Seful CSAT, Klaus Iohannis, a avizat favorabil bugetele pe siguranta nationala. "Este un buget problematic"

×
Codul embed a fost copiat

Bugetele institutiilor de securitate ale tarii au primit aviz pozitiv in sedinta Consiliului Suprem de Aparare, dar nu fara critici din partea lui Klaus Iohannis.

Presedintele a avertizat ca bugetul gandit de guvernul Grindeanu este supra-evaluat si problematic deoarece prevede cheltuieli mult prea mari. Pe de alta parte, presedintele a subliniat ca doar la Armata se regaseste alocarea promisa, in rest toate serviciile au sumele diminuate.

In prima sedinta CSAT de la instalarea noului guvern, bugetele institutiilor de siguranta nationala au fost analizate punct cu punct. Criticile au venit insa pentru bugetul in ansamblu.

Klaus Iohannis: "Este un buget problematic. O crestere foarte mare a cheltuielilor si dupa parerea specialistilor si a mea, acest buget este prea optimist, este un buget supraevaluat fara sa existe o explicatie pertinenta pentru aceasta crestere foarte mare. Vorbim de o crestere de 15%. O crestere atat de mare este greu de realizat."

Desi lasase de inteles ca va fi impotriva scaderii bugetelor Serviciilor de informatii, Presedintele a acceptat documentul propus de Sorin Grindeanu. Cu o conditie:

Citește și
sedinta CSAT Iohannis
Klaus Iohannis, dupa sedinta CSAT: A crescut numarul soldatilor romani care pleaca in misiuni in afara tarii
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Klaus Iohannis: "Guvernul, prin Prim-ministrul si Ministrul Finantelor, s-a angajat ca la rectificarea bugetara sa vina in completarea acestor sume acolo unde apar probleme, in special in domeniul salarizarii personalului."

Multe organizatii patronale critica forma actuala a Bugetului.

Dragos Rosca, reprezentant Romanian Business Leaders: "El mizeaza pe o crestrere economica mai rapida decat cea din anii precedenti, probabil ca va fi foarte greu anul asta de depasit pragul de 4%, in consecinta o previziune de 5,2% asa cum prevede Guvernul astazi pare hazardata."

Presedintele Consiliului Fiscal, institutie care a dat aviz pozitiv proiectului Guvernului, sustine si el ca ar putea aparea probleme.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului fiscal: "Bugetul este foarte optimist si cel mai probabil vom asista la o crestere a deficitului."

Iar opozitia critica in termeni duri intentiile executivului.

Raluca Turcan, presedintele interimar al PNL: "PNL voteaza impotriva bugetului PSD. PSD joaca la Cazino economia Romaniei."

Daca bugetul ajunge in Parlament miercuri, timp de o zi deputatii si senatorii vor avea dreptul sa depuna amendamente. Abia dupa aceea vor incepe dezbaterile in comisii.
 

Dupa sedinta CSAT, presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa, care a fost transmisa LIVE pe www.protvnews.ro.

Iata transcrierea integrala a declaratiei de presa, conform Administratiei Prezidentiale:

Buna ziua! Tocmai s-a terminat sedinta CSAT. Am avut astazi pe ordinea de zi un singur punct, care s-a referit la avizarea proiectelor de buget pentru ordonatorii din domeniul securitatii nationale.

Este important de stiut ca acest aviz este obligatoriu si, ca atare, discutia a fost una aplicata si cu concluzii destul de clare, pe care o sa vi le prezint imediat.

Pana ajungem acolo, cateva consideratii mai generale. Guvernul a pregatit un proiect de buget pe care doreste sa il trimita in Parlament si, pentru acest lucru, este nevoie de avizul CSAT. Acest buget, pe care Guvernul l-a pregatit si este gata sa-l trimita in Parlament, mi se pare problematic. Acest buget prevede o crestere foarte mare a cheltuielilor si, dupa parerea specialistilor si dupa parerea mea, acest buget este prea optimist.

