la securitate. Dar a scapat de acolo. Bunicul s-a retras catre sat, catre casa lui, si-a facut ascunzatoare in casa lui, o groapa sub locul unde facea de mancare, in bucatarie. Se baga prin beci in groapa si statea ascuns", spune nepotul partizanului.

Sora lui a avut curajul sa-l ascunda in casa, desi risca si ea pedeaspa cu moartea. Apoi el si-a sapat un adapost subteran sub cuptorul locuintei sale. Un mormant unde a stat ascuns luni de zile.

Ca sa-i afle ascunzatoarea, in primavara anului 1950, comunistii l-au torturat cumplit pe cumnatul lui: l-au pus pe jar si l-au batut ingrozitor, pana ce bietul om a cedat si a marturisit.Trupele de securitate au inconjurat casa, cand el, nevasta si baiatul lor de 11 ani erau la masa.

Partizanul a fost prins si executat pe loc. Iar procurorii au gasit si alte dovezi ca legenda pastrata in familie era intru totul adevarata: intr-un os al piciorului s-a gasit alta urma de glont.

"Suntem in fata unui caz de impuscare, a unui om, fara judecata, se cunoaste faptul ca la prima incercare de arestare el a scapat, dar s-a ales cu o rana in picior. A tratat-o dupa ce s-a refugiat impreuna cu partizanii, unde a stat aproape un an de zile. Dupa ce si-a tratat rana, a stat ascuns in doua locuri, unul fiind la sora lui. Dupa aceea si-a facut o ascunzatoare in propria locuinta, undeva in pivnita, unde comunica cu subsolul casei. Acolo a fost si prins de securitate, prin tortura cumnatului lui", spune Gheorghe Petrov, arheolog, Muzeul National de Istorie Cluj.

Cea care se va casatori, peste ani, cu fiul partizanului isi aminteste executia.

"Veneam de la scoala, aveam 12 ani, si ne-am ascuns intr-o casa, sa vedem. L-au lovit, era impuscat, l-au lovit cu picioarele si au turnat petrol pe el", povesteste nora partizanului.

Nepotul care a participat la deshumare poarta chiar numele bunicului sau curajos. Iar sotia lui povesteste cat a patimit intreaga familie. Nevasta partizanului a fost imediat arestata.

Toti membrii gruparii au fost capturati si ucisi pana in 1955. Dar numai lui Ioan Ienea i s-a putut face acum o slujba crestineasca, pentru odihna vesnica a sufletului sau.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Reactia tortionarului Ficior pentru ProTV la acuzatiile de genocid:
Reactia tortionarului Ficior pentru ProTV la acuzatiile de genocid: "Pot sa ma acuze de 200 crime"

Gropile comune descoperite la Periprava scot la lumina chinurile de neimaginat la care au fost supusi detinutii politici acum 50 de ani in lagarul condus de colonelul de securitate Ion Ficior.

Tortionarul Visinescu se considera nevinovat.Avocatul acestuia cere scoaterea de sub urmarire penala
Tortionarul Visinescu se considera nevinovat.Avocatul acestuia cere scoaterea de sub urmarire penala

Alexandru Visinescu, fostul comandant al inchisorii de la Ramnicu Sarat, se considera nevinovat si nu vrea sa fie judecat pentru genocid.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.