"Cumintenia pamantului" ramane statului roman. Cate milioane de euro vom plati pentru sculptura lui Constantin Brancusi

×
Codul embed a fost copiat

"Cumintenia pamantului", opera sculptorului Constantin Brancusi, ramane statului roman, dupa ce proprietarii lucrarii au acceptat oferta de 11 milioane de euro.

"Proprietarii "Cuminteniei Pamantului", lucrarea lui Constantin Brancusi, au acceptat oferta de achizitie propusa de comisia de negociere mandatata de Guvernul Romaniei pe care am condus-o, in valoare de 11 milioane de euro. Din aceasta suma, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscriptie publica nationala", a scris, miercuri seara, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

Detaliile campaniei de subscriptie vor fi anuntate in perioada urmatoare, precizeaza ministrul. Vinerea trecuta a avut loc prima runda de negocieri pentru achizitia de catre statul roman a lucrarii "Cumintenia pamantului".

"Va avea loc o negociere pornind de la expertiza, pornind de la valorile de piata, pornind, sigur, de la mai multe argumente ... starea de conservare a lucrarii", spunea ministrul joia trecuta, mentionand ca a gasit "foarte multa intelegere" la proprietarii lucrarii.

El arata ca proprietarii vor sa vanda lucrarea, care nu poate insa parasi tara.

Citește și
cumintenia
Guvernul a oferit un milion de euro pentru "Cumintenia Pamantului". Mostenitorii sunt revoltati si spun ca au fost santajati
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Statul roman poate, dupa lege, sa-si exercite dreptul de preemptiune la pretul care va fi stabilit pentru aceasta vanzare. Negocierea se face direct cu proprietarii. Au fost mai multe evaluari. Exista si cifre legate de licitatiile internationale, numai ca in cazul acestei lucrari (...) exista o lege care spune ca lucrarile de arta clasate in categoria Tezaur, cum este 'Cumintenia pamantului', nu pot parasi definitiv Romania", a explica ministrul Alexandrescu.

In opinia sa, statul trebuie sa dea o parte din suma pentru rascumpararea lucrarii.

"Eu cred ca statul roman trebuie sa dea si o parte din suma, indiferent care e starea de prosperitate a natiunii. (...) Statul roman trebuie sa rascumpere, intr-o anumita masura, nedreptatea care i-a fost facuta lui Brancusi in anii '50 cand a fost considerata o arta decadenta, formalista, cand statul roman a incercat sa smulga cu tractorul Coloana Infinitului de la Targu Jiu. (...) Eu cred ca statul roman ar trebui sa faca un efort, chiar daca poate nu va putea da toata suma prin care sa aratam ca noua, ca natiune, ne pasa de mostenirea lui Brancusi", sublinia ministrul Culturii.

Guvernul a decis pe 18 februarie sa reia procesul de achizitie a sculpturii 'Cumintenia pamantului'.

"Va fi un obiectiv important al Guvernului sa aduca procesul la bun sfarsit. Evident ca stim preturile si stim discutiile pe care comisia anterioara le-a avut cu proprietarii acestui obiect de arta, dar cred ca este un moment important cu ocazia aniversarii a 140 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi faptul ca Guvernul doreste sa reia procesul de achizitie", spunea atunci purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea", marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a lui Brancusi.

Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari, familia inginerului Gheorghe Romascu, un bun prieten al lui Brancusi, care i-a vandut direct lucrarea acestuia si in perioada comunista statul roman, care a luat in mod abuziv "Cumintenia Pamantului", expusa timp de 50 de ani, la Muzeul National de Arta a Romaniei.

Gheorghe Romascu a cumparat "Cumintenia Pamantului" de la Brancusi, in 1911. "Exista si o scrisoare originala creata de mana si creierul lui Brancusi care se adreseaza in Romania unor organizatori de expozitie cu precizarea clara ca ar dori ca la iesirea din expozitie lucrarea sa ii fie data inginerului Romascu. ("Cumintenia Pamantului") a participat in 1912 la o expozitie care a cam socat pentru ca iesea din standarde", declara pentru AGERPRES reprezentantul Casei Artmark, Valeriu Sangeorzan.

In 1957, regimul comunist a luat in mod abuziv lucrarea, pe care a expus-o in Muzeul de Arta al Romaniei. In 2012, in urma unui proces lung opera a fost retrocedata mostenitorilor lui Romascu.

In 2014, "Cumintenia Pamantului" a fost prezentata in cadrul expozitiei private dedicate avangardei romanesti "Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display", organizata de catre Artmark la Bucuresti, cu prilejul vizitei a aproximativ 20 de importanti colectionari din Marea Britanie, Franta, Rusia, Norvegia, Germania.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Noi negocieri pentru
Noi negocieri pentru "Cumintenia pamantului". Statul a oferit de patru ori mai putin decat au cerut proprietarii

Statul roman nu renunta la Cumintenia Pamantului. Vineri are loc o noua runda de negocieri intre Ministerul Culturii si proprietari pentru achizitia operei lui Brancusi.

Guvernul a oferit un milion de euro pentru
Guvernul a oferit un milion de euro pentru "Cumintenia Pamantului". Mostenitorii sunt revoltati si spun ca au fost santajati

Guvernul Romaniei a oferit un milion de euro mostenitorilor "Cuminteniei Pamantului", cea mai valoroasa opera de arta de pe teritoriul tarii, evaluata in instanta la 20 de milioane de euro.
 

"Cumintenia Pamantului" ar putea ajunge in posesia statului roman. Disputa intre mostenitorii operei si Victor Ponta

Vom plati 20 de milioane de euro pe opera "Cumintenia pamantului" a lui Constantin Brancusi, daca se dovedeste ca retrocedarea s-a facut corect.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.