Canicula in Sudul tarii: temperatura resimtita a fost de 45 de grade. Ce ne asteapta in zilele urmatoare

×
Codul embed a fost copiat

Sudul tarii a fost incins si sambata de canicula, iar umezeala din aer ne-a facut sa simtim ca afara sunt 45 de grade Celsius.

Meteorologii spun ca indicele de confort termic a ajuns la 87 de unitati, valoare intalnita mai degraba in tarile ecuatoriale. Nu e de mirare ca in Bucuresti si Ilfov peste o mie de persoane au cerut ajutorul ambulantei.

Dupa o noapte tropicala cu temperaturi care au trecut de 20 de grade, sambata, Bucurestiul a trecut peste inca o zi de foc. In aer au fost aproape 40 de grade, iar cand pasesti pe asfalt ai impresia ca mergi pe carbuni incinsi.

Ambulantele si echipajele SMURD au fost chemate peste tot in Capitala, de oamenii doborati de caldura. Chiar daca au inteles cat de periculos este soarele, unii au fost nevoiti sa iasa din casa la orele pranzului.

Citește și
canicula
Orasul in care temperaturile sunt pe cale sa depaseasca maxima absoluta inregistrata vreodata. Cat va dura valul de canicula
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Meteorologii au si o explicatie pentru senzatie de sufocare ce ne-a chinuit pe toti. Raportul dintre temperatura aerului, umezeala si vant a trecut de pragul critic de 80 de unitati. A lipsit foarte putin sa atinga valoarea de 90, ceea ce inseamna ca oamenii au perceput o temperatura de 45 de grade in loc de 39 cat aratau termometrele la amiaza.

O femeie a fost si ea in pragul lesinului. S-a refugiat intr-un magazin si si-a chemat sotul in ajutor.

Si in Dambovita, ambulanta a fost chemata mai ales de persoanele in varsta, care au simtit ca se sufoca.

In Galati, cativa copii aflati intr-un parc nu s-au mai putut dezlipi de o cismea. Pentru ca le era foarte cald, au incins o bataie cu apa care i-a inviorat rapid.

Judetul Timis in schimb este sub cod galben de ploi. Precipitatiile au depasit si 30 de litri pe metrul patrat. In unele localitati a cazut si grindina. Bucatile de gheata masurau si 5 cm si au distrus culturile oamenilor.

Avertizare de canicula in sudul tarii

ANM a emis, sambata, o noua avertizare meteo prin care atentioneaza ca in regiunile sudice vremea se va mentine caniculara, cu maxime in jurul a 36 de grade, pana duminica, totodata codul galben de instabilitate atmosferica accentuata si ploi insemnate cantitativ fiind prelungit pana luni pentru regiuni din vestul, sud-vestul si centrul tarii.

Meteorologii anunta ca, in regiunile sudice, disconfortul termic va fi accentuat si indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge frecvent si local va depasi pragul critic de 80 de unitati in zonele de campie si podis.

In noaptea de sambata spre duminica, 18/19 iunie, temperaturile minime vor fi caracteristice unei nopti tropicale, iar in dupa-amiaza zilei de duminica, 19 iunie, in Campia Romana indicele temperatura-umezeala (ITU) va mai putea atinge pragul critic de 80 de unitati al disconfortului.

Totodata, potrivit avertizarii ANM, in regiunile din vestul, sud-vestul si centrul tarii, instabilitatea atmosferica va fi accentuata. Vor fi averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari de vant ce vor lua si aspect de vijelie si caderi de grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 20...25 l/mp si izolat, cu precadere in vestul si nordul Olteniei, 50 l/mp.

