Au mai ramas 3 luni pana cand democratia absoluta a internetului se va incheia, daca ACTA e votat
Monitorizarea utilizatorilor de internet, pedepse penale, deconectarea de la retea pe baza unor simple presupuneri sunt actiuni care ar putea intra in vigoare odata cu adoptarea ACTA, tratatul care a speriat milioane de consumatori de internet.
Protejeaza ACTA proprietatea intelectuala sau va impune cenzura totala? Dincolo de imensul scandal starnit de Acta, ca sa alegem trebuie mai intai sa intelegem.
Pentru prima data in istorie, tinerii din toata UE au protestat impotriva unui tratat comercial, a unui act considerat impotriva intereselor lor: ACTA - Anti Counterfeiting Trade Agreement- Acordul Comercial impotriva contrafacerilor.
Negociat in secret din 2007, initiat de Statele Unite, Comunitatea Europeana si Japonia, Acta este un tratat propus ca raspuns la cresterea globala a comertului cu bunuri contrafacute si lucrari protejate de drepturi de autor. Dar ce a starnit furia atator tineri si de unde toata aceasta reactie impotriva unui document ce se opune furtului?
In primul rand, lipsa de transparenta. In ianuarie 2012, fara prea mare tam-tam, la Tokyo, 22 de state din cele 27 ale Uniunii Europene s-au alaturat ACTA. Pentru Romania a semnat atasatul nostru economic in Japonia. In Romania nu se stiau insa prea multe lucruri.
De altfel cel care a semnat, un fost traducator al ambasadei nu a indeplinit decat o formalitate. Autoritatile romanesti sugereaza ca participarea la acest acord a fost un gest de solidaritate fata de Comisa Europeana. Directorul Radu Zaharie din Ministerul economiei explica.
Potrivit actelor, Ministerul economiei a fost initiatorul proiectului, alaturi de ministerele justitiei , internelor si telecomunicatiilor.
Desi majoritatea statelor europene au semnat acordul, au fost si tari care au preferat sa stea in expectative. Germania, Olanda, Estonia, Cipru si Slovenia au evitat sa semneze acordul cu ochii inchisi.
Dar de ce s-au iscat toate aceste discutii? Consumatorii de internet s-au simtit lezati de acest acord in momentul cand au inceput sa apara referiri la continutul acordului ce ar putea lasa loc de interpretari.
Una dintre cele mai mari temeri este ca informatii cu caracter personal ar putea fi utilizate pentru simple presupuneri
"Sa divulge rapid unui titular al dreptului suficiente informatii pentru a identifica un abonat despre al carui cont se presupune ca a fost utilizat pentru incalcare", tratatul ACTA, ART 27, ALIN.4.
Desi dezbaterile publice ar fi trebuit sa aiba loc inainte de avizarea documentului, in Romania acestea au inceput abia dupa ce internautii au inceput adevarate campanii impotriva acordului.
Primul-ministru al Romaniei a promis un punct de vedere clar, inca din primele zile ale numirii guvernului.
Deocamdata s-au exprimat mai transant chiar reprezentantii unor servicii speciale.
Bodan Manolea de la Asociatia pentru Tehnologie si Internet crede ca ambiguitatea unor formulari este periculoasa si sub pretextul luptei impotriva pirateriei se poate ajunge usor la abuzuri.
O problema ar fi ca orice utilizator de material pe care nu detine drepturi poate fi incriminat. Chiar daca o face in scop personal si nu comercial.