Scandalul Hexi Pharma. Cum a ajuns compania de dezinfectanti a lui Dan Condrea sa fie acuzata de "genocid"

hexi pharma

De la Hexi Pharma a pornit cel mai mare scandal din medicina romaneasca. Al treilea cel mai mare producator si distribuitor de dezinfectanti in unitatile sanitare din Romania si-ar fi diluat produsele cu buna stiinta.

Dezinfectanti diluati de pana la 2000 de ori - aceasta este dezvaluirea unei investigatii jurnalistice a lui Catalin Tolontan, care a declansat un scandal urias legat de practicile companiei Hexi Pharma si presupusele legaturi ale acesteia cu zecile de mii de infectii nozocomiale din spitalele din Romania.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit dupa ce Gazeta Sporturilor si jurnalistul Catalin Tolontan au dezvaluit, pe site-ul tolo.ro, bazandu-se pe declaratiile si pe documentele furnizate de fosti angajati ai firmei, ca dezinfectantii furnizati de aceasta spitalelor au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta.

Compania Hexi Pharma a fost pusa sub urmarire penala de procurorii Parchetului General pentru participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor, in dosarul dezinfectantilor diluati din spitale, relateaza Agerpres.

Citește și
Viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice
Vicepremierul Dincu: O noua criza de tipul scandalului Hexi Pharma este "probabila". Ce se intampla cu informarile SRI
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Initial, compania si-a cerut insolventa in instanta, din cauza unei datorii de 23,5 milioane lei, insa judecatorii au decis sa nu i-o acorde, pentru ca firma sa raspunda penal, daca va fi gasita vinovata in ancheta, si sa poata plati despagubiri celor afectati.

Judecatoria sectorului 5 a decis ca firma Hexi Pharma nu are voie sa se dizolve, sa isi instraineze activele, sa produca si sa vanda biocide pe o perioada pe doua luni, dupa ce magistratii au admis o cerere depusa in acest sens de procurorii Parchetului General.

Patronul Hexi Pharma cumpara materia prima de sapte ori mai scump printr-un off-shore infiintat de el

Hexi Pharma cumpara materia prima pentru substantele dezinfectante cu un pret de pana la sapte ori mai mare decat cel de piata, printr-o firma offshore infiintata de el in 2008, relatau jurnalistii de la Gazeta Sporturilor.

Dan Condrea cumpara substante la 11 euro kilogramul si le revindea catre Hexi Pharma la 73 de euro kilogramul, iar banii ramaneau in Cipru, in off-shore-ul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd, infiintat de el in iulie 2008.

“CPS este unul din vehiculele folosite de catre Condrea. Patronul nostru detine mai multe companii off-shore”, spunea, pentru GSP, unul dintre cei mai vechi oameni din Hexi Pharma.

Potrivit sursei, la un moment dat Condrea o insarcinase sa raspunda de off-shore pe Flori Dinu, chimist, director general si semnatara retetelor prin care se fabricau dezinfectantii diluati.

Din mecanismul off-shore al Hexi Pharma ar face parte doua companii de spalat bani care apar si in dosarul Petrom Service, iar traseul banilor era documentat cu acte interne ale companiei, inclusiv plati de la Bank of Cyprus catre megacorporatia BASF.

Legatura Hexi Pharma cu SRI

Serviciul Roman de Informatii a trimis Parlamentului documente care probeaza ca, in perioada 2011 - 2016, a transmis doar legislativului 115 informari cu privire la infectiile intraspitalicesti.

Potrivit Comisiei parlamentare de Control a activitatii SRI, Serviciul Secret a comunicat problemele depistate catre Presedintele Romaniei, prim-ministru, sefii celor doua Camere ale Parlamentului, dar si ministrilor Sanatatii. Cu toate acestea, fostul presedinte Traian Basescu si Klaus Iohannis nu au confirmat acest lucru. Pe de alta parte, documentele trimise la Parlament arata ca SRI a depistat problemele nu doar la HEXI PHARMA, ci si la alte societati comerciale. Deocamdata, numele acestora sunt secrete.

