Neurochirurgul care s-a intors din America pentru a salva vieti. "Sunt clipe in operatie cand simti ca te ajuta un sfant"

×
Codul embed a fost copiat

Unul dintre cei mai buni neurochirurgi din America este roman si se mandreste cu asta, atat de tare, incat dupa 35 de ani traiti acolo, profesorul Stefan Mindea a decis sa se intoarca in tara.

S-a mutat cu familia la Constanta si a investit aproape un milion de euro in aparatura sofisticata pentru a-i putea opera pe romani ca afara. Desi este o somitate in neurochirurgie la numai 41 de ani, medicul Mindea s-a vazut nevoit sa stea departe de sala de operatii mai bine de un an de zile. Statul nu i-a dat dreptul de libera practica. Profesorul nu s-a plans si nici nu a facut cale intoarsa. S-a inscris la Teologie, pentru ca, zice el, L-a simtit pe Dumnezeu alaturi atunci cand salva vieti. Intre timp i s-au echivalat studiile, asa ca in prezent se imparte intre altar si spital.

Neurochirurgul diacon Stefan Mindea slujeste intr-un lacas romanesc, pe pamant romanesc. Simte puterea cuvintelor din Evanghelie si le transmite cu emotie credinciosilor ce vin sa-l asculte la biserica "Sfanta Maria" din Constanta. Deloc putini. Printre ei se afla sotia diaconului si cei sase copii.

"Nu e o rutina, un teatru, chiar simt ce fac ma bucur foarte mult de acest prilej, faptul ca pot sa slujesc este cea mai mare bucurie pe care o am. Depaseste neurochirurgia 1000 la 1, nu se compara", spune profesorul Mindea.

Poate ca notiunea de dezbinare o intelege mai bine ca multi altii. Stefan s-a nascut in Romania. Pe cand facea primii pasi, parintii au fugit in Statele Unite ale Americii. El si sora sa au ramas la nasi. Mama si tatal si-au luat rapid cetatenia. Iar dupa lungi interventii la Crucea Rosie si, zice Stefan, chiar la Regina Angliei, au reusit sa ii ia si pe ei. Pe atunci avea doar patru ani.

Citește și
muschi fatburner
Suplimentele si Internetul ne ajuta sa slabim doar pe hartie. "Bani si iluzii irosite, nu o sa vezi nicio schimbare"
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Stefan Mindea: “Parintii mei ne invatau ca sa fim mandri ca suntem romani si sa nu cautam doar sa ne integram in societatea Americana ca si americani. Deci, vorbeam romaneste acasa, faceam parte din grupul folcloric in Chicago, echipa de dansuri. Aveam aceasta tangenta cu cultura si identitatea de a fi roman. Romania este o tara cu oameni pasnici cu oameni prietenosi, oameni cu suflet bun , oameni cu omenie si oameni inteligenti care au trecut prin foarte multe vremuri grele dar au invins orice prin credinta lor”.

Copiii s-au integrat rapid. Stefan a crescut in Chicago si, ca orice adolescent american din anii '90 voia sa devina urmatorul Michael Jordan. “Dorinta era sa joc baschet in NBA, ca orice tanar in Chicago, si nicidecum sa fac neurochirurgie. Voiam sa intru si eu la NBA si aveam 1,80 in clasa a cincea dupa care am crescut 5-6 cm in urmatorii 30 de ani. Omul face planul lui, dupa care Dumnezeu face ce vrea el", spune Stefan.

Asa isi explica Stefan alegerea pe care a facut-o: sa mearga la Medicina, tot in Chicago. Intr-o tabara a cunoscut-o pe Magdalena, cea care avea sa ii devina sotie cativa ani mai tarziu. Cei doi au acum sase copii carora le-au insuflat, de timpuriu, spirit romanesc.

Magdalena Mindea: “Dragostea asta pe care o avem pentru tara si neamul nostru este strans legata cu credinta in Dumnezeu, pentru ca nu poti sa fi un adevarat crestin fara sa fi un adevarat roman si invers nu cred ca poti sa fi un adevarat roman fara sa fi un adevarat crestin."

Stefan a invatat si a muncit pe branci vreme de 20 de ani, in Statele Unite. Iar rezultatele nu au intarziat sa apara. S-a specializat in neurochirurgie minim invaziva si chirurgie oncologica spinală. A creat prima sectie de acest fel la Universitatea Stanford, a publicat zeci de lucrari stiintifice si, mai important, a operat peste 3000 de pacienti. Nu a pierdut niciunul pana in prezent. Poate de aceea, americanii l-au inclus cinci ani la rand in topul celor mai buni specialisti din domeniu. Avea, asadar, tot ce isi poate dori un om cu ambitiile lui. Nu era insa pe deplin multumit.

Stefan Mindea: “Dupa o vizita in Romania, unde am vazut conditiile slabe in neurochirurgie, m-am gandit noi suntem indatorati la neamul nostru intr-un sens. Ce-ar fi daca toti oamenii calificati ar parasi tara. Cine mai are grija de mama, de tata de bunici? Daca vorbim de medici.”

