CNN: ”Internetul așa cum îl știm a murit”

×
Codul embed a fost copiat

CNN a titrat pe site, în deschidere, joi seară, că ”internetul așa cum îl știm a murit”, după anunțul autorităților americane de a stopa principiul "neutralităţii netului" .

Ce s-a întâmplat mai exact

Statele Unite au abrogat neutralitatea internetului. Comisia care reglementează comunicațiile în SUA a pus capăt principiului "neutralităţii internetului", care îi obligă de furnizorii de acces la internet să trateze toate conţinuturile online în acelaşi mod.

Respingerea principiul "neutralităţii netului" le oferă puterea giganților americani de telecomunicații precum Comcast sau AT&T să taxeze în plus platforme precum Netflix sau Facebook pentru un conținut livrat cu o viteză mai mare. Totodată marile companii de telecomunicații primesc prin această decizie pârghii pentru a favoriza conținutul livrat de subsidiarele lor sau pentru a taxa în plus clienții pentru acces la anumite site-uri, întărindu-şi astfel monopolul.

Apărătorii neutralităţii Internetului susțin că aceasta permite unor actori mici să crească, beneficiind de un acces egal celui al giganţilor, fără să fie nevoiţi să plătească sume exorbitante pentru a accede la ”tuburi” performante. Unii pretind inclusiv că Google sau Netflix nu ar fi putut să apară fără acest principiu.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Adversarii neutralităţii Internetului, reprezentaţi în general de operatorii telecomunicaţiilor, subliniază, în ceea ce-i priveşte, că infrastructura reţelelor are un preţ, cu atât mai mult cu cât aceasta necesită să fie modernizate în permanenţă, pe măsură ce utilizarea Internetului evoluează iar cererea creşte, mai ales prin video.

În opinia lor, experimentarea unor noi oferte şi punerea utilizatorilor să plătească mai mult pentru servicii de calitate mai mare le-ar permite să-şi asume aceste investiţii şi să inoveze şi mai mult.

Ce înseamnă neutralitatea internetului și de ce e importantă

Neutralitatea pe internet este principiul conform căruia tot traficul de pe internet este tratat la fel, fără a discrimina în funcţie de uşer, site sau platformă.

Că indiferent dacă încerci să accesezi Youtube sau site-ul unui restaurant mic de unde îţi comanzi mâncarea de la prânz, furnizorul de internet la care eşti abonat trebuie să îţi ofere aceeaşi lăţime de bandă pentru a accesa conţinutul.

Cui nu îi convine modelul? Provider-ului de internet, cel care a fost nevoit să construiască o infrastructură uriaşă pentru a face faţă traficului crescut generat de site-urile mari, fără a putea să le şi taxeze. Providerul de internet încasează doar de la utilizator, dar îşi doreşte să încaseze şi de la platformă.

Cum vor să obţină bani de la site-urile mari? Cu un fel de “autostradă” a traficului, prin care, contra-cost, să fie acordată o lăţime mai mare de banda celui care plăteşte şi o lăţime mai mică celor care nu plătesc. Astfel, dacă Youtube ar plăti şi Facebook nu, ai putea să accesezi foarte rapid Youtube, nu şi Facebook. Sau ai putea fi taxat suplimentar pentru a accesa Youtube suficient de rapid încât să mai poţi urmări un clip la o viteză pe care o ai astăzi gratis.

Care este situația în UE

În august 2016, Organismul autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice (Body of European Regulators of Electronic Communications – BEREC), format dintr-un Consiliu al reprezentanţilor celor 28 de autorități naționale de reglementare, a publicat noul ghid privind comunicațiile electronice.

BEREC a elaborat acest Ghid că urmare a adoptării Regulamentului privind accesul la internetul deschis din Pachetul legislativ „Piața Unică a Telecomunicațiilor”. Ghidul oferă sprijin autorităților naționale de reglementare din Uniunea Europeană în implementarea regulilor privind “Net Neutrality” și în analizarea unor cazuri specifice.

Noile linii directoare au fost calificate de activiștii pentru drepturi digitale drept o victorie, întrucât oferă garanții solide pentru neutralitatea Internetului și pentru Internetul liber și deschis.

„Este o victorie a mișcării pentru drepturile digitale din Europa.După o luptă foarte îndelungată, și cu ajutorul a jumătate de milion de persoane, principiile care fac Internetul să fie o platformă deschisă pentru schimbare, libertate și prosperitate au fost recunoscute în mod oficial în UE”, a comentat activistul Thomas Lohninger, de la SaveTheInternet.eu, citat de Silicon Republic. Mai multe detalii găsiți pe siteul BEREC.

Articol recomandat de sport.ro
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
Citește și...
SUA a pus capăt principiului „neutralității internetului” pentru „a restaura libertatea”
SUA a pus capăt principiului „neutralității internetului” pentru „a restaura libertatea”

Comisia federală a comunicaţiilor (FCC), autoritatea americană de reglementare în acest sector, a pus capăt joi principiului "neutralităţii internetului"

Recomandări
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova

Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus, miercuri, semnăturile şi dosarul de candidatură la Consiliul județean Prahova.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.