Cutremur de 5,3 in Romania. Ce spune directorul INFP despre un seism mare: "Poate aparea oricand"

×
Codul embed a fost copiat

Un nou cutremur de 5,3 a zguduit marti noapte Romania! Seismul s-a produs la o adancime de 97 de kilometri si s-a resimtit in Moldova, Muntenia si sudul Transilvaniei.

Cutremurul de 5, 3 magnitudine a avut ca punct de pornire localitatea Nereju, din judetul Vrancea, aflata la 137 de km de Bucuresti. Undele seismului s-au propagat pana in nordul Bulgariei, Republica Moldova si o parte din Ucraina. Specialistii spun insa ca seismul s-a simtit cel mai tare in orasele din sud-estul Romaniei: in Bucuresti, Buzau, Ploiesti sau Galati, de exemplu intensitatea a ajuns la 4 la scara Mercalli. In celelalte, a fost de trei.

In Capitala, doar echipajele de urgenta au intrat in alerta. Pentru ca sunt aproape 700 de cladiri cu bulina rosie incadrate la pericol public si clasa 1 de risc seismic, pompierii au iesit in teren sa faca verificari. Daniel Vasile, ISU Bucuresti-Ilfov: "Evident ca zona Centrului Istoric este cunoscuta ca fiind vulnerabila, motiv pentru care si aici a fost trimis un echipaj care sa patruleze sa verifice daca exista elemente de constructie desprinse de pe fatada cladirilor sau daca sunt persoane ranite."

Cutremurul s-a simtit, la o intensitate mai mica, si in alte orase din nordul tarii dar si din zona Transilvaniei si a Dobrogei ceea ce este neobisnuit. Locatarii din Brasov, Sibiu,Targu Mures sau Constanta au fost si ei zguduiti.

Specialistii spun ca, de aceasta data, seismul a fost atipic si a durat in jur de 30 de secunde. A inceput cu o miscare verticala de 6 secunde, apoi a scazut in forta si a revenit cu a doua miscare, pe orizontala. In mod obisnuit, cutremurele se produc pe un plan orientat pe directiile nord si sud est. Miscarea seismica de azi noapte a fost una pe verticala.
 

Citește și
cutremur
Cutremur cu magnitudinea 3,4 in Vrancea. Este al 14-lea seism din luna decembrie in Romania
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

UPDATE 9:00 Mircea Radulian, directorul INFP, a declarat ca nu este cazul ca populatia sa se panicheze si ca acest cutremur de 5,3 nu anunta unul mare.

"Dupa cum stim cu totii, zona Vrancea produce astfel de cutremure, moderate, destul de frecvent. E adevarat ca sunt anumite fluctuatii, care sunt normale.

Sunt cativa ani in care nu avem cutremure peste 5, iar apoi pot fi mai multe peste 5 intr-un an. Intr-un fel, este bine, ca orice cutremur de acest gen elibereaza o cantitate de energie. Trebuie sa avem in vedere scara. Acesta e de 1000 de ori mai mic decat unul de peste 7. Per total, daca privim zona Vrancea, ea ramane incarcata. Nu s-a eliberat prea multa energie.

Aceste cutremure au un rol benefic, pentru ca atenueaza din fluctuatiile tectonice, dar nu reusesc sa elibereze cu adevarat zona activa.

Cutremur mai mare poate aparea oricand. Nu putem sta linistiti. Dar nu trebuie sa ne gandim ca un astfel de cutremur anunta unul mare. La un moment dat, va veni si un cutremur mai mare, dar nu trebuie sa panicam pe nimeni."
 

Nu au fost raportate victime sau pagube materiale.

Site-ul Institutului National pentru Fizica a Pamantului s-a blocat imediat dupa producerea miscarii telurice, din cauza unei probleme la server.

Seismul a fost resimtit inclusiv in Republica Moldova si Bulgaria.

Seismul s-a produs miercuri-noapte, la ora 1 si 20 de minute, la 137 de kilometri de Bucuresti. Desi intensitatea a fost de 5,4 si ora destul de tarzie, cei mai multi locuitori ai Capitalei au simtit cutremurul

Taximetrist: "S-a zguduit masina foarte rau. Dormeam la cutremur."

Un cetatean: "Eram afara. L-am simtit, dar nu ne-am speriat. Suntem deprinsi deja cu asa ceva."

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov au verificat mai multe zone, ca sa se asigure ca nu exista victime sau pagube materiale.

Daniel Vasile, ISU Bucuresti-Ilfov: "Am procedat la efectuarea unor verificari in raionul fiecarei subunitati de interventie. Evident ca zona Centrului Istoric este cunoscuta ca fiind vulnerabila, motiv pentru care si aici a fost trimis un echipaj care sa patruleze sa verifice daca exista elemente de constructie desprinse de pe fatada cladirilor sau daca sunt persoane ranite."

Tinerii care se aflau in cluburile din Centrul Vechi al Capitalei au intrerupt pentru cateva momente distractia.

"S-a simtit foarte rau. Am vazut lucrurile miscandu-se, m-am speriat si m-am dus jos."

"Nu am simtit cutremurul aici, dar am inteles ca sus in club in toalete s-a simtit ceva. A fost ok, desi am inteles ca a fost de 5 virgula ceva..."

Cel mai important seism din acest an a avut loc pe 24 septembrie, tot in Vrancea, si a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter.

Este sau nu pregatita Romania sa faca fata unui cutremur de proportii? ISU ne invata ce trebuie sa facem in caz de dezastru

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti - Ilfov a anuntat, miercuri noaptea, imediat dupa cutremurul resimtit in Bucuresti ca nu s-au inregistrat apeluri din partea populatiei.

Pompierii au lansat un indemn la calm, sfatuind oamenii sa se pregateasca pentru eventuale replici, dar sa nu isi paraseasca imediat locuintele.

"Nu fugiti pe scari si nu utilizati liftul", este, de asemenea, unul dintre sfaturile reprezentantilor ISU.

Cele mai mai puternice cutremure produse in Romania dupa Revolutie sunt cele inregistrate pe 30 si respectiv 31 mai 1990, cu magnitudini de 6,9 si respectiv 6,4.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cutremur cu magnitudinea 7,6 pe scara Richter in Chile. Locuitorii, sfatuiti sa stea la distanta de peste 80 m de plaje
Cutremur cu magnitudinea 7,6 pe scara Richter in Chile. Locuitorii, sfatuiti sa stea la distanta de peste 80 m de plaje

Un cutremur cu magnitudinea preliminar de 7,6  pe scara Richter s-a produs duminica in sudul Chile, la aproximativ 225 de km de Puerto Mont, conform Observatorului Geologic al Statelor Unite, citate de Reuters.

Cutremur cu magnitudinea 3,4 in Vrancea. Este al 14-lea seism din luna decembrie in Romania
Cutremur cu magnitudinea 3,4 in Vrancea. Este al 14-lea seism din luna decembrie in Romania

Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 pe scara Richter s-a produs luni dimineata, la ora locala 7:13, in judetul Vrancea, conform Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP).

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.