Cum a activat Romania "din greseala" planul international in caz de catastrofa. Sirul lung de contradictii al autoritatilor

Romania si UE

Desi avea la dispozitie o resursa care ii permitea sa obtina ajutoare din partea Uniunii Europene inca din prima zi de dupa incendiu, Romania nu a activat Mecanismul UE de protectie civila.

 

In schimb, Guvernul a trimis abia joi o solicitare Comisiei Europene prin care cerea transferul a aproximativ 80 de raniti in alte state, pentru a primi tratamentul corespunzator pe care tara noastra nu il putea acorda.

De altfel, in primele zile de dupa tragedie, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, afirma raspicat ca Romania are deplin control asupra situatiei si nu are nevoie de ajutor din partea statelor vecine.

"Nu a fost singurul care si-a oferit sprijinul, ci toata lumea. Chiar mai devreme ma suna doamna ministru din Moldova, insa i-am comunicat ca chiar nu avem nevoie de nimic in acest moment. Medicii nostri pot gestiona situatia. Franta si din Germania - deci am primit din foarte multe parti astfel de solicitari, incercam... momentan noi ne descurcam foarte bine, ne descurcam foarte bine, iar medicii nostri pot face fata cu brio oricarei situatii. Nu este nicio diferenta intre medicii care au venit si medicii de aici", spunea Nicolae Banicioiu, pe 1 noiembrie.

Citește și
Bogdan Enache, tobosar Goodbye to Gravity
Bilantul tragediei din Colectiv: 45 de morti. Tobosarul formatiei a murit dupa ce a facut stop cardio-respirator in avion
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Parerea ministrului s-a schimbat insa sambata, cand a recunoscut, cu jumatate de gura, ca are sa isi reproseze "foarte multe, la fel ca toti cei care trebuiau sa faca foarte multe lucruri pentru sistemul de sanatate romanesc" si a precizat ca el nu a spus "niciun moment" ca nu este nevoie de ajutor.

Reporter: "Ce v-a facut sa declarati in primele zile ca avem de toate si ne putem descurca si ii puteti trata pe toti acesti oameni?"
Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii: "Nu am spus in niciun moment ca nu avem nevoie de ajutor. Am spus tot timpul ca noi asiguram tot ce este necesar pentru tratament. Am spus, da, avem medicatie, aducem medicatia de nivel european, doamna, nu am spus niciodata si nu-mi rastalmaciti cuvintele cum am vazut ca s-au intamplat zilele trecute ca am spus ca e in Romania mai bine ca in Germania. Am spus ca am acceptat orice ajutor si i-am informat chiar din noaptea respectiva tot ce am facut pentru lucrurile acestea.”

Si totusi potrivit Hotnews, desi avea posibilitatea, abia la 6 zile de la tragedie Romania a activat mecanismul special european care presupune gasirea imediata a unor locuri pentru pacienti in toate spitalele din Uniune. Miscarea ar fi trebuit facuta inca din momentul in care era deja evident ca sunt foarte multe victime. Culmea este ca nimeni de la nivel inalt nu stie cine a avut totusi ideea. Daca ar fi fost activat din vreme, mecanismul ar fi pus la dispozitie locuri in spitalele din toata Europa.

Jakub Adamowicz, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a declarat ca NU a primit din partea Romaniei nicio solicitare de a declansa Mecanismul UE de protectie civila.

"Nu am primit nicio notificare de la autoritatile din Romania ca ar fi fost activat vreun mecanism, raspunsul este clar nu. Nu am primit nicio notificare de la Guvernul roman sau de la autoritatile romane ca Mecanismul UE de protectie civila ar fi fost activat", a declarat duminica Jakub Adamowicz, purtator de cuvant al Comisiei Europene pentru politica regionala.

Pe de alta parte, Sorin Cimpeanu, premierul interimar, spune ca Romania nu a solicitat declansarea mecanismului de ajutor pentru dezastre intrucat tragedia din clubul Colectiv nu s-ar inscrie in definitia formala a dezastrelor si pentru ca pasii de urmat erau exact aceiasi si cu mecanismul activat si cu el neactivat.

Sorin Campeanu, premier interimar: "Romania NU a solicitat declansarea mecanismului de ajutor. Nu a facut acest lucru pentru ca nu se inscrie in definitia formala a dezasatrelor aceasta tragedie."

