Cele mai frumoase cărți de Crăciun. Ce să citiți în această perioadă pentru a rămâne în spiritul sărbătorilor

carti pentru craciun
Shutterstock

În caz că ați rămas în pană de idei pentru cadourile de Crăciun, iata mai jos câteva idei culturale. Cele mai frumoase cărți de Crăciun pot fi daruri perfecte de pus sub brad, dar și o lectură plăcută în această perioadă, conform Reader's Digest.

 

 Polar Express de Chris Van Allsburg

"Polar Express" este povestea unui băieţel care începe să pună la îndoială existenţa lui Moş Crăciun. Aşa că, în noaptea de Ajun, încerca să pândească, din patul său, momentul în care Moş Crăciun avea să apară cu sania sa. Însă, surpriză, în loc de sanie, în faţa casei apare un tren magic care îl duce într-o călătorie la Polul Nord.

Cutia de Crăciun de Richard Paul Evans

Povestea lui Evans a fost scrisă iniţial pentru fetele sale, însă a ajuns să aibă un mare succes la publicul de toate vârstele. Este menită să reamintească tuturor ce înseamnă Crăciunul cu adevărat, care sunt valorile autentice ale sărbătorii într-o lume în care banii şi munca în exces duc la neglijarea şi îndepărtarea celor din jur.

Steaua. O poveste de Crăciun de Sergio Bambaren

Povestea se ţese în jurul unui "personaj secundar" din istoria biblică a naşterii lui Iisus: animalul care a purtat-o pe Maria spre Betleem. Este o catârcă, făptură nefericită, dar cu un destin ieşit din comun. O istorie despre sacrificiu şi salvare, care începe de la potopul lui Noe şi de la o stea de mare şi ajunge până la "steaua Magilor". O altă parabolă cu o fermă a animalelor, de data aceasta cu rezolvare sacră.

Citește și
Craciunul animalelor - 18
FELICITARI DE CRACIUN. Cele mai haioase imagini pe care le poti trimite prietenilor
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cartea de Crăciun de Sorin Lavric

Pentru tineri şi pentru toţi cei care vor să rămână tineri, iată povestea, ţesuta prin secole, despre sacru şi profan, ritual şi datină împletite în puntea vie care leagă un an de altul.

Scrisori de la Moş Crăciun de J.R.R. Tolkien

Volumul cuprinde mai multe povestioare scrise sub forma unor scrisori adresate chiar copiilor autorului. Aceştia primeau, în fiecare lună decembrie, scrisori de la Polul Nord în care Moş Crăciun le povestea aventurile sale şi ale renilor în ţinutul îndepărtat şi înzăpezit.

Povești La Gura Sobei de Caitlin Matthews, Helen Cann

Poveştile la gura sobei sunt inspirate de legendele şi tradiţiile populare specifice culturilor dintre cele mai diverse: celtice (Scoţia), germanice (Austria), slave (Rusia, Cehia) sau de peste ocean (Canada). Ce poate fi mai plăcut decât să îţi strângi prietenii şi familia în jurul unui foc care trosneşte şi să citeşti povesti minunate din ţinuturi îndepărtate?

Când Moş Crăciun a căzut din cer de Cornelia Funke

N-a mai rămas decât un singur Moş Crăciun după ce Marele Consiliu de Crăciun a preluat frâiele chestiunii cadourilor. Iar acest singur Moş Crăciun autentic, Niklas Julebukk, nu ar avea voie să profeseze. Dar lui nu-i pasă şi, împreună cu Steaua Căzătoare, renul sau, câţiva îngeri, are grijă ca măcar unora dintre copii să le fie îndeplinite dorinţele ce nu pot fi îndeplinite cu bani.

Cartea cu bunici (volum colectiv)

Cum ar fi Crăciunul fără bunici? Cu siguranţă, mai trist. Aproape 100 de personalităţi au adus un omagiu bunicilor, evocându-i în poveşti unice. Printre ei, se număra H. R. Patapievici, Radu Naum, Cristina Modreanu, Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu. Volumul cuprinde şi un fragment de roman (Filip Florian) şi un poem (Şerban Foartă). La final, există şi un mic album foto. Între cele 20 de fotografii de epocă se găsesc imagini cu bunicii lui Matei Călinescu sau Ana Blandiana.

