Povestea lui Chuck Berry, simbolul rock-ului. Cum s-a transformat din frizer intr-un model pentru Beatles si Rolling Stones

×
Codul embed a fost copiat

Chuck Berry, care era pasionat de jazz in copilarie, a fost un artist care a reusit sa isi invinga destinul, devenind dintr-un simplu frizer de cartier si chitarist ocazional un pionier al unui nou stil muzical - rock and roll.

Charles Edward Anderson Berry s-a nascut pe 18 octombrie 1926 in St. Louis, un oras din statul american Missouri.

El a fost al treilea dintre cei sase copii ai unei familii din clasa de mijloc americana. Tatal lui lucra ca muncitor sezonier si preot baptist, iar mama lui era profesoara intr-un liceu din localitate, scrie News.ro, care citeaza universalmusic.fr.

In adolescenta, atras de muzica, tanarul ”Chuck” Berry a studiat la Sumner High School din St. Louis, un liceu ale carui cursuri au fost frecventate si de Tina Turner si Bobby McFerrin.

Sub aparenta unui tanar studios, tanarul muzicianul nu a fost scutit de cateva incidente neplacute, care, in 1944, in Kansas City, i-au adus prima arestare - pentru furt de automobil sub amenintarea unei arme de foc. A fost transferat la scoala de corectie Algoa din Missouri.

Citește și
Phil Everly
Phil Everly, membru al legendarei trupe Everly Brothers, a murit la varsta de 74 de ani
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Eliberat dupa trei ani, Chuck Berry a reluat studiul muzicii, in special al partiturilor de chitara, invatand nota cu nota solourile lui T. Bone Walker si incepand sa cante in 1953 in trioul condus de pianistul Johnnie Johnson la Cosmopolitan Club din East St. Louis.

getty

Insa relatiile dintre Johnnie Johnson si chitaristul sau erau departe de a fi calduroase, demonstrand insa si interesul pe care un adevarat lider il are fata de un muzician virtoz, care, de multe ori, are de suferit din cauza caracterului autocrat al sefului.

Repertoriul lui Johnnie Johnson Trio era pe atunci alcatuit din cantece blues, coveruri, piese originale si traditionalul hillbilly, o forma rustica a stilului country.

Din acest motiv, publicul a devenit tot mai interesat de tanarul chitarist de culoare, care parea capabil sa abordeze cu mare usurinta orice stil muzical, de la Nat King Cole, la Bill Monroe si Muddy Waters.

De la frizer, la star rock

A lucrat pentru o vreme ca frizer, s-a casatorit si a devenit tata de familie si isi rotunjea castigurile lunare cantand la chitara in diverse cluburi, pana cand a fost remarcat de Muddy Waters.

In acea vreme, era deja supranumit ”Crazy Legs” - pentru jocul lui de picioare, fara egal pe scena.

getty

In 1955, a inregistrat primul lui single, ”Maybellene”, care a avut un succes fenomenal si a reprezentat pentru el debutul unei perioade benefice de 10 ani.

Chuck Berry a inregistrat apoi piese precum ”Thirty Days”, ”No Money Down” si ”Roll Over Beethoven” (1956), continuand cu single-urile ”School Days” si ”Rock and Roll Music”, in 1967, ”Sweet Little Sixteen”, ”Carol” si ”Johnny B. Goode”, in 1958, ”Little Queeni”, ”Memphhis Tennessee” si ”Back in the USA”, in 1959.

Erou al albilor

La sfarsitul anilor 1950, succesul lui era urias, cantecele ii erau difuzate la toate posturile de radio si a reusit, cu teme simple si universale, sa capteze interesul adolescentilor - petreceri, flirt, automobile, scoala - devenind un veritabil erou pentru tinerii albi americani, care erau fascinati de rock and roll.