Manat de acest gand, Stefan s-a hotarat sa se intoarca acasa, in Romania. Cu tot cu familie. Marele pas l-au facut in urma cu doi ani. In ciuda piedicilor de care s-au lovit. Recunoscut de medicul academic din intreaga lume, profesorul Mindea a asteptat mai bine de un an sa obtina de la statul roman drept de libera practica. Dar singura directie in care s-a intors a fost spre Divinitate. S-a inscris la facultatea de Teologie.

Ca medic este absolut imposibil ca sa separi credinta ta si credinta in Dumnezeu”, spune profesorul Mindea.

“Probabil in domeniul chirurgical se simte mai evident dar pur si simplu simti in anumite clipe, in anumite momente in operatie ca te ajuta Maica Domnului, ca te ajuta vreun Sfant. Eu imi dau seama cand afirm asa ceva ca marea majoritatea din oameni o sa creada ca medical asta nu este total normal, ca exagereaza. Imi asum, dar eu simt acest lucru. Nu simt ca doar eu fac cazul, intr-adevar simt mana lui Dumnezeu", spune acesta.

Odata ce a intrat in posesia actelor, a putut solicita credit la banca. Banii pe care i-a luat i-a pus peste economiile proprii. Cu un milion de euro a cumparat aparatura ultrasofisticata, sa-l ajute la operatii, pe care le face, in prezent, intr-un spital privat din Constanta. “Vrem sa facem acest lucru pur si simplu pentru romani sa nu mearga in strainatate pentru o problema care se poate trata in Romania. Costurile se refera in primul rand la costul la sala echipament, consumabile , salariati, spital, cazare si aparatura pe care am achizitionat-o prin credit personal. Vreau sa profesez in Romania si fara acest lucru nu se poate", explica medicul.

Operatiile lui Stefan Mindea sunt minim invazive. Indiferent ca e vorba despre tumori pe creier sau pe coloana vertebrala ori des intalnita hernie de disc. Recuperarea pacientilor este mult mai rapida.

Elena Stanciu a suferit cumplit 16 ani si a cheltuit zeci de mii de euro pentru a gasi un raspuns pana l-a intalnit pe doctorul Mindea. Venea dupa doua operatii pe coloana, una facuta in Suedia, una in Norvegia. “Mi-au spus ca daca ma mai opereaza a treia oara raman in scaun cu rotile, am fost in toata Europa la toti doctorii sa-mi gaseasca diagnosticul pentru ca aveam dureri cumplite. Nu mi-au dat nici macar diagnosticul corect, mi-au afectat inima , mi-au afectat capul, ochii de atata durere. Dupa ce m-a operat in aceeasi zi am coborat din pat si am inceput sa merg, nu am avut nici cea mai mica durere si nu am luat nici macar o tableta de calmare, deci reusita de 100% si vreau sa spun ca domnul doctor este un inger pe pamant”, spune Elena.

Multumit ca a salvat inca doi pacienti, dintre care unul in stare critica, Stefan Mindea se indreapta spre casa. Aici e locul lui de suflet, unde isi incarca bateriile pentru urmatoarea zi. Copiilor nu le-a luat prea mult sa se adapteze la noua viata. Au dat Pacificul pe Marea Neagra. Singura care s-a rupt un pic mai greu de America a fost fata cea mare, in varsta de 14 ani. Cu timpul insa, si ea si-a dat seama ca are in Romania tot ce trebuie.

Magdalena Mindea: “Romania are mai mult decat ce trebuie. Din pacate a inceput sa se uite, am inceput sa fim atat de preocupati cu Occidentul si cu Hollywood-ul care e de fapt o iluzie si am uitat sa ne vedem valorile, sa ne apreciem valorile, sa ne bucuram de traditiile noastre frumoase. Stiti, cand americanii erau intotdeauna foarte impresionati cand vedeau un spectacol folcloric, ei erau uimiti si de costumatia noastra traditionala si de cantece si de joc, ii uimeau. Ori pe noi pe romani, pe unii dintre noi poate ne e rusine, poate nu ne incanta, poate ne plictiseste, am uitat sa apreciem ce e frumos la noi. Am uitat sa scoatem in evidenta lucrurile bune din tara asta.”

Mindea tocmai asta incearca sa faca. Desi Romania le-a oferit doar nationalitatea si locul nasterii, se mandresc cu asta. Respecta si dau mai departe valorile traditionale, educandu-si copiii in acelasi spirit.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Un barbat fara adapost a fost salvat de la moarte de medici, dar ar putea fi ucis de birocratie.
Un barbat fara adapost a fost salvat de la moarte de medici, dar ar putea fi ucis de birocratie. "Duca-se la moarte"

 "Am salvat de la moarte un om, acum ce facem cu el?" se intreaba medicii brasoveni care, vreme de 2 luni, au ingrijit un pacient cu arsuri foarte grave.

Suplimentele si Internetul ne ajuta sa slabim doar pe hartie.
Suplimentele si Internetul ne ajuta sa slabim doar pe hartie. "Bani si iluzii irosite, nu o sa vezi nicio schimbare"

ILUZII LA KILOGRAM, partea a II-a. E laudabil ca tot mai multi romani sunt interesati de miscare si sanatate. Dar ca orice tendinta la moda, poate avea excese si derapaje.
 

Recomandări
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.