Comisia parlamentara de control al Serviciului Roman de Informatii a precizat ca SRI a transmis in total 503 informari despre infectiile spitalicesti si 6 despre calitatea dezinfectatilor Hexi Pharma. Patru dintre acestea au fost transmise inainte izbucnirea scandalului, alte doua fiind transmise ulterior autoritatilor centrale, potrivit news.ro.

Unele informari erau legate de activitatea unor companii, inclusiv ale Hexi Pharma. ”SRI a transmis organelor de aplicare a legii un numar de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind intrunirea elementelor constitutive ale unor infractiuni”, precizeaza comisia. Indiciile obtinute de catre SRI se refereau favorizarea firmei ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanti si acordarea de contracte preferentiale, nerespectarea de catre firma a prevederilor caietului de sarcini si lipsa conformitatii ofertelor, vicierea procesului de atribuire a contractelor etc.

Audieri pe banda rulanta la Hexi Pharma

Patronul Dan Condrea, dar si alti 14 angajati ai Hexi Pharma au fost audiati la Politia Capitalei, in calitate de martori, dupa dezvaluirile aparute in presa.

Flori Dinu, director general al firmei Hexi Pharma, a ajuns si ea pe 12 mai la Parchetul General, insotita de un avocat, pentru a da declaratii in dosarul penal. In aceeasi cauza a dat declaratii, marti, si patronul societatii, Dan Condrea.

Angajatii au fost intrebati, dincolo de rolul clar pe care il aveau in firma, daca li s-a cerut direct si de catre cine sa foloseasca o concentratie mult mai mica de substanta activa in dezinfectanti, daca stiau ca astfel se proceda in fabrica sau daca au stiinta sa fi existat un document intern prin care sa li se solicite sa recurga la acest tertip ucigas.

Ministrul Sanatatii si-a dat demisia in urma scandalului

Scandalul Hexi Pharma a dus la demisia Ministrului Sanatatii, Achimas Cadariu, care a renuntat la functie dupa ce au iesit la iveala informatii cum ca ar fi incercat sa minimalizeze gravitatea situatiei din spitalele din Romania. Premierul Dacian Ciolos a preluat conducerea interimara a ministerului.

Ministerul Sanatatii ceruse teste in spitalele din mai multe judete. Produsele testate au fost prelevate din unitati sanitare din judetele Mures, Calarasi si Brasov, iar analizele au fost efectuate in cadrul laboratorului ICECHIM, mentioneaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat, citat de News.ro. Potrivit rezultatelor, la produsul Hexio A prelevat de la spitale din judetul Mures s-au inregistrat concentratii de 4.200 de ori mai mici fata de cele inscrise pe ambalaj, la toate cele cinci loturi analizate. In cazul probelor prelevate din unitatile sanitare din Calarasi, la produsul Suprasept au fost depistate concentratii ale substantei active mai mici de circa 12 ori, la fel si in cazul produsului Hexio-Sept.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Dan Condrea a murit intr-un accident. Politie:
Dan Condrea a murit intr-un accident. Politie: "Nu am gasit urme de franare". Ce se intampla cu ancheta in cazul Hexi Pharma

Patronul Hexi Pharma s-a stins din viata duminica seara, in urma unui grav accident de masina.

Vicepremierul Dincu: O noua criza de tipul scandalului Hexi Pharma este
Vicepremierul Dincu: O noua criza de tipul scandalului Hexi Pharma este "probabila". Ce se intampla cu informarile SRI

Sistemul medical din Romania are probleme care fac posibila repetarea unei crize asa cum a fost cea a dezinfectantilor dialuati, a afirmat Vasile Dincu, vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Ciolos:
Ciolos: "Nu este exclus sa existe alte firme ca Hexi Pharma in sistemul de sanatate". Masurile anuntate de premier

 Premierul Dacian Ciolos a afirmat, joi, ca nu este exclus sa existe in sistemul de sanatate si alte firme de tipul Hexi Pharma, precizand insa ca Guvernul ia masuri pentru mai multa claritate, transparenta si rigoare

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.