Cardul de sanatate va fi desfiintat, cartile de identitate - inlocuite cu carti electronice. Anuntul facut de CNAS

×
Codul embed a fost copiat

Cartile de identitate vor fi schimbate cu carti electronice, care pot fi eliberate de la nastere, la solicitarea parintilor. Acestea ar urma sa aiba valabilitate 2 ani, 4 ani sau 10 ani, in functie de varsta titularului.

► CNAS: Cardul de sanatate va circula ani buni in paralel cu cartea electrica de identitate

Potrivit unui proiect de lege pus in dezbatere publica de Ministerul Afacerilor Interne, pe cartea electronica de identitate se vor afla datele titularului (care sunt si acum in actul de identitate), precum si date biometrice, respectiv imaginea faciala si amprentele de la doua degete.

De asemenea, dupa introducerea cartii electronice de identitate, nu va mai fi folosit cardul de sanatate.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii privind evidenta persoanelor si actele de identitate ale cetatenilor romani a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, care sustine ca acesta este in conformitate cu masurile prevazute in Programul de guvernare 2017-2020, iar implementarea lui va asigura cetatenilor garantii suplimentare de securitate si institutiilor publice si private certitudinea ca persoana care prezinta actul de identitate este titularul datelor de identificare inscrise pe document.

Citește și
carti identitate masina
Cartea de identitate a masinii se schimba de anul viitor. Care sunt situatiile speciale in care soferii trebuie sa o schimbe
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza cartea electronica de identitate, vor putea obtine o carte de identitate simpla.

Prin proiectul de lege se introduce, pentru prima data, posibilitatea eliberarii unei carti de identitate simpla sau carti electronice de identitate inainte de implinirea varstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre parinti.

Astfel, vor putea fi eliberate carti de identitate cu valabilitate de 2 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani, cu valabilitate de 4 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani si cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani.

Cartea electronica de identitate va contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnici speciale, date in format electronic, precum si elemente de particularizare si de siguranta.

In format electronic vor fi inscrise: datele din formatul tiparit, respectiv numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii titularului, semnatura olografa a titularului, imaginea faciala, Codul Numeric Personal si adresa de domiciliu, cu exceptia semnaturii olografe a titularului; prenumele parintilor titularului; un certificat si, dupa caz, certificate calificate, prevazute de Legea 455/2001 privind semnatura electronica; datele biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si, dupa caz, imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

Cartea electronica de identitate va asigura si functionalitatea cardului de sanatate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberarii noului document de identitate.

„Prin proiect se propune modificarea conceptului anterior privind continutul de date al cartii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informatiilor referitoare la calitatea de asigurat in sistemul public al asigurarilor sociale de sanatate. Astfel, „functionalitatea” de card de sanatate va fi asigurata de certificatul digital emis de MAI, inscris in cip.

Cardul national de sanatate isi inceteaza valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronica de identitate”, a precizat Ministerul Afacerilor Interne.

Punerea in circulatie a cartii electronice de identitate si a cartii de identitate simple va fi realizata esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate sau a primei carti de identitate simple, pe masura asigurarii serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor cu suportul tehnic necesar.

Stabilirea si actualizarea contravalorii cartii electronice de identitate si a cartii de identitate simple se vor face de catre Imprimeria Nationala, cu avizul Directiei generale ajutor de stat, practici neloiale si preturi reglementate din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Producerea cartilor electronice de identitate, a cartilor de identitate simple, a cartilor electronice de rezidenta si a cartilor de rezidenta vor fi realizate centralizat, de catre Imprimeria Nationala.

Personalizarea documentelor se va realizeaza in Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Imprimeria Nationala va achizitiona si va pune la dispozitia MAI si Ministerului Afacerilor Externe echipamentele si produsele software necesare pentru punerea in circulatie si personalizarea cartilor electronice de identitate, a cartilor de identitate simple, a cartilor de identitate provizorii, a dovezilor de resedinta, a cartilor electronice de rezidenta si a cartilor de rezidenta.

