ultimele stiri
«
»

Povestea lui Costica Anton, analfabetul: "Din generatie in generatie ramane prostimea!"

Embed:

Este cetatean roman, are 45 de ani si toata viata a pastrat cu grija un mare secret. Costica Anton din satul Zorleni, judetul Vaslui traieste in Romania secolului 21, dar este la fel de inapoiat ca un om din epoca de piatra.

Parintii lui au fost analfabeti, el este analfabet si, in plus, de-o luna si-a retras baiatul de la scoala. Un copil care a absolvit cu chiu, cu vai, patru clase, desi nu stie nici macar sa-si scrie numele corect. In familia Anton, analfabetismul se trasmite din generatie in generatie ca o boala rara, dar sigura.

"Din generatie in generatie, mergem in sus sau in jos?" - este intrebat Costica Anton, de reporterul Pro TV. Raspunsul lui este, pe cat de sincer, pe atat de dureros. "Din generatie in generatie ramine prostimea!"

 Omul o fi ajuns demult pe luna, insa Anton a ramas lipit de pamant. Imaginati-va lumea lui: un univers primitiv lipsit de orice fel de informatie, rupt de realitate. Cand baiatul i s-a imbolnavit, Anton s-a uitat la biletul de externare ca la o scriere cuneiforma. Cand sotia l-a parasit, Anton a ramas cu hotararea de divort, o foaie plina de litere de nepatruns. Cand Anton trebuie sa ia autobuzul sau trenul, cere ajutor. Cand Anton trebuie sa voteze, face ce-i spun altii.

Paradoxal, Anton are in casa multe ziare care au o intrebuintare foarte simpla: face focul cu ele. Stirile si le imagineaza, luindu-se dupa poze. De pilda, nunta printului Wiliams din Anglia ramane o enigma pentru el. Cand trebuie sa deosebeasca ce scrie pe doua cutii cu creme diferite, se descurca asa cum poate si face diferenta doar dupa culorile cutiilor.

Analfabet, incapabil sa gandeasca in perspectiva, Anton este unul dintre cei 785 de de parinti din judetul Vaslui, care, numai anul acesta, si-au retras copiii de la scoala ca sa-i puna la munca. Copilul s-a obisnuit cu gradina de zarzavaturi, cu noroiul. Copilul lui, Vasilica, nu are televizor, nu are nici curent electric, dar viseaza ... Daca nu se va intampla o minune, Vasilica va ramine analfabet si va uita pana si sa silabiseasca.

Si toate acestea .. pentru ca niciun copil nu poate sa-si aleaga parintii si nici tara in care sa se nasca. Cei mai multi copii sunt condamnati la analfabetism de saracia lucie in care traiesc. Pentru parintii lor este mai important sa-i puna la munca, decat sa le dea o sansa in viata sa se ridice, sa tinteasca mai sus.

Vezi aici reportajul integral despre analfabetism, realizat de "Romania, te iubesc"

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 30 Mai 2011
Citeste mai multe despre: analfabeti, Romania te iubesc,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed