Cate cazuri de gripa porcina au aparut in Romania, dupa izbucnirea epidemiei in Ucraina. Vama Siret e in stare de alerta

Ultimul update: Miercuri 03 Februarie 2016 07:11
Data publicarii: Duminica 31 Ianuarie 2016 17:45
Categorie: Sanatate

Punctul de trecere a frontierei de la Vama Siret este monitorizat permanent, iar orice persoana despre care exista suspiciunea ca este infectata cu AH1N1 va fi dusa cu ambulanta la spitalele din Radauti ori Suceava.

In tara vecina, epidemia a facut pana acum peste 150 de victime. In Romania au fost confirmate 20 de cazuri de gripa porcina, dintre care 6 in Bucuresti.

Personalul din Vama Siret a fost instruit cu privire la riscurile acestei boli si la simptomele ei, iar cei de la DSP Suceava monitorizeaza zi si noapte traficul prin punctul de trecere al frontierei din aceasta zona. De altfel, toti cei care lucreaza aici au fost sau urmeaza sa fie vaccinati.

Letitia Permanovschi, reprezentant DSP Radauti: "Am adus dezinfectant, manusi, masti, ca sa le poarte tot personalul din vama. Stam pe artera si intrebam. Le monitorizam clinic dupa simptome: dureri de cap, astenie, dureri musculare groaznice si febra in prima zi. In alerta e toata lumea."

Vames: Stiti ca in Ucraina este epidemie de gripa porcina ?
Localnic: Da.
Vames: Trebuie sa evitati locurile aglomerate, sa va pastrati igiena personala.
Localnic: Da, am inteles."

Unii dintre cei care trec des granita in ambele tari si care stau in satele de langa frontiera cu Romania nu par a intelege insa gravitatea situatiei.

Localnica: "Doamne! Poate nu o ajunge la noi. Fereasca Dumnezeu!
Vames: Stiti cum sa va protejati?
Localnica: Bem ceaiuri cu lamaie in toata ziua. Ceaiuri de casa din buruieni."

Femeia spune ca nu s-a vaccinat, desi in localitatea in care traieste au aparut si primele decese.

Localnica: "Au murit si la noi in sat, o fata.
Reporter: Si nu va temeti de gripa?
Localnica: Punem usturoi prin farfurii ca sa fuga boala."

"Din cauza epidemiei, acolo mor oamenii batrani sau oamenii care nu se duc la doctor la timp. Nu pot spune ca nu e periculos..."

Dincolo de legendarul trafic cu tigari sau alte marfuri de contrabanda, vamesii si politistii de frontiera sunt acum si mai atenti la masinile care intra in Romania. Impreuna cu cei de la DSP, ei trebuie sa faca o evaluare a tuturor persoanelor suspecte de o eventuala imbolnavire cu AH1N1.

Reporter: “Cum sunt oamenii acolo? Agitati?
Roman intors din Ucraina: Sunt asa cu masti ca dumneavoastra."

Autoritatile romane spun ca vor ramane in alerta pe toata perioada epidemiei din Ucraina. Pentru ca multi oameni din Suceava merg la cumparaturi in magazinele din tara vecina, datorita preturilor mai mici, riscul creste de la o zi la alta. Specialistii recomanda vaccinarea in fiecare an pentru gripa porcina.

Daniela Pitigoi, specialist epidemiolog Institutul Matei Bals: "Vaccinul din acest sezon contine si tulpina AH1N1, protectia oferita de vaccin nu dureaza foarte mult. Virusul are o caracteristica aparte si anume ca durata aniticorpilor pe care ii genereaza, dupa vacin sau chiar dupa boala, este mica si din acest motiv trebuie repetat an de an."

Potrivit autoritatilor ucrainiene, cea mai mare rata de infectare se inregistreaza in Kiev, iar valul de imbolnaviri s-a extins si catre Cernauti si granitele Romaniei. In tara noastra au fost confirmate pana acum 20 de cazuri de imbolnavieri de gripa porcina din care sase in Bucuresti.

Romania ia primele masuri pentru a opri epidemia de gripa A/H1N1 la granite. In Ucraina mor zilnic 10 oameni

Romania ia primele masuri pentru a opri epidemia de gripa A/H1N1 la granite. In Ucraina mor zilnic 10 oameni

RMN

Analiza medicală pentru care românii așteaptă și un an

Moda aparatelor dentare prinde tot mai mult contur în România

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, apel la studenți și medici. Ce petiție susține

vaccin

Pneumonia, principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani. Decizia Ministerului Sănătăţii

Spitalul din Piteşti are din nou aer condiţionat, după ce o pacientă a leşinat de cald

După 12 ani, autoritățile britanice susțin ca nașterea naturală nu ar fi soluția ideala