Este un buget supraevaluat, fara sa existe o explicatie pertinenta pentru aceasta crestere foarte mare – vorbim de o crestere de in jur de 15%. Chiar daca consideram ca economia Romaniei va creste, lucru pe care ni-l dorim cu totii, o crestere atat de mare este greu de realizat.

In acest context, este cu atat mai greu de realizat de ce bugetele din domeniul securitatii nationale, in unele zone, au fost scazute. Proiectul care ne-a fost prezentat prevede o alocare de 2% pentru bugetul Ministerul Apararii Nationale, ceea ce corespunde cu angajamentele in vigoare si este important de subliniat ca acest buget trebuie si executat. si trebuie executat cu folos pentru Romania si pentru securitatea nationala a Romaniei.

Mai simplu spus, este extrem de important ca acesti bani alocati Ministerului Apararii Nationale sa fie folositi pentru programe de dotare pe termen lung, care realmente duc la o modernizare a dotarii in Romania.

Bugetul pentru Ministerul de Interne este intr-o zona foarte apropiata cu cel de anul trecut, iar toate celelalte bugete sunt scazute cu aproximativ 10% fata de alocarea de anul trecut.

Am analizat toate aceste bugete si, in final, CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate nationala. Important de retinut este ca Guvernul, prin Prim-ministrul si Ministrul Finantelor, s-a angajat ca, la rectificarea bugetara, sa vina in completarea acestor sume, acolo unde apar probleme, in special in domeniul salarizarii personalului.

Cu aceasta remarca, a fost avizat proiectul de buget. Va multumesc!”

Sedinta CSAT a fost convocata de presedintele Klaus Iohannis, dupa ce acesta a anuntat Guvernul ca sumele prevazute initial pentru MAPN si serviciile de informatii sunt prea mici fata de angajamentele asumate.

Intre timp, Executivul a crescut alocarea pentru armata, dar a scazut si mai mult bugetele serviciilor.

De la ce a pornit totul: de la faptul ca Guvernul nu ar fi trimis din timp bugetul la Cotroceni pentru avizare si de la acordarea unor bugete mai mici la institutiile de siguranta nationala. Presedintele a trimis o scrisoare joia trecuta premierului in care ii spunea ca e un atac la siguranta cetatenilor aceasta politica de reducere a bugetelor.

Asa ca vineri cand era programata aprobarea in Guvern a legii bugetului, nu s-a putut adopta.  Orice membru are drept de veto in CSAT, iar pana acum doi membri, presedintele Iohannis si directorul SRI, s-au declarat nemultumiti de alocarile bugetare.

Cert e ca indiferent cum ar fi fost avizul, acesta este consultativ. Adica Guvernul poate tine cont de el sau nu. Dar dupa avizare, va avea loc o sedinta de guvern.

Cel putin asta a anuntat premierul vineri. O sedinta care sa aprobe bugetul pe 2017 si proiectul sa fie apoi trimis la Parlament.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Tariceanu afirma ca un document ar demonstra ca Iohannis
Tariceanu afirma ca un document ar demonstra ca Iohannis "a inchis ochii" la implicarea SRI in procesul de justitie

Calin Popescu Tariceanu i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, in care il acuza ca a inchis ochii "la folosirea discretionara a CSAT pentru a reglementa in secret implicarea serviciilor secrete in actul de justitie".

Klaus Iohannis, dupa sedinta CSAT: A crescut numarul soldatilor romani care pleaca in misiuni in afara tarii
Klaus Iohannis, dupa sedinta CSAT: A crescut numarul soldatilor romani care pleaca in misiuni in afara tarii

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca Ministerul Apararii Nationale pune la dispozitie 1.688 de militari, iar Ministerul Afacerilor Interne 1.527 de jandarmi si politisti pentru misiunile in afara tarii in anul 2017.

Reguli noi dupa scandalul dezinfectantilor. Deciziile anuntate de Iohannis dupa sedinta CSAT
Reguli noi dupa scandalul dezinfectantilor. Deciziile anuntate de Iohannis dupa sedinta CSAT

Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii, in care s-au discutat despre situatia actuala a sistemului de sanatate, a avut loc vineri, la Palatul Cotroceni.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.