Cutremur de 5,3 in Romania. Ce spune directorul INFP despre un seism mare: "Poate aparea oricand"
Un nou cutremur de 5,3 a zguduit marti noapte Romania! Seismul s-a produs la o adancime de 97 de kilometri si s-a resimtit in Moldova, Muntenia si sudul Transilvaniei.
Cutremurul de 5, 3 magnitudine a avut ca punct de pornire localitatea Nereju, din judetul Vrancea, aflata la 137 de km de Bucuresti. Undele seismului s-au propagat pana in nordul Bulgariei, Republica Moldova si o parte din Ucraina. Specialistii spun insa ca seismul s-a simtit cel mai tare in orasele din sud-estul Romaniei: in Bucuresti, Buzau, Ploiesti sau Galati, de exemplu intensitatea a ajuns la 4 la scara Mercalli. In celelalte, a fost de trei.
In Capitala, doar echipajele de urgenta au intrat in alerta. Pentru ca sunt aproape 700 de cladiri cu bulina rosie incadrate la pericol public si clasa 1 de risc seismic, pompierii au iesit in teren sa faca verificari. Daniel Vasile, ISU Bucuresti-Ilfov: "Evident ca zona Centrului Istoric este cunoscuta ca fiind vulnerabila, motiv pentru care si aici a fost trimis un echipaj care sa patruleze sa verifice daca exista elemente de constructie desprinse de pe fatada cladirilor sau daca sunt persoane ranite."
Cutremurul s-a simtit, la o intensitate mai mica, si in alte orase din nordul tarii dar si din zona Transilvaniei si a Dobrogei ceea ce este neobisnuit. Locatarii din Brasov, Sibiu,Targu Mures sau Constanta au fost si ei zguduiti.
Specialistii spun ca, de aceasta data, seismul a fost atipic si a durat in jur de 30 de secunde. A inceput cu o miscare verticala de 6 secunde, apoi a scazut in forta si a revenit cu a doua miscare, pe orizontala. In mod obisnuit, cutremurele se produc pe un plan orientat pe directiile nord si sud est. Miscarea seismica de azi noapte a fost una pe verticala.
UPDATE 9:00 Mircea Radulian, directorul INFP, a declarat ca nu este cazul ca populatia sa se panicheze si ca acest cutremur de 5,3 nu anunta unul mare.
"Dupa cum stim cu totii, zona Vrancea produce astfel de cutremure, moderate, destul de frecvent. E adevarat ca sunt anumite fluctuatii, care sunt normale.
Sunt cativa ani in care nu avem cutremure peste 5, iar apoi pot fi mai multe peste 5 intr-un an. Intr-un fel, este bine, ca orice cutremur de acest gen elibereaza o cantitate de energie. Trebuie sa avem in vedere scara. Acesta e de 1000 de ori mai mic decat unul de peste 7. Per total, daca privim zona Vrancea, ea ramane incarcata. Nu s-a eliberat prea multa energie.
Aceste cutremure au un rol benefic, pentru ca atenueaza din fluctuatiile tectonice, dar nu reusesc sa elibereze cu adevarat zona activa.
Cutremur mai mare poate aparea oricand. Nu putem sta linistiti. Dar nu trebuie sa ne gandim ca un astfel de cutremur anunta unul mare. La un moment dat, va veni si un cutremur mai mare, dar nu trebuie sa panicam pe nimeni."
Nu au fost raportate victime sau pagube materiale.
Site-ul Institutului National pentru Fizica a Pamantului s-a blocat imediat dupa producerea miscarii telurice, din cauza unei probleme la server.
Seismul a fost resimtit inclusiv in Republica Moldova si Bulgaria.
Seismul s-a produs miercuri-noapte, la ora 1 si 20 de minute, la 137 de kilometri de Bucuresti. Desi intensitatea a fost de 5,4 si ora destul de tarzie, cei mai multi locuitori ai Capitalei au simtit cutremurul
Taximetrist: "S-a zguduit masina foarte rau. Dormeam la cutremur."
Un cetatean: "Eram afara. L-am simtit, dar nu ne-am speriat. Suntem deprinsi deja cu asa ceva."
Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov au verificat mai multe zone, ca sa se asigure ca nu exista victime sau pagube materiale.
Daniel Vasile, ISU Bucuresti-Ilfov: "Am procedat la efectuarea unor verificari in raionul fiecarei subunitati de interventie. Evident ca zona Centrului Istoric este cunoscuta ca fiind vulnerabila, motiv pentru care si aici a fost trimis un echipaj care sa patruleze sa verifice daca exista elemente de constructie desprinse de pe fatada cladirilor sau daca sunt persoane ranite."
Tinerii care se aflau in cluburile din Centrul Vechi al Capitalei au intrerupt pentru cateva momente distractia.
"S-a simtit foarte rau. Am vazut lucrurile miscandu-se, m-am speriat si m-am dus jos."
"Nu am simtit cutremurul aici, dar am inteles ca sus in club in toalete s-a simtit ceva. A fost ok, desi am inteles ca a fost de 5 virgula ceva..."
Cel mai important seism din acest an a avut loc pe 24 septembrie, tot in Vrancea, si a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti - Ilfov a anuntat, miercuri noaptea, imediat dupa cutremurul resimtit in Bucuresti ca nu s-au inregistrat apeluri din partea populatiei.
Pompierii au lansat un indemn la calm, sfatuind oamenii sa se pregateasca pentru eventuale replici, dar sa nu isi paraseasca imediat locuintele.
"Nu fugiti pe scari si nu utilizati liftul", este, de asemenea, unul dintre sfaturile reprezentantilor ISU.
Cele mai mai puternice cutremure produse in Romania dupa Revolutie sunt cele inregistrate pe 30 si respectiv 31 mai 1990, cu magnitudini de 6,9 si respectiv 6,4.