Ambasadorul SUA: Guvernul roman foloseste companiile de stat ca pusculite

Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 07:32
Data publicarii: Joi 31 Martie 2011 13:46
Categorie: Actualitate

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, pune Romania la colt. Intr-un discurs care a durat trei sferturi de ora, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, ne-a laudat 5 minute si ne-a criticat 40.

Replicile dure ale diplomatului au vizat toate sectoarele statului, cu accent pe reforme, privatizari, energie si justitie.

La inceput au fost laudele

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, ca este foarte impresionat de eforturile de reformare a statului facute in special in ultimul an, precizand ca este vorba despre masuri dificile, dar care nu sunt suficiente.

"Nu este de ajuns sa realizati aceste reforme pentru a multumi vreun birocrat de la Bruxelles ca ati respectat conditiile impuse de Mecanismul de Cooperare si Verificare sau ar trebui sa fiti acceptati in Schengen.

Este mult mai important si durabil sa le oferiti romanilor obisnuiti putere pentru a asigura transparenta, previzibilitate si pentru a elimina coruptia.

Ambasadorul SUA: Si in Senatul american s-a mai gresit la legi

De fapt, poate ca oferindu-le putere romanilor obisnuiti si asigurandu-le un viitor mai luminos ati putea indeplini mai usor conditiile impuse de MCV si ati putea intra in Schengen", a spus Gitenstein.

Strainii vor sa vada ca hotararea de reformare vine din interiorul Romaniei, si nu din afara tarii, spune ambasadorul, care a adaugat ca nu se poate gandi la o modalitate mai buna de a demonstra acest lucru, decat prin privatizarea sectorului energetic, prin folosirea "celor mai inalte standarde de guvernanta corporatista".

Privatizati energia, ca o cumparam noi

In cateva fraze, diplomatul a facut sah-mat intentiile statului de a reorganiza sectorul energetic si de a infiinta doua mari companii – e ca si cum ai rearanja sezlongurile de pe Titanic, - a explicat Gitenstein, prevazand astfel “scufundarea” strategiei autoritatilor.

"Efortul actului de reorganizare a companiilor energetice de stat in doi campioni energetici nationali, in loc sa se analizeze optiunea de a le privatiza total sau partial, este nu doar un mod ineficient de utilizare a unor resurse valoroase.

(...) asa cum am spune in America, acesta este un efort de «rearanjare a sezlongurilor de pe Titanic», pentru ca nu ia in considerare problema fundamentala a companiilor energetice de stat, ca nu sunt administrate cu adevarat ca niste afaceri", a declarat joi Gitenstein, prezent la deschiderea sedintei de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti.

Baietii destepti si “pusculitele” electorale

Potrivit presei, de cel putin 10 ani, peste jumatate din productia energetica a companiei Hidroelectrica a fost indreptata spre contracte preferentiale de energie la preturi considerabil mai mici decat costurile de productie, reaminteste Gitenstein.

"Acest lucru a determinat pierderi semnificative de profit si insuficiente investitii in companie, fortand Guvernul sa redirectioneze fondurile publice reduse pentru a sustine compania.

Desi acordarea de reduceri de pret pentru consumatorii de cantitati mari de energie nu este neaparat o practica de afaceri incorecta, extinderea acestui beneficiu de catre o companie de stat inseamna subventionarea unui numar mic de utilizatori in detrimentul celorlalti consumatori", a spus ambasadorul SUA.

"Guvernul a folosit aceste companii de stat pe post de «pusculite» pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux numerar", a aratat Gitenstein.

El a dat exemplu donatia de 400 milioane lei facuta anul trecut de Romgaz catre bugetul de stat.

"Doar in domeniul energetic aveti nevoie de aproximativ 10 miliarde de dolari, pentru a moderniza sectorul, astfel incat sa folositi la capacitate maxima cele mai importante active strategice ale Romaniei. Acest lucru nu poate fi realizat doar cu venituri obisnuite din taxe", a subliniat Gitenstein.

El considera ca modernizarea infrastructurii si a sectorului energetic nu se pot realiza atat timp cat aceste active apartin unor companii de stat conduse de "oameni lipsiti de experienta, apropiati de mediul politic", care iau deciziile in functie de interesele proprii, ci nu in functie de necesitatile companiei.

'Rata schioapa' din Wikileaks nu e o critica

Dupa ce a citit in presa traducerea inexacta a expresiei "lame duck" drept "rata schioapa" cu referire la guvernul roman, Mark Gitenstein si-a dat seama ca notele diplomatice ar trebui sa nu mai fie scrise cu expresii colocviale.

"Lame duck nu este o critica, este o expresie colocviala in Statele Unite, nu are nimic critic, inseamna ca mandatul Guvernului s-a terminat si ca acesta este in continuare in functie in asteptarea noului mandat. Nu inseamna ca este ceva ilegitim legat de Guvern".

Ambasadorul a spus ca a scris acea nota in toamna anului 2009, cand Guvernul cazuse, dar functiona inca in asteptarea mandatului unui nou guvern, iar expresia pe care a folosit-o nu avea ca scop sa exprime o critica la adresa Executivului.

Romania, vazuta prin ochii Wikileaks: Cei cinci oligarhi care detin tara

Romania, prin ochii WikiLeaks. Geoana, la ceas de taina cu Basescu

Romania vazuta prin ochii Wikileaks: Basescu s-a intalnit cu directorul FBI

Gitenstein: Curtea Constitutionala pare implicata in politica

Gitenstein: Curtea Constitutionala pare implicata in politica

marian godina

Marian Godină, jignit pe Facebook de o colegă de breaslă, după ce a postat poze cu jandarmul violent

Județul din România cu cele mai multe şi mai groaznice accidente din ţară din ultimul an

Accident la locul de muncă, suferit de un tânăr aflat în probe pentru angajare. Măsurile luate de autorități

Un elev din Târgu Jiu a găsit un portofel plin cu bani. Locul în care s-a oprit prima dată

Marian Godină l-ar fi identificat pe jandarmul care a lovit un bătrân cu pumnul, la protest

O femeie din Vaslui a născut în zăpadă, în fața porții. ”Copilul s-a grăbit”

romanii din Olanda

Românii protestatari din Olanda au ieșit pe străzi pentru a cere Parlamentului să combată corupția

Bărbat din Botoșani anchetat după ce a scos arme la vânzare pe o reţea de socializare

Comandament de iarnă convocat de Gabriela Firea: ”În această seară va ploua, apoi va ninge”

Protest timid, cu 9 persoane, în Alexandria. Oamenii spun că nu ies din case de frică

Zeci de mii de oameni din toată țara și-au strigat în stradă nemulţumirea faţă de guvernare. GALERIE FOTO

Amețit de aburii alcoolului, un bărbat a fost cascador fără voie în Galați