Vremea in Europa
Vreme insorita si foarte calda se anunta in jumatatea sud-estica. In schimb, pe partea cealalta a continentului, adica din nordul Spaniei pana in Finlanda, vin ploi temporare si consistente. Cantitati mari de apa se pot aduna in Germania si Polonia.Precipitatiile din zilele urmatoare vor fi frecvente si consistente. La inceput, va ploua in vest, centru si est, apoi valul de ploi coboara spre sud. Spre finalul intervalului, norii seraresc si ploile se retrag catre nord si nord-est. Aerul fierbinte se mentine deasupra tinuturilor sud-estice, unde va determina o vreme caniculara dupa-amiaza. In schimb, in vest si sud-vest, gasim un aer mai rece; care va fi inlocuit, treptat, de aerul cald din sud.

Vremea in fiecare regiune a tarii
Codul galben de ploi si instabilitate pentru aceste judete expira in aceasta dimineata la ora 9. Tot atunci intra in vigoare o noua atentionare de vreme rea, care vizeaza judetele din sud-vestul, centrul si nord-estul tarii, dar si zonele montane.Pe aici se anunta averse torentiale, cu descarcari electrice; vor fi caderi de grindina si chiar vijelii. Se vor strange peste 20 L/mp si izolat 30 -40 L/mp. Manifestari ale instabilitatii pot sa apara si in celelalte regiuni, dar pe suprafete mici, indeosebi prin Muntenia. In tinuturile sudice se anunta inca o amiaza caniculara, cu disconfort termic foarte ridicat. In rest, temperaturile scad simtitor.

Vedem ce se intampla in fiecare regiune a tarii si incepem cu Dobrogea si Baraganul. Aici urmeaza inca o zi torida, cu cer curat. Temperaturi mai acceptabile gasim doar in zona litoralului. In rest maximele trec de 30 de grade; iar in Baragan se vor atinge chiar si 35 -36 de grade, la umbra si stresul termic va fi foarte ridicat.

Caldura mare si mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei, chiar daca pe aici nu vorbim despre canicula. Atmosfera va insorita toata ziua, dar in cursul noptii ar putea sa cada o aversa, doua. In jumatatea nordica a Moldovei instabilitatea creste si apar episoade de vreme severa. Asta inseamna ploi torentiale; insotite de grindina si vant puternic. Temperaturile, in scadere fata de ieri, pleaca de la 22 de grade in Bucovina si se opresc pe la 27 de grade.

In nordul Transilvaniei si in Maramures caldura se domoleste. Ieri s-au inregistrat pana la 34 de grade, astazi vor fi doar 26 -27 de grade. Apar ploi rapide de vara, cu fulgere si porniri ale vantului. Si in tinuturile vestice temperaturile ajung la valori suportabile. Se vor inregistra cel mult 29 de grade; vor fi perioade cu soare, dar si cateva reprize de ploaie.

In centrul Romaniei gasim vreme instabila. Vor fi averse torentiale, vor fi si descarcari electrice, caderi de grindina si chiar vijelii. Se vor acumula cantitati insemnate de apa, iar temperaturile vor marca o scadere si aici. Sud-vestul tarii va avea o zi fierbinte: se vor inregistra frecvent 33 -34 de grade, la umbra. In aceste conditii vor aparea momente cu instabilitate accentuata: ploi torentiale, grindina si rabufniri de vant. In sudul tarii caldura devine insuportabila la orele amiezii. In Lunca Dunarii se vor atinge chiar si 37 de grade si atentie, vorbim despre valori masurate la umbra. Dupa atata caldura, seara si mai ales noaptea pot sa apara ploi zgomotoase, cu fenomene violente.

Vremea in Capitala, pe Litoral si la munte
In Bucuresti avem si astazi vreme exagerat de calda. Amiaza va fi caniculara: se vor inregistra 35 de grade si disconfortul termic va fi foarte ridicat. Cerul va fi mai mult senin pe timpul zilei; apoi vor aparea norii si, mai ales la inceputul noptii, ar putea sa vinao aversa racoroasa. Minima va fi de 20 de grade.

La malul marii gasim vreme placuta.Maximele din statiuni se opresc pe la 26 -27 de grade; in conditii de cer curat si vant destul de activ. Apa marii, ramane totusi cam rece, va avea cam 17 -18 grade.