Raed Arafat, secretar de stat: "De unde este situatia ca s-a declansat mecanismul protectiei civile abia joi acest lucru investigam, cred ca este o problema de comunicare care sper sa fie corectata.”

Coincidenta sau nu, brusc au inceput sa decoleze avioane care transfera ranitii la clinicile straine. Unii dintre specialistii romani sunt insa nemultumiti.

Surse medicale sustin ca la fisa de transfer pentru decontarea cheltuielilor in tarile Europene, trebuie completat si formularul E112 prin care ai nostri sunt obligati sa isi asume ca nu-i pot trata pe pacientii in tara, lucru pe care medicii il considera inacceptabil, atata vreme cat ei sunt cei care i-au salvat de la inceput. Asa ca i-au cerut ministrului sa modifice regulile.

Autoritatile de la noi subliniaza faptul ca nicio tara din Europa nu ar fi facut fata. Din pacate, 10% dintre paturile speciale pentru asemenea probleme au fost folosite de medici abia la o saptamana dupa tragedie, timp in care cea mai performanta si moderna sectie pentru arsuri din tara, cea de la Floreasca, a stat inchisa de la inaugurarea facuta cu fast in luna aprilie si pana acum. Oficial, nu mergea instalatia de aer conditionat, desi toata sectia a costat 4,5 milioane de euro - bani de la Banca Mondiala.

Surse Ministerul Sanatatii: Primele contacte intre reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si cei ai ambasadelor au avut loc pe 31octombrie

Primele contacte intre reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si cei ai ambasadelor Frantei si Israelului au avut loc in data de 31 octombrie, in noaptea imediat dupa accidentul din Club Colectiv, au precizat sambata, pentru AGERPRES, surse din Ministerul Sanatatii.

"In 1 si 2 noiembrie, discutiile au avansat si au fost purtate corespondente cu Israel, Republica Moldova, Belgia, Elvetia, Slovacia, Franta", au sustinut aceleasi surse.

Ce este mecanismul UE de protectie civila

Mecanismul UE de protectie civila a fost conceput pentru ca orice tara din lume sa-l poata activa atunci cand se confrunta cu un dezastru care ii depaseste posibilitatile nationale de raspuns.

Activarea lui le permite statelor participante sa mobilizeze mai multe tipuri de ajutor, printre care provizii medicale, adaposturi, precum si echipe de experti si echipamente. Transportul ajutoarelor in tarile afectate este co-finantat de Comisia Europeana.

Mecanismul UE de protectie civila a fost lansat in 2001 si a fost activat in cazul cutremurului din Haiti, in 2010, in cazul cutremurului din Japonia, urmat de tsunami si avaria la centrala nucleara, din 2011, in cazul inundatiilor din Serbia si Bosnia Hertegovina, in 2014, in cazul conflictului din Ucraina, in 2014.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
STAREA RANITILOR. 10 pacienti, transportati in spitale din Anglia, Finlanda si Norvegia cu un avion NATO C-17
STAREA RANITILOR. 10 pacienti, transportati in spitale din Anglia, Finlanda si Norvegia cu un avion NATO C-17

"Facem tot ce putem sa ii tinem in viata si sa treaca de etapele acestea groaznice". In acest vartej teribil de anunturi neinduratoare, medicii se agata de fiecare secunda.

Bilantul tragediei din Colectiv: 45 de morti. Tobosarul formatiei a murit dupa ce a facut stop cardio-respirator in avion
Bilantul tragediei din Colectiv: 45 de morti. Tobosarul formatiei a murit dupa ce a facut stop cardio-respirator in avion

Moartea stie sa numere pana la 45 deja! Sa ii spuna cineva sa se opreasca, pentru ca invata cam repede! Sa ii spuna cineva ca matematica ei cruda nu se potriveste cu matematica noastra, de aici, de pe pamant, si ca cifrele au nume de oameni.

Banicioiu, pe 1 noiembrie:
Banicioiu, pe 1 noiembrie: "Nu avem nevoie de nimic". 6 zile mai tarziu: "Nu am spus niciodata ca nu avem nevoie de ajutor"

Nicolae Banicioiu a declarat sambata ca are sa isi reproseze "foarte multe, la fel ca toti cei care trebuiau sa faca foarte multe lucruri pentru sistemul de sanatate romanesc" si a precizat ca el nu a spus "niciun moment" ca nu este nevoie de ajutor.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.