Cazul romanului concediat dupa ce a vorbit cu iubita, la serviciu, pe messenger. Statul francez ii ia apararea in fata CEDO
Inginerul roman concediat dupa ce a fost prins ca vorbea cu iubita si cu fratele sau pe contul de messenger al companiei la care lucra ar putea provoca o revolutie intre angajati si angajatori.
Cazul a ajuns in fata Marii Camere a Curtii Europene a Drepturilor Omului, iar in favoarea romanului au intervenit in mod exceptional statul francez si cel mai mare sindicat din Europa. Decizia in acest caz va trebui sa lamureasca daca discutiile private, purtate de angajati in timpul serviciului de pe calculatoarele firmei, pot si supravegheate sau nu.
Emeric Domokos Hancu, avocatul reclamantului: "Este sansa de a proteja fundamental viata privata, in fata unei supravegheri a internetului, ad-hoc si netransparenta, la locul de munca."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Inginerul Bogdan Barbulescu a fost concediat dupa ce sefii l-au prins ca vorbea pe contul de messenger al firmei cu partenera si cu fratele sau. Discutiile i-au fost supravegheate, dar barbatul a negat ca foloseste calculatorul companiei si in interes personal, lucru interzis prin regulamentul de ordine interioara. Ulterior, i-au fost aratate transcripturile conversatiilor.
Ovidiu Juverdeanu, avocatul reclamantului: "In zilele noastre, cand mijloacele de comunicare sunt atat de diverse, ca de exemplu Facebook, Yahoo Messenger, Skype, si sunt accesibile pe orice fel de aparat pe care angajatorul il pune la dispozitia angajatului, pe care angajatii pot sa fie gasiti online, de catre contactele lor private, in momente in care isi exercita atributiile de serviciu, este o situatie foarte plauzibila si foarte comuna."
Emeric Domokos Hancu, avocatul reclamantului: "In acest caz, monitorizarea domnlui Barbulescu nu a fost transparenta, nu a fost necesara si nici corecta sau proportionala cu orice interes."
Brumar, agentul guvernamental al Romaniei la CEDO: "In prezenta unei avertizari, ca odata ce comunicarile pot sa fie monitorizate, persoana nu mai poate avea asteptari rezonabile in ceea ce priveste confidentialitatea."
Barbulescu a pierdut toate procesele deschise in tara si in prima instanta, nici Curtea Europeana a Drepturilor Omului nu i-a dat castiga de cauza. La inceputul anului, 6 judecatori din 7 au decis ca nu i-a fost incalcat dreptul la viata privata.
Si totusi, cazul a ajuns in mod exceptional in fata Marii Camere a CEDO, iar in favoarea romanului au intervenit statul francez si cel mai mare sindicat din Europa.
Daca totusi Marea Camera a CEDO ii va da castig de cauza, reclamantul va fi despagubit de statul roman pentru violarea dreptului la viata privata. Insa si mai important, cazul sau va fi un exemplu in intreaga Europa ca nicio companie nu isi poate supraveghea angajatii chiar daca poarta discutii private pe gadgeturile si conturile de serviciu.