Batalia pentru "marele si demnul loc 2" in Capitala. Reactia lui Predoiu cand afla ca "sustinatorii" au fost adusi cu forta

×
Codul embed a fost copiat

Au maturat la costum printre blocuri, si-au obligat alegatorii sa participe la mitinguri, au invatat tehnici prin care sa-si domine adversarii. Tot deranjul s-a intamplat pentru fotoliul de Primar General al Capitalei.

Noua legislatie a interzis spectacolul electoral, asa ca pretendentii la functia de primar nu prea s-au vazut. Asta i-a avantajat pe cei care au venit cu notorietatea in spate. De departe cea mai importanta miza in campania electorala a fost primaria Capitalei. Dar batalia si oferta candidatilor au fost atat de slabe incat Burestiul conduce topul absenteistilor la vot.

Nicusor Dan, olimpic la matematica pe vremea cand era elev se lupta de ani buni sa salveze Bucurestiul. A candidat si acum 4 ani. Oamenii nu il stiu insa. Unii chiar fug de candidat.

Centrul capitalei, zidul Parlamentului. Mai multi oameni, teoretic din zona, il asteapa pe candidatul Catalin Predoiu. “Am venit si noi asa. Ne-am strans pe langa lume. Am vazut si eu aici atmosfera”, spun ei.

Nu vor sa vorbeasca - si pe buna dreptate. “Avem voie sa vorbim? Ne da afara de la serviciu”.

Citește și
senat
Primarii condamnati la inchisoare cu suspendare NU isi pierd functiile. Senatul respinge reexaminarea ceruta de Iohannis
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Dupa o vreme apare si candidatul. A stat blocat zeci de minute in trafic. Usor stangaci incearca sa-i abordeze pe oameni. Le promite ca daca il voteaza darama zidul Parlamentului si face aici un mare parc. Auditoriul nu e interesat. O doamna are un bilet pentru echipa “Romania, te iubesc!”. Spune ca nu poate sa vorbeasca pentru ca o da afara, dar ca sunt “de la RADET adusi cu forta”.

“Ma indoiesc ca e asa ceva. Oricine poate scrie orice biletel. Eu nu am cunostinta de asa ceva. N-ar fi in regula”, spune Catalin Predoiu, cand i se arata biletelul.

Intalnirea a durat fix 30 de minute. Candidatul a facut promisiuni. A mangaiat un caine si a plecat. La fata locului raman doi cetateni.

Cateva zile mai tarziu, l-am reintalnit pe Catalin Predoiu in sediul de campanie. Se pregatea sa inregistreze un clip electoral. Masinisti, regizori, o intreaga armata de oameni. E ziua in care pe seara urmeaza sa-si lanseze oficial candidatura la primarie. Pazit de o garda de corp, urca in biroul de unde coordoneaza intreaga campanie electorala.

Programul e structurat in jurul traficului din capitala. Seara, toata floarea liberala a capitalei a venit sa-si sustina candidatul. Pe scena Predoiu, le spune ce a repetat toata ziua. ”Voi fi primarul general care va rezolva problema traficului in Bucuresti”.

Dumitru Bortun, este specialist in Comunicare. “Predoiu nici nu are nici pregatirea pentru asa ceva nici formula de adresare a personalitatii care sa il avantajeze. Nu are valoare de schimb. Predoiu ca formula de adresare a personaliatii nu vinde. Poate sa aiba dreptate suta la suta, nu vinde”, spune el.

Drumul Taberei. Intr-o mare de camere de filmat i-am gasit pe candidatii PSD, Gabriela Vranceanu Firea la capitala si Gabriel Mutu la sectorul 6. Impreuna cu peste o suta de membri PSD au venit sa le arate localnicilor cum se face curatenie. Imbracati la costum, cu greble si maturi noi noute nu prea stiu incotro s-o apuce. Gabriela Firea da tonul.

Am tot incercat sa o insotim pe doamna Firea in campanie, sa ne vorbeasca despre telurile sale, sa discutam in teren despre problemele Capitalei, sa ne prezinte solutii. Ni s-a raspuns ca staff-ul si consultantii nu sunt de acord si am fost refuzati. Cativa localnici se uita mirati la zarva starnita dintr-o data in cartier si sugereaza ca ar trebui sa foloseasca aspiratoare..

“Ati observat ce fac cei mai multi dintre candidati? Se duc intr-un loc, se prefac ca planteaza pomi, ca strang gunoaie dar pentru camerele de luat vederi. Filmeaza ca sa dea ceva pe televizoare. Dar ei nu fac ceva real acolo. Pentru ca in general acesti oameni nu sunt preocupati de binele comun. E o gluma proasta, nu ii intereseaza”, spune Dumitru Bortun.

Pe sfarsit de campanie, Nicusor Dan a tot stat pe strazi si le-a cerut direct oamenilor sa-l voteze. Le explica pe indelete, sta de vorba cu fiecare, dar ceva pare sa nu functioneze.

Dumitru Bortun spune ca “nu are carisma, nu se poate adresa oamenilor. El este ca un matematician, care face calcule, iesie solutia. Toti matetematicienii au aceasta caracteristica sunt introvertiti. Nicusor Dan este un mare specialist, un om care a castigat olimpiade la matematica, ratacit in zona asta a administratiei de la care oamenii se asteapata sa aiba discurs, carisma, discurs - ori el nu le are.”

Predoiu si Dan se bat pe acelasi electorat de dreapta sau nehotarat. Grupul de Dialog Social a incercat o impaciuire intre ei si i-a chemat la aceeasi masa. Filosoful Andrei Cornea trage concluzia: “Ceea ce am constat cu tristete este ca dumneavoastra, cei doi candidati... va bateti pentru marele si demnul loc 2. Trebuie sa spunem acest lucru si sa o recunoastem pentru ca daca nu se intampla o minune... primarul, viitorul primar va fi doamna Firea.”

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Barack Obama, la Jimmy Fallon show:
Barack Obama, la Jimmy Fallon show: "Candidatii nu mi-au cerut sfaturi, dar eu le-am dat oricum"

Aflat aproape de sfarsitul madatului, presedintele Barack Obama i-a oferit un interviu cunoscutului realizator de talk-show Jimmy Fallon. Tema discutiei a fost campania electorala si i-a dat presedintelui un nou prilej de-a isi etala simtul umorului.

Primarii condamnati la inchisoare cu suspendare NU isi pierd functiile. Senatul respinge reexaminarea ceruta de Iohannis
Primarii condamnati la inchisoare cu suspendare NU isi pierd functiile. Senatul respinge reexaminarea ceruta de Iohannis

Senatul a respins, miercuri, in plen, cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis a proiectului de modificare a Statutului alesilor locali.

USB vrea acces la buletinele de vot din Sectorul 1 si va solicita din nou renumararea voturilor.
USB vrea acces la buletinele de vot din Sectorul 1 si va solicita din nou renumararea voturilor. "Cerem ceva normal"

''Uniunea Salvati Bucurestiul'' va cere Autoritatii Electorale Permanente sa aiba acces la sacii cu buletinele de vot, centralizate in sectorul 1, unde acest partid a avut-o in cursa pe Clotilde Armand.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.