Acum 20 de ani, regimul comunist isi juca ultimele scene

×
Codul embed a fost copiat

"Tulburarile de la Timisoara nu sunt provocate de huligani. Muncitorii sunt nemultumiti si vor sa intre in greva generala". Aceste mesaje ajungeau la Bucuresti in urma cu 20 de ani.

"Azi in Timisoara, maine-n toata tara!"...

In Timisoara domnea incertitudinea. Militarii oprisera focul, iar demonstrantii strigau pentru prima data "armata e cu noi". Pe 19 decembrie '89, regimul se temea deja ca exemplul orasului de pe Bega ar putea fi urmat si de altele.

Gianina si Adrian, urmasii eroului martir Dumitru Juganaru au trait atunci clipe socante pentru niste copii de 10 si 13 ani. In seara zilei de 17 decembrie 89 se pregateau de culcare. Nu inainte sa vada desenele cu Mihaela. In loc de desene animate l-au vazut pe tatal lor impuscat in cap. Si asta n-a fost tot.

A urmat spaima din ziua de 19 decembrie cand fortele de ordine au descins in apartamentul lor din Calea Girocului. Cosciugul in care se afla tatal lor a fost ridicat si dus la morga. Acolo a ramas pina la caderea lui Ceausescu. Le-a lipsit atunci, le lipseste acum si le va lipsi intotdeauna.

Citește și
revolutionari
17 decembrie '89: timisorenii incepeau sa scrie cu sange istoria Revolutiei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Micutul Dumitru, in varsta de doar 2 luni, e singura alinare a familiei Juganaru dupa 20 de ani de durere si suferinta. In rest, sufletele copiilor sunt pline de ura pentru cel care a tras in tatal lor si pe care acestia sustin ca il cunosc. Si de dezamagire pentru ca viata de acum spun ei nu este cea pentru care au murit eroii de la Timisoara.

In 19 decembrie 89, atmosfera era in continuare tensionata. Toata noaptea s-au auzit rafale de arme automate in mai multe zone ale orasului.

Pe de alta parte, puscariile erau pline pina la refuz. 700 de timisoreni erau anchetati ore in sir ca sa-si recunoasca participarea la evenimentele din zilele precedente. Marius Mioc, pe atunci student, a fost saltat de militieni in seara zilei de 16 si a trait toate ororile din inchisoare pana in ziua de 22 cind a fost eliberat.

Acea stare de incertitudine a fost rasturnata total in acea dimineata de greva generala a muncitorilor.

Prima fabrica care a incetat lucrul a fost Elba. La 7 dimineata, schimbul 3 nu a mai plecat acasa. Schimbul urmator nu a mai intrat la lucru. Si astfel curtea fabricii s-a umplut de muncitori, in special femei, care-si cereau sotii inapoi.

Incercarile de a pune capat protestului esueaza. Primarul Timisoarei se intoarce de la Elba infrant. La fel Radu Balan, primul secretar de partid, despre care se spune ca ar fi fost sechestrat de demonstranti.

Generalul Stefan Gusa nu avea ce sa faca in fata multimii dezlantuite cu cele trei taburi. La Elba se scanda deja Jos Ceausescu, vrem democratie, vrem libertate.

Esecul negocierilor de la Elba o supara pe Elena Ceausescu. Aceasta il suna de urgenta pe Ion Coman si-I cere explicatii.

Este 19 decembrie, iar spre seara, generalul Gusa da ordin blindatelor sa se retraga in cazarmi. Evident, cu aprobarea ministrului apararii Vasile Milea.

In timpul noptii, in Timisoara au mai fost mobilizate doar 13 patrule militare. Statia PECO a ramas singurul obiectiv pazit de armata. In paralel cu protestul de la Elba, grevele se extind in tot orasul. Urmeaza UMT, Solventul, Azur, 6 Martie.

Generalul Stefan Gusa nu mai este in viata. A murit in martie '94 de cancer osos. Pe 17 decembrie '89, Gusa s-a aflat in avionul generalilor trimisi la Timisoara sa reprime Revolutia. Dupa caderea lui Ceausescu, Gusa a fost cooptat in echipa Frontului Salvarii Nationale. 7 ani mai tarziu, in rechizitoriul Parchetului Militar prin care au fost trimisi in judecata generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac s-a constatat si vinovatia generalului Stefan Gusa. In cazul sau, procesul nu a mai avut loc din cauza decesului.

Victor Athanasie Stanculescu se afla acum in inchisoare. Are de executat o condamnare de 15 ani pentru reprimarea Revolutiei de la Timisoara care l-a prins in functia de adjunct al ministrului apararii. Dupa sinuciderea generalului Vasile Milea, Ceausescu l-a numit exact pe 22 decembrie 89, ministru plin al apararii nationale. O functie pe care a mai detinut-o apoi in guvernul Roman pentru mai bine de un an.

Ion Coman a fost condamnat si el la 25 de ani de inchisoare. In 97 pedeapsa i s-a redus la 15 ani iar in anul 2000 a fost gratiat prin decret prezidential. A executat aproximativ 3 ani de inchisoare. Acum este pensionar.

Copiii lui Dumitru Juganaru sunt absolventi de scoli inalte. Geanina Juganaru a terminat Facultatea de Management din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului si a facut un master in Stiinte Politice la Padova, in Italia. Acum este manager la o firma. Adrian a terminat Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii Tibiscus din Timisoara.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
18 decembrie '89: 43 de cadavre furate si arse. Cenusa aruncata la canal!
18 decembrie '89: 43 de cadavre furate si arse. Cenusa aruncata la canal!

18 decembrie '89 a fost ziua in care fortele de represiune au pierdut teren in fata multimii dezlantuite de la Timisoara. A fost si va ramane insa o zi neagra pentru istoria recenta a Romaniei.

17 decembrie '89: timisorenii incepeau sa scrie cu sange istoria Revolutiei
17 decembrie '89: timisorenii incepeau sa scrie cu sange istoria Revolutiei

In 17 decembrie 1989, la Timisoara, militarii si militienii au deschis focul asupra populatiei. Erau, practic, frati contra frati, romani contra romani.

20 de ani de libertate. Inceputul sfarsitului Epocii de Aur
20 de ani de libertate. Inceputul sfarsitului Epocii de Aur

Se implinesc 20 de ani de la Revolutia care ne-a schimbat viata. Doua decenii de la care am asteptat multe si despre care avem, fiecare, o opinie personala. Unii au trait comunismul, altii l-au studiat la istorie.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.