La munte, aversele vin dupa pranz si vor uda mai intati masivele vestice, apoi si restul zonei montane. Se anunta vijelii, grindina si ploi torentiale. Cantitatile de apa ar putea ajunge la 40 L/mp. Temperaturile scad fata de ieri.

Vremea in urmatoarele 3 zile
Maine, asteptam ploi si instabilitate in jumatatea nordica. Vor fi averse, tunete, fulgere, vijelii si chiar grindina. In vest si sud-vest va turna cu galeata. In sud va fi soare si caldura suportabila. Luni, mai vin cateva reprize de ploaie, dar instabilitatea scade. In schimb, revine aerul fierbinte si vom avea din nou vreme calduroasa, cu zapuseala in toata tara. Marti, stresul termic creste din nou. Canicula cuprinde sudul, estul si centrul tarii; unde la amiaza atmosfera devine sufocanta. Spre seara in nord si la munte vin cateva averse.

In Bucuresti duminica scapam de canicula si vom avea doar vreme calda pentru aceasta data. Vantul devine activ, iar maxima ajunge la 31 de grade. Luni se incalzeste din nou foarte tare: temperatura urca spre 34 de grade si, nu uitati, aceasta este valoarea inregistrata la umbra. Atmosfera va fi insorita toata ziua. Marti revine canicula si vom avea atmosfera sufocanta la amiaza. Norii nu prea se arata si nici vantul nu ne ajuta.

La mare, situatia este pe placul turistilor: va fi soare si din ce in ce mai cald. Duminica prindem cer senin, vant activ si pana la 26 de grade in aer. Luni se incalzeste foarte tare: pe plaja se vor atinge 31 de grade. Norii vor lipsi, briza va fi activa si apa marii va avea 20, poate 21 de grade. Vreme calduroasa asteptam si marti; vorbim de valori neobisnuit de mari pentru aceasta zona: intre 29 si 32 de grade.

La munte, maine se mai racoreste putin.Ziua apar averse in Carpatii Orientali, iar seara si noaptea instabilitatea cuprinde masivele din vestul tarii.Luni asteptam vreme placuta, cu mult soare. E posibil sa cada o ploaie rapida, mai ales in Occidentali, iar temperaturile cresc fata de ziua trecuta. Ziua de marti ne-aduce vreme cam instabila. Apar averse locale, insotite de fenomene electrice. In regimul termic nu sunt schimbari.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
De 54 de ani NU s-a mai intamplat asta in Romania. Anuntul ingrijorator facut de meteorologi
De 54 de ani NU s-a mai intamplat asta in Romania. Anuntul ingrijorator facut de meteorologi

Mercurul termometrelor a urcat vineri dupa-amiaza, la Miercurea Ciuc, pana la 32 de grade Celsius, aceasta valoare fiind cu 0,7 grade mai mica decat maxima absoluta a lunii iunie.
 

Orasul in care temperaturile sunt pe cale sa depaseasca maxima absoluta inregistrata vreodata. Cat va dura valul de canicula
Orasul in care temperaturile sunt pe cale sa depaseasca maxima absoluta inregistrata vreodata. Cat va dura valul de canicula

Mercurul termometrelor a urcat vineri dupa-amiaza, la Miercurea Ciuc, pana la 32 de grade Celsius, aceasta valoare fiind cu 0,7 grade mai mica decat maxima absoluta a lunii iunie.

Avertizari de canicula si vijelii. Judetele in care vor fi furtuni si cele unde temperaturile depasesc 35 de grade
Avertizari de canicula si vijelii. Judetele in care vor fi furtuni si cele unde temperaturile depasesc 35 de grade

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, vineri dimineata, o atentionare Cod Galben de instabilitate atmosferica accentuata si disconfort termic accentuat, valabila incepand de vineri dupa-amiaza pana sambata dimineata.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.