Klaus Iohannis, la Iasi: "Ideea alegerii primarilor in doua tururi este foarte buna". Reactia premierului Dacian Ciolos
In ciuda gerului, sute de oameni s-au prins in hora la Iasi, de ziua Unirii. Invitati de onoare au fost presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos.
Alaturi de ei a aparut si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca. S-au implinit 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos, s-au prins in hora, alaturi de sute de romani care au iesit in strada sa sarbatoreasca unirea. Presedintele a fost primit de garda de onoare. Politicienii au asistat si la defilarea trupelor de la Ministerul Apararii si a Ministerul de Interne. Klaus Iohannis a dat mana cu iesenii si a raspuns zambind si unor intepaturi.
Localnic: "Iohannis ai ajuns sluga americanilor!"
Klaus Iohannis: "Decat a rusilor, tot e mai bine asa!"
In timpul discursurilor presedintelui Klaus Iohannis si premierului Dacian Ciolos nu au lipsit huiduielile si fluieraturile, care au venit dinspre un grup restrans de cateva zeci de persoane. Nemultumiri au exprimat din multime si fostii angajati ai fostului combinat de utilaj greu, Fortus SA, care nu si-au primit salariile de aproximativ trei ani. In Piata Unirii, oamenii au primit vin fiert si placinte, condimentate cu imbranceli.
Discursul presedintelui Iohannis:
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, duminica, in discursul sustinut in debutul manifestarii de la Iasi, ca romanii isi doresc lucruri simple de la clasa politica, anume sa se tina de cuvant si sa respecte legea, iar in anul electoral 2016 partidele politice au ocazia sa arate ca au inteles acest lucru.
El a spus ca in 2016 clasa politica are prilejul de a se reconecta la increderea cetatenilor. "Cred ca cetatenii nostri isi doresc lucruri simple de la politicieni, sa se tina de cuvant, sa se puna in interesul public si sa respecte legea. Partidele au ocazia sa arate ca au inteles acest lucru", a spus Iohannis.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, duminica, la Iasi, ca este necesara o autostrada care sa lege Moldova de restul tarii si al Europei, iar acest obiectiv ar trebui sa fie unul prioritar.
"Moldova sufera inca din cauza decalajelor economice. O autostrada care sa lege Moldova de restul tarii si al Europei ar aduce numeroase beneficii. In perioada urmatoare acest proiect ar trebui sa devina prioritar."
„Suntem la cativa kilometri de frontiera cu Republica Moldova si cred ca este un moment potrivit pentru a ne indrepta gandurile catre fratii nostri de peste Prut. Istoria si limba comune contribuie la consolidarea identitatii si solidaritatii dintre statele noastre. Va asigur ca Romania sprijina cu tot ce este posibil aspiratiile europene ale Republicii Moldova si ramane un partener de incredere", a spus Iohannis.
Iohannis a mai declarat ca ideea alegerilor pentru functia de primar in doua tururi de scrutin este foarte buna, el adaugand ca schimbarea legii actuale depinde de partidele parlamentare si de Guvern si le doreste acestora sa gaseasca "cea mai inteleapta solutie".
"Ideea este, sigur, foarte buna. Intrebarea se pune daca se mai poate, cu asa putin timp inainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare si, sigur, in oarecare masura, a Guvernului. Eu le doresc sa gaseasca cea mai inteleapta solutie", a afirmat seful statului.
Dacian Ciolos: "Studiem toate posibilitatile"
Premierul Dacian Ciolos a declarat duminica, la Iasi, raspunzand intrebarilor presei, ca va discuta cu partidele politice despre ideea unei ordonante de urgenta referitoare la desfasurarea alegerilor locale in doua tururi de scrutin, el aratand ca studiaza toate posibilitatile cu privire la implementarea acestei masuri, printre care ar fi inclusiv cea a asumarii raspunderii in Parlament.
"Studiem toate posibilitatile", a raspuns Ciolos, fiind intrebat de un jurnalist daca varianta asumarii raspunderii ar fi una fezabila pentru a implementa masura votului in doua tururi pentru functia de primar. Jurnalistul a revenit si a intrebat daca acest raspuns al premierului inseamna ca nu exclude aceasta varianta, iar Ciolos a raspuns similar: "Studiem toate posibilitatile".
Totodata, seful Guvernului a fost intrebat daca va fi de acord cu varianta unei Ordonante de Urgenta a Guvernului care sa modifice legea alegerilor locale in acest sens, daca partidele ar fi de acord. "O sa discut cu partidele politice intai", a raspuns Ciolos. Intr-o declaratie acordata site-ului EurActiv in timpul vizitei efectuate la Paris miercuri si joi, publicata duminica in sectiunea de limba romana a site-ului, premierul Ciolos a mentionat ca nu a adaugat in programul sau de guvernare modificarea legii electorale in vederea revenirii la alegerea primarilor in doua tururi, deoarece, dupa discutiile cu partidele, a inteles ca nu exista majoritate pentru acest demers.
"Dupa discutii cu partidele politice, am inteles ca nu avem majoritate pentru a modifica legea electorala. Schimbarea legii de catre un guvern tehnocrat nu e posibila', a declarat, la Paris, intrebat de EurActiv, premierul Ciolos, adaugand ca nu a promis niciodata modificarea legii electorale in acest sens.
Ciolos: Romania este alaturi de R. Moldova
Premierul Dacian Ciolos a declarat, duminica, in discursul sustinut la manifestarea de la Iasi, ca Romania este alaturi de Republica Moldova, iar guvernul de la Bucuresti reconfirma sprijinul pentru aspiratiile cetatenilor acestei tari.
"Fratii de peste Prut trec prin profunde provocari sociale si politice. Suntem alaturi de ei in aceasta perioada si le reconfirm sprijin pe care Guvernul il acorda aspiratiilor cetatenilor Republicii Moldova pentru o societate care sa respecte adevaratele valori civice si europene", a spus Ciolos.
De asemenea, el a afirmat ca Guvernul pe care il conduce va valorifica ideea unirii.
"In fiecare an, venim de 24 Ianuarie la Iasi, pentru a evoca primul pas important in devenirea Romaniei moderne. Ideea sub care se desfasoara aceasta sarbatoare este unire, o idee nobila atunci, utila si generoasa si acum. Unirea a facut ca Principatele Romane de acum 157 de ani sa prinda forta in jurul unui proiect de tara. La un proiect de tara, pe alte coordonate, pornind de la alte premise, lucram si acum. Guvernul pe care il conduc isi propune sa valorifice generoasa idee a unirii, in jurul unor principii generale si obiective larg impartasite", a mentionat premierul Ciolos.
Primul ministru a mai spus ca a invatat din lectia istoriei ca "atunci cand reusim sa gasim obiective comune si sa lucram in spiritul valorilor, putem sa fim un stat demn si sigur pe sine" si ca in Romania pot fi depasite "diferentele inerente intre partide".
Presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos au ajuns, duminica, in Piata Unirii din Iasi.
Militarii Brigazii 30 Mihai Viteazu au prezentat onorul presedintelui, dupa care a fost intonat Imnul National.
Atat presedintele, cat si primul ministru vor participa la ceremonialul religios oficiat de un sobor de preoti in frunte cu mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, dupa care vor rosti alocutiuni in fata multimii.
Ulterior, seful statului va depune flori la Monumentul "Alexandru Ioan Cuza" si la mormantul domnitorului de la Biserica "Sfintii Trei Ierarhi".
La manifestarile de la Iasi participa si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca si membri ai cabinetului Ciolos.
Peste 3.500 de efective ale MAI vor actiona pentru asigurarea masurilor de ordine publica la cele aproape 100 de manifestari omagiale organizate la nivel national in contextul sarbatoririi Unirii Principatelor Romane, la care sunt asteptate peste 100.000 de persoane.
Principalele manifestari vor fi organizate, duminica, in municipiile Cluj, Focsani si Iasi, unde se estimeaza prezenta unui public numeros.
Studentii Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" vor organiza, ca in fiecare an, un eveniment prin care vor marca aceasta sarbatoare.
Reprezentanti ai conducerii Ministerului Afacerilor Interne vor participa si la ceremoniile care se vor desfasura in Bucuresti la statuia domnitorului Al. I. Cuza din Dealul Mitropoliei.
Jandarmii si pompierii participa cu efective la organizarea garzilor de onoare si ceremoniile militare atat la nivel central, cat si local.
Cativa oameni din Bacau au sosit inca de sambata, sa fie siguri ca se prind in hora Unirii, alaturi de presedinte.
Evenimentele programate vor incepe la ora 10 cu muzica populara, iar la 11:30 soldatii vor prezenta onorul presedintelui Romaniei. Dupa o slujba religioasa si discursuri, se vor depune coroane de flori la statuia celui care a infaptuit in 1859 unirea Moldovei cu Tara Romaneasca - Alexandru Ioan Cuza.
Mihai Chirica, primar Iasi: "Speram sa fie cat mai multi ieseni, pentru ei facem totul, ca suntem toti romani."
Dupa hora unirii, iesenii vor primi placinte si vin fiert.
România s-a născut la Iași!Iată programul evenimentelor organizate astăzi, 24 ianuarie 2016:Locul: Piața Unirii din...
Posted by Primăria Municipiului Iași on Saturday, January 23, 2016
Mica Unire a fost primul pas major spre formarea Romaniei. Pe 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor in Moldova, iar pe 24 ianuarie era ales si domn al Tarii romanesti.
Cuza a domnit 7 ani, timp in care a unificat Parlamentul, Guvernul, a facut reforma electorala, agrara si a invatamantului, a secularizat averile manastiresti si a pus astfel bazele moderne ale Romaniei, care avea sa se formeze pe 1 decembrie 1918, la Marea Unire.
Anul acesta ziua de 24 ianuarie cade intr-o zi de duminica, asa ca organizatorii au hotarat ca evenimentele sa inceapa mai tarziu, si nu de la primele ore ale diminetii, cum s-a obisnuit pana acum.
Pentru a nu se inregistra evenimente nedorite, autoritatile au mobilizat forte de ordine atat la sol, cat si pe cladirile din zona.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, dacian ciolos, Alexandru Ioan Cuza, unirea principatelor romane,
Dată publicare:
24-01-2016 07:34