Cele mai frumoase poveşti de Crăciun de Simon Rae

O colecţie cu poveşti care au drept subiect Crăciunul, din cele mai vechi timpuri şi până astăzi. Cum se sărbătoreşte Crăciunul la Polul Nord sau în alte părţi ale lumii puteţi afla dacă citiţi această carte.

O poveste de Crăciun de Charles Dickens

Pe drept cuvânt Charles Dickens este numit reinventatorul Crăciunului. Pe vremea când această poveste a apărut prima dată, Crăciunul nu era, cel puţin pentru englezi, un eveniment aşa deosebit cum e acum. Însă povestea lui Ebenezer Scrooge, un bătrân zgârcit şi singur care este vizitat de spiritul partenerului său mort, a dat sens acestei sărbători. Ebenezer este dus în trecut, prezent şi viitor de trei spirite care vor să îi arate ce înseamnă cu adevărat Crăciunul. A doua zi Ebenezer se trezeşte un om schimbat.

Cum a furat Grinch Crăciunul! De Dr. Seuss

Una dintre poveștile clasice de Crăciun, „Cum a furat Grinchul Crăciunul!” este o carte care nu poate lipsi de pe nicio listă de cărți de Crăciun, pentru toate vârstele. Morocănosul Grinch învață că „Crăciunul nu vine dintr-un magazin” – o lecție care este la fel de relevantă acum că și în 1957.

O amintire de Crăciun de Truman Capote

Acțiunea cărții „O amintire de Crăciun”, scrisă de Truman Capote, are loc în anii 1930, dar nuvelă a fost publicată inițial în 1956. Bazată pe experiența proprie, povestea prezintă relația unui băiat cu familia sa, concentrată pe întâmplările din perioada Crăciunului.

Darul Magilor de O. Henry

Romanul „Darul magilor” este o poveste clasică cu o întorsătură ironică. Jim și Della, un cuplu tânăr, proaspăt căsătorit, fără prea mulți bani, încearcă fiecare să-și dea seama ce să-i ia celuilalt de Crăciun. Ei fac sacrificii pentru a-și putea permite darurile, iar pe parcurs învață o serie de lecții importante despre dragoste și importanța darurilor, dincolo de lucrurile materiale.

Cel mai mare cadou de Philip Van Doren Stern

Înainte de a fi filmul „O viață minunată”, unul dintre cele mai bune filme de Crăciun din toate timpurile, a existat cartea The Greatest Gift (n.r. Cel mai mare cadou). Romanul, publicat inițial în 1943, stabilește premisa care va sta la baza filmului. Dacă sunteți fan al filmului, vă va plăcea să citiți materialul sursă, scrie Reader's Digest.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Urari de Craciun prin SMS. Colectie de mesaje adunate de pe internet
Urari de Craciun prin SMS. Colectie de mesaje adunate de pe internet

Sezonul urarilor de Craciun este in plina desfasurare, iar Ajunul este considerata ziua cea mai potrivita pentru astfel de ganduri. Iata o colectie de mesaje haioase, pentru cei care nu au inspiratie.

FELICITARI DE CRACIUN. Cele mai haioase imagini pe care le poti trimite prietenilor
FELICITARI DE CRACIUN. Cele mai haioase imagini pe care le poti trimite prietenilor

Vreti sa trimiteti prietenilor si altceva in afara de textele "standard" de sarbatori? Uneori, o simpla fotografie are un efect mult mai mare decat niste "banale" urari.

Craciunul la politicieni. Prigoana:
Craciunul la politicieni. Prigoana: "Daca exista Mos Craciun, vreau sa-mi aduca bunica inapoi"

Cativa politicieni, printre care Silviu Prigoana, Mircea Diaconu si Titus Corlatean, au povestit ce inseamna pentru ei Craciunul si cum petreceau aceasta sarbatoare cand erau copii.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.