Somalezul de 28 de ani care a ajuns din sofer de limuzina, star la Hollywood. Ascensiunea sa incredibila in lumea filmului

Barkhad Abdi

Barkhad Abdi, care l-a interpretat pe liderul piratilor somalezi in drama "Capitanul Phillips" a lui Paul Greengrass a castigat aseara premiul BAFTA pentru cel mai bun actor in rol secundar si se anunta favorit la Oscaruri.

De la sofer de limuzina, la star de Hollywood. Daca va plac povestile in care oameni simpli devin vedete de cinema peste noapte, atunci emotionanta istorie a lui Barkhad Abdi, probabil cea mai spectaculoasa ascensiune artistica din ultimul an, va va impresiona.

In varsta de 28 de ani, Barkhad Abdi nu a mai jucat niciodata in filme, nici nu are pregatirea profesionala. Marea lui sansa a fost aceea de a participa la o auditie alaturi de alti 700 de candidati in Minneapolis, orasul in care s-a stabilit cu familia.

In urma cu doi ani, in comunitatea somaleza din oras s-a aflat ca regizorul Paul Greengrass cauta tineri originari din Somalia pentru a juca intr-un film despre un comandant de vas comercial (jucat de Tom Hanks) din Statele Unite, rapit de deja celebrii pirati somalezi.

Citește și
globurile de aur 2014
GLOBURILE DE AUR 2014. "12 Years a Slave" si "American Hustle", cele mai bune filme. Lista premiilor
Un constănțean a vrut să retragă bani de la un bancomat, dar tranzacția a dat eroare. Ce s-a întâmplat la scurt timp

Dupa auditie, Abdi s-a trezit ca este dorit sa joace in film alaturi de cativa prieteni de-ai sai: "Suntem ca fratii. Am crescut in acelasi cartier. Nu s-ar fi intamplat asta fara ajutorul lor" a declarat Barkhad Abdi, intr-un interviu pentru Metro.

Abdi si familia lui au fugit din Somalia pe cand el avea 7 ani, la putin timp dupa ce a izbucnit aici razboiul civil. In fiecare noapte auzeau de vecini care erau ucisi, violati, batuti.

Inainte de a ajunge in Minneapolis, Statele Unite, au locuit o vreme in Yemen. "Am iubit America si toti am vrut sa venim aici. Au fost probleme pentru ca nu stiam limba si nu ne intelegeam cu toata lumea" a povestit Barkhad Abdi.

Inainte de marea lui lovitura la Hollywood, a lucrat ca vanzator la supermarket, ca sofer de limuzina si ca DJ.

"Nu e usor sa gasesti un loc de munca, daca vii din Somalia. Mai ales deca nu ai diploma. Nu am avut de munca multa vreme, insa am reusit sa stau departe de probleme" a recunoscut actorul din Capitanul Phillips.

Abdi si prietenii sai s-au pregatit timp de o luna pentru rolurile din film , perioada in care au invatat replici, coreografia, cum sa se lupte sau sa traga cu arma.

Replica "Eu sunt capitanul acum", rostita de Barkhad Abdi in timp ce ii tine o arma la tampla lui Tom Hanks a ajuns celebra, insa a fost una improvizata. "Mi-a aratat ca nu conteaza cat de mare esti, trebuie sa muncesti mereu din greu" a povestit Abdi despre intalnirea cu Tom Hanks.

Tanarul actor a recunoscut ca nu toata lumea a fost incantata de rolul obtinut in film. O parte a comunitatii somaleze din Minneapolis l-a criticat pentru ca era suspicioasa pe modul in care filmul ii prezenta pe somalezi.? Au fost oameni care mi-au spus sa nu joc in acest film. Nu i-am ascultat. Este o poveste adevarata. Cineva a vrut sa o spuna asa si sa foloseasca somalezi adevarati. A fost o sansa si am profitat de ea" a marturisit actorul.

Desi a fost nominalizat pentru rolul sau la Globurile de Aur si la Oscar si a castigat un premiu BAFTA, Barkhad Abdi nu este inca obisnuit cu covorul rosu, insa acum se considera actor. A semnat cu un agent, se va muta in Los Angeles si spera sa primeasca si alte roluri. "Voi accepta orice rol, daca povestea este buna si mi se potriveste" promite el.

Articol recomandat de sport.ro
Olandezii au cerut o schimbare radicală înainte de România – Olanda din ”optimile” EURO 2024: ”Nu este ridicol?”
Olandezii au cerut o schimbare radicală înainte de România – Olanda din ”optimile” EURO 2024: ”Nu este ridicol?”
Citește și...
Premiile BAFTA 2014.
Premiile BAFTA 2014. "12 ani de sclavie", desemnat cel mai bun film al anului. Lista castigatorilor

"12 ani de sclavie" si "Gravity: Misiune in spatiu" au fost marile castigatoare ale premiilor BAFTA, decernate duminica seara, la Londra.

GLOBURILE DE AUR 2014.
GLOBURILE DE AUR 2014. "12 Years a Slave" si "American Hustle", cele mai bune filme. Lista premiilor

A fost o duminica seara de neuitat la Hollywood, unde s-a incheiat cea de-a 71-a editie a Globurilor de Aur.

Recomandări
Stare de alertă sporită în mai multe baze militare americane, inclusiv din România. Temeri privind un atac terorist
Stare de alertă sporită în mai multe baze militare americane, inclusiv din România. Temeri privind un atac terorist

Mai multe baze militare americane din Europa au fost puse în stare de alertă sporită în weekend, pe fondul temerilor că un atac terorist ar putea viza personalul sau facilităţile militare, informează CNN, citând doi oficiali americani.

Vezi subiectele la Limba română de la BAC 2024. Nuvela la subiectul III
Vezi subiectele la Limba română de la BAC 2024. Nuvela la subiectul III

Absolvenții de liceu care susțin examenul de Bacalaureat 2024 dau astăzi proba la Limba și literatura română. 

Cât costau benzina și motorina luni dimineață, după majorare. „Nişte preţuri de Dubai”
Cât costau benzina și motorina luni dimineață, după majorare. „Nişte preţuri de Dubai”

Luna iulie a venit cu scumpiri la pompă. De luni plătim cu 20 de lei mai mult pentru un plin la mașină.