Cariera i-a fost insa infranata de o condamnare in 1961 si o perioada de doi ani in inchisoare, in urma unui scandal de moravuri. Dupa eliberare, a trecut printr-o perioada dificila, in timp ce piesele sale clasice incepeau sa fie preluate de grupuri europene, precum The Beatles si The Rolling Stones.

getty

In februarie 1972, in timpul unei emisiuni de televiziune, John Lennon a spus: ”Daca ar trebui sa gasim un alt nume pentru rock ‘n’ roll, atunci ar trebui sa il numim Chuck Berry”.

Chuck Berry a reinceput sa aiba succes abia la inceputul anilor 1970, cu cantecul ”My Ding A Ling” (1972), care l-a readus in fruntea topurilor. Si-a inmultit turneele, taxandu-i extrem de scump pe organizatorii de concerte pentru aparitiile sale.

Ultima parte a carierei

A continuat sa apara, ocazional, pe primele pagini ale ziarele din cauza problemelor sale cu justitia si a inceput sa se retraga de sub luminile reflectoarelor, putin cate putin, continuand totusi sa sustina concerte, chiar daca acestea erau tot mai distantate in timp.

In ziua in care a implinit varsta de 90 de ani, Chuck Berry a surprins inca o data industria muzical - dar si fanii -, anuntand ca va lansa in 2017 un nou album de studio. Acel disc, primul dupa o pauza de 38 de ani, intitulat ”Chuck”, a fost dedicat de artist sotiei sale, Themetta ”Toddy” Berry, cu care a fost casatorit timp de 68 de ani.

Precedentul album de studio lansat de Chuck Berry s-a intitulat ”Rock It” si a aparut pe piata in anul 1979.

Chuck Berry, nascut pe 18 octombrie 1926, a fost un cantaret, textier si chitarist american, considerat un pionier al muzicii rock&roll. intr-o cariera care s-a intins pe durata a sapte decenii, muzicianul american a rafinat muzica ryhthm and blues, imbogatind-o cu elemente distinctive, care au ajutat rock&roll-ul sa devina un stil muzical independent, folosind versuri care vorbesc despre adolescenta si consumerism, solouri de chitara si elemente acrobatice in timpul concertelor.

Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numara cantece precum ”Maybellene” (1955), ”Roll Over Beethoven” (1956), ”Rock and Roll Music” (1957) si ”Johnny B. Goode” (1958).

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Chuck Berry, legenda a muzicii rock'n'roll, a murit la varsta de 90 de ani
Chuck Berry, legenda a muzicii rock'n'roll, a murit la varsta de 90 de ani

Chitaristul si cantaretul american Chuck Berry, unul dintre pionierii muzicii rock and roll, a murit sambata la varsta de 90 de ani, relateaza BBC.

Phil Everly, membru al legendarei trupe Everly Brothers, a murit la varsta de 74 de ani
Phil Everly, membru al legendarei trupe Everly Brothers, a murit la varsta de 74 de ani

Cantaretul Phil Everly (foto dreapta), care a facut parte din trupa de rock'n'roll Everly Brothers, a murit vineri, la un spital din Burbank, California, la varsta de 74 de ani, potrivit cnn.com.

"Dinozaurii" rock'n'roll nu se predau. Rolling Stones aniverseaza 50 de ani

Timpul este inca de partea lor. Dupa o jumatate de secol, trupa Rolling Stones ramane o forta in cultura pop, ceea ce nu se poate spune la fel, de exemplu, despre casetele audio sau serialul The Jetsons, care s-au lansat in aceeasi perioada, 1962. 

De Revelion, Andreea Esca a petrecut alaturi de Chuck Berry
De Revelion, Andreea Esca a petrecut alaturi de Chuck Berry

Andreea Esca, prezentatoarea Stirilor Pro TV de la ora 19:00, a avut o vacanta de iarna extrem de intensa. Ajunul Craciunului l-a petrecut la Paris, alaturi de familie si de socrii sai, iar imediat dupa aceea a decolat spre Montreal.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.