Ce le-a spus Melescanu liderilor europeni, la Bruxelles, despre proteste: Prin OUG 13 a fost incriminat abuzul in serviciu

Teodor Melescanu

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, aflat la Bruxelles, a relatat, luni, intr-un interviu la Adevarul Live, ca i-a spus vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca, de fapt, prin OUG 13 a fost incriminat abuzul in serviciu.

Totodata a spus ca daca dupa abrogarea acesteia, protestele continua, atunci scopul este inlocuirea de maniera ilegitima si ilegala a unui Guvern care a fost desemnat de Parlament. Melescanu a spus ca Timmermans ar putea veni la Bucuresti, dar ca va trimite si experti si a promis sprijin pentru colectarea de fonduri pentru construirea a unuia sau doua penitenciare, relateaza news.ro.

Melescanu a avut, luni, la Bruxelles, intalniri cu vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, si cu Inaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, Federica Mogherini. ”Ambii au apreciat faptul ca prin decizia pe care a luat-o Guvernul, de a abroga OUG, s-a facut in mod evident un pas foarte important in solutionarea acestei dispute care exista in Romania. Eu am spus foarte clar doua lucruri in discutia cu domnul Timmermans. Da, am facut cu buna stiinta acest pas, dar problemele la care se referea ordonanta (...) nu au fost solutionate, doar au fost amanate si s-a trecut dezbaterea lor in cadrul Parlamentului, printr-o procedura foarte transparenta”, a spus ministrul de Externe.

Teodor Melescanu le-a explicat oficialilor europeni ca Romania are niste probleme structurale in ceea ce priveste functionarea justitiei, printre cele mai multe cereri la CEDO, supraglomerare in inchisori si decizii ale CCR cu privire la Codul penal si Codul de procedura penala, care trebuiau obligatoriu puse in practica in 45 de zile, nu au fost puse si la ora actuala majoritatea celor care au fost sesizate de Curte sunt invalide, deci ele nu se pot aplica.

”Eu am explicat foarte clar domnului Timmermans ca noi nu am dezincriminat abuzul in serviciu, noi am gasit o cale ca sa il incriminam, pentru ca el a fost declarat neconstitutional de catre CCR. Trecand 45 de zile, nu mai exista ca prevedere in Codul penal. Sigur, poate nu a fost cea mai buna formula, poate nu a fost o idee buna sa stabilim un prag de 200.000 de lei, astea se pot discuta, dar problemele respective trebuie sa isi gaseasca o solutionare, asa cum se intampla in orice stat democratic”, a subliniat seful diplomatiei romane.

Citește și
premierul Sorin Grindeanu
Mesajul premierului Grindeanu, dupa protestele din tara: "Parca incep sa devina vizibile doua tabere"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Ministrul a continuat: ”I-am spus ca noi suntem constienti ca pana la urma tot noua ne revine obligatia de a gasi cele mai bune solutii, insa era mai bine sa facem o colaborare mai stransa cu Comisia Europeana, cu Parlamentul European, astfel incat solutiile cu care vom aparea la nivelul dezbaterilor parlamentare sau la nivel de proiecte sa se bucure de un sprijin direct din partea Comisiei Europene”.

Melescanu a precizat ca este posibil ca Frans Timmermans sa faca o vizita la Bucuresti si ca va ajuta partea romana cu juristi, pentru a gasi cele mai bune solutii de a pune in aplicare deciziile CCR si pentru celelalte proiecte de legi. ”Va fi o colaborare stransa. Poate decide sa trimita pe cineva in Parlament cand sunt dezbaterile pentru a vedea care sunt optiunile oamenilor care au fost alesi”, a adaugat el.

Conform lui Teodor Melescanu, vicepresedintele CE se gandeste si la gasirea unui fond european care sa contribuie la demararea constructiei a unuia dau doua penitenciare noi. Melescanu i-a mai spus lui Timmermans ca l-a informat ca premierul Sorin Grindeanu doreste ca prima vizita pe care o va face in strainatate sa fie la Bruxelles si ca s-ar dori ca aceasta sa aiba loc in aceasta luna.

Si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, ar dori sa faca o vizita la Bruxelles. Ministrul de Externe a relatat ca Frans Timmermans i-a spus ”Romania are nevoie de colaborare, nu de confruntare”. ”Ce nu au inteles interlocutorii este de ce continua manifestatiile dupa ce Guvernul a abrogat ordonanta. Am spus ca, daca nu e asta, ramane ca este o miscare de contestare a rezultatului alegerilor, care are drept scop inlocuirea de maniera ilegitima si ilegala a unui guvern care a fost desemnat de Parlament. Mi-au spus: cum se poate asa ceva? Le-am spus: e foarte simplu, ne aflam la o distanta extrem de mica de alegeri, inca nu s-au resorbit toate energiile negative care au rezultat din alegeri si unii au dificultati in a accepta situatia in care se afla”, a continuat Melescanu.

”Daca pana acum problema a fost a OUG, iar Guvernul a abrogat-o, daca acum continua manifestatiile, nu poti avea decat acest obiectiv. Ce obiectiv sa mai aiba? Ordonanta a fost abrogata. Totul va merge la Parlament, unde se va discuta cu participarea tuturor. Atunci dati-mi dumneavoastra o explicatie mai buna, ca eu alta mai buna nu am”, a continuat ministrul de Externe.

Intrebat cat de departe se poate merge, Melescanu a raspuns: ”Aici depinde de cat de inteligenti suntem fiecare dintre noi”. Pe de alta parte, Teodor Melescanu a spus ca nu a inteles de ce au fost proteste si la Bruxelles, pentru ca problemele se rezolva acasa, el sustinand ca cei care au manifestat acolo ”au fost impinsi” de unii membri ai Parlamentului European.

In privinta amanarii intalnirii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Melescanu a precizat ca acesta, impreuna cu patru membri ai echipei sale sunt foarte bolnavi in urma unei vizite pe care au facut-o intr-o tara care doreste sa aiba o relatie stransa cu NATO. Melescanu a spus ca urmeaza sa aiba vineri o discutie la telefon cu secretarul general al Aliantei.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Le Monde, despre seful PSD:
Le Monde, despre seful PSD: "Liviu Dragnea, imaginea coruptiei in Romania, isi pregateste deja urmatoarea lovitura"

Liderul Partidului Social-Democrat (PSD) aflat la putere, Liviu Dragnea, a devenit “imaginea coruptiei in Romania” si isi pregateste deja urmatoarea lovitura, scrie publicatia franceza Le Monde.

Mesajul premierului Grindeanu, dupa protestele din tara:
Mesajul premierului Grindeanu, dupa protestele din tara: "Parca incep sa devina vizibile doua tabere"

Escaladarea sustinerii de o parte sau de alta nu este productiva pentru Romania, a declarat luni premierul Sorin Grindeanu, care a facut un apel la calm catre protestatarii din Piata Victoriei si de la Palatul Cotroceni.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.