Initiatorii proiectului de lege spun ca titularul unui document electronic se va putea autentifica online, pentru a beneficia de diverse servicii electronice - bancare, fiscale, sociale, financiare, educationale, ceea ce va conduce la simplificarea interactiunii cu autoritatile publice, prin cresterea calitatii si accesibilitatii serviciilor publice.

„Cartea electronica de identitate va permite titularului autentificarea in sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, in sisteme informatice terte ale administratiei publice, precum si in alte sisteme informatice, stabilite prin hotarare a Guvernului, si utilizarea semnaturii electronice extinse bazate pe certificat calificat, in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica”, a mai precizat MAI.

CNAS: Cardul de sanatate va circula ani buni in paralel cu cartea electrica de identitate, inlocuirea se va face treptat

Cardul national de sanatate va circula ani buni in paralel cu cartea electronica de identitate, inlocuirea acestuia urmand sa se faca treptat, a declarat duminica, pentru News.ro, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Radu Tibichi. Presedintele CNAS a precizat ca valabilitatea cardului de sanatate pana la aparitia cartii electronice de identitate care ii preia functionalitati nu este o noutate, fiind prevazuta in Legea sanatatii din 2006.

"Cardul de sanatate nu va fi eliminat, este din nou un mesaj cu iz apocaliptic. Din anul 2006, de cand avem Legea sanatatii, Legea 95/2006, la capitolul Cardul de sanatate, Titlul IX, se explica inlocuirea cardului de sanatate odata cu aparitia noilor carti de identitate. Asadar, repet, prevederea este din 2006, nu este nicio bomba”, a spus Radu Tibichi.

Presedintele CNAS a precizat ca in Legea sanatatii se prevede ca: „Noile carti de identitate, eliberate incepand cu anul 2014,in mod etapizat, cu elemente de securitate adecvate (...) vor avea si functionalitatea de card national de asigurari sociale de sanatate. In momentul eliberarii catre un cetatean a unei carti de identitate prevazute mai sus, cardul national de asigurari sociale de sanatate isi inceteaza valabilitatea”.

Radu Tibichi a mai spus ca cele doua documente vor functiona in paralel ani buni.

"Actualul card national de sanatate este oricum valabil cinci ani si din 2018 trebuie sa fie retiparit, asa ca totul este intr-o logica normala", a adaugat presedintele CNAS.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
GovITHub a publicat imagini cu prima mostra a viitoarei carti electronice de identitate a romanilor. FOTO
GovITHub a publicat imagini cu prima mostra a viitoarei carti electronice de identitate a romanilor. FOTO

GovITHub, programul guvernamental prin care specialisti IT dezvolta proiecte pentru administratia publica a postat pe Facebook prima mostra a viitoarei carti electronice de identitate.

Cartea de identitate a masinii se schimba de anul viitor. Care sunt situatiile speciale in care soferii trebuie sa o schimbe
Cartea de identitate a masinii se schimba de anul viitor. Care sunt situatiile speciale in care soferii trebuie sa o schimbe

Se schimba cel mai important document al masinii: cartea ei de identitate, in care Registrul Auto Roman va adauga elemente noi.

Ce se va intampla cu cartile de identitate la urmatoarele alegeri locale. Solutia gasita pentru a elimina votul multiplu
Ce se va intampla cu cartile de identitate la urmatoarele alegeri locale. Solutia gasita pentru a elimina votul multiplu

Cartile de identitate urmeaza sa fie scanate, la viitoarele alegeri locale, cu echipamente achizitionate deja de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), pentru a se elimina votul multiplu si turismul electoral, relateaza Mediafax.

Studiu de caz. De ce in Sectorul 2 din Bucuresti te simti umilit la o banala schimbare de buletin
Studiu de caz. De ce in Sectorul 2 din Bucuresti te simti umilit la o banala schimbare de buletin

In sectorul 2 al Capitalei, la biroul de Evidenta Populatiei de la Circa 7 de Politie, dureaza 3 saptamani ca sa ti se elibereze noua carte de identitate in cazul in care cea veche a expirat, ti s-a furat, ti-ai schimbat domiciliul sau te-ai casatorit.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.