Alte 8 victime ale Revolutiei din decembrie 1989 vor fi despagubite de statul roman, printr-o decizie a CEDO. Ce sume primesc

CEDO

Alte opt persoane, victime ale Revolutiei sau care si-au pierdut rude in decembrie 1989, vor fi despagubite de statul roman, cu cate 8.000 de euro, pentru lipsa unei investigatii eficiente asupra acelor evenimente.

Aceasta este decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Reclamantii Petre Dobre, Stela Iotcovci, Victoria Balogh, Ioan Tomesc, Virgil Prodan, Daniela-Oxana Radu si Vasile-Adrian Dragulescu, din Timisoara, precum si Radoica Iezdici, din comuna Varias, judetul Timis, cu varste intre 50 si 77 de ani, s-au plans la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de faptul ca autoritatile romane nu au realizat o ancheta eficienta asupra represiunii armate a demonstratiilor anticomuniste din decembrie 1989.

Patru dintre reclamanti s-au plans de faptul ca au pierdut rude in timpul evenimentelor din '89 de la Timisoara, iar ceilalti patru, ca au fost supusi unor rele tratamente, fiindu-le pusa viata in pericol. CEDO a constatat ca, in cazul celor opt, a fost incalcat articolul 2 - dreptul la viata - din Conventia europeana a drepturilor omului si a decis despagubirea lor de catre statul roman cu cate 8.000 de euro, respectiv cu suma totala de 64.000 de euro.

Decizia luata marti de CEDO urmeaza altora prin care fosti revolutionari si rude ale acestora au fost despagubiti, pentru modul de desfasurare a anchetei in cauza cunoscuta ca "dosarul Revolutiei".

Citește și
Dosare
Dosarul Revolutiei, de 300.000 de pagini, copiat fila cu fila pentru CEDO
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Romania, condamnata la CEDO

In 27 ianuarie, Romania a fost condamnata la CEDO sa plateasca 832.500 de euro catre 81 de persoane, victime sau titulari de drepturi ai victimelor represiunii armate a manifestatiilor contra regimului comunist, din decembrie 1989, care au avut loc la Bucuresti si in alte orase.

In 5 noiembrie 2014, CEDO a obligat statul roman sa plateasca 45.900 de euro unui numar de 34 de fosti revolutionari, pentru nerespectarea dreptului la un proces echitabil. In martie 2013, CEDO a decis ca Guvernul roman sa acorde despagubiri de aproximativ 350.000 de euro pentru 72 de victime ale Revolutiei de la Timisoara din decembrie 1989.

In mai 2011, CEDO a hotarat, in procesul intentat de Asociatia "21 Decembrie" si alte persoane, pentru incalcarea dreptului la viata si la respectarea vietii private, legat de ancheta in "dosarul Revolutiei", ca statul roman sa acorde despagubiri de 15.000 de euro catre Nicolae si Elena Vlase, precum si de 6.000 de euro presedintelui asociatiei, Teodor Maries.

In martie 2011, alti cinci romani au castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului procesul deschis statului roman in care reclamau ineficienta autoritatilor in investigarea reprimarii violente a demonstratiilor anticomuniste de la Cluj, din 1989, ancheta prelungindu-se pe o perioada de 12 ani. CEDO a decis ca Guvernul de la Bucuresti sa-i despagubeasca pe cei cinci cu peste 52.000 de euro.

Anterior, in 20 octombrie 2009, CEDO a condamnat statul roman la plata a 25.000 de euro despagubiri catre familia maiorului de Militie Aurel Agache, care a fost ucis in decembrie 1989, de manifestantii impotriva regimului condus de Nicolae Ceausescu.

In 8 decembrie 2009, CEDO a dispus despagubirea timisorenilor Horia Teodor Sandru, Stefan Raducan, Silvia Benea si Daniela Grama cu cate 5.000 de euro, dupa ce acestia au reclamat incalcarea dreptului la un proces echitabil intr-un termen rezonabil.

Potrivit statisticilor oficiale, la Revolutia din decembrie 1989, 1.142 de persoane si-au pierdut viata, 3.138 au fost ranite, iar 760 de oameni au fost retinuti. Mii de plangeri privind reprimarea armata a manifestatiilor de la Bucuresti, Oradea, Constanta, Craiova, Bacau, Targu Mures si Cluj-Napoca au ramas nesolutionate, la 25 de ani de la Revolutie. Doar in ceea ce priveste reprimarea armata de la Timisoara, ancheta s-a incheiat cu o trimitere in judecata si o condamnare.

Printr-un rechizitoriu din 30 decembrie 1997, procurorii militari i-au trimis in judecata pe generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, fiind inculpati ca principali responsabili de organizarea represiunii armate fata de demonstratiile anticomuniste de la Timisoara. In 2000, generalii au fost condamnati la 15 ani de inchisoare, insa in 2001, procurorul general al Romaniei Joita Tanase a facut un recurs in anulare, procesul s-a rejudecat, iar acuzatii au fost eliberati din arest. in final, in 15 octombrie 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat pe cei doi generali la cate 15 ani de inchisoare pentru omor si tentativa de omor privind organizarea si coordonarea represiunii de la Timisoara. Curtea a dispus, de asemenea, ca reclamantii sa plateasca in solidar cu Ministerul Apararii despagubiri, sume ce au fost achitate.

Dosarul "Revolutiei" a fost transferat de la Parchetul Militar la Parchetul de pe langa instanta suprema in 2009, pentru ca in martie 2014 sa fie transferat din nou la Parchetul Militar.
 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
CEDO obliga statul roman sa plateasca despagubiri revolutionarilor timisoreni
CEDO obliga statul roman sa plateasca despagubiri revolutionarilor timisoreni

Curtea Europeana a Drepturilor Omului, de la Strasbourg, a condamnat astazi Romania, la plata unor despagubiri, cuprinse intre 3000- 5000 de euro,

Dosarul Revolutiei, de 300.000 de pagini, copiat fila cu fila pentru CEDO
Dosarul Revolutiei, de 300.000 de pagini, copiat fila cu fila pentru CEDO

Operatiune fara precedent pentru Ministerul Public. La presiunea revolutionarilor, dosarul penal legat de evenimentele din '89 este copiat, pagina cu pagina.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România
Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.