Roxana are 2 la mate si 4 la romana, dar vrea "o masina mica" din banii de somaj. Cine sunt tinerii care cer ajutor dupa BAC
De cand s-au afisat rezultatele la bacalaureat, peste cinci mii de liceeni, majoritatea fara diploma, au mers la agentiile de ocupare a fortei de munca sa ceara indemnizatia de somaj.
Adica 250 de lei pe luna, bani la care au dreptul timp de 6 luni. In timp ce tinerii vin dupa bani, functionarii incearca sa-i convinga sa-si caute o slujba sau macar sa se inscrie la un curs de calificare, ca sa invete o meserie.
„2 la mate, 1,8 la bio si 4 si ceva la romana."
Acestea sunt notele pe care le-a obtinut Roxana la examenul de bacalaureat. Recunoaste amuzata ca nu si-a dat interesul pentru diploma. Acum se pregateste de o vacanta la mare. Inainte sa plece, am surprins-o la agentia de ocupare a fortei de munca. A venit sa ceara ajutorul de somaj pentru ca are nevoie de bani.
"- Te ajuta acesti bani? Ce vrei sa faci cu ei?
- Vreau sa-i strang sa-mi iau masina.
- Ce masina ti-ai dori?
- O masina mica..."
Mama Roxanei nu e suparata de esecul de la bacalaureat.
"Ea n-a vrut si n-am putut s-o fortez. Oricum ar fi, e copilul meu si ca invata si ca nu invata. Daca face o facultate, ne-am gandit...e atata tineret care a facut si vinde acum in piata pe 5-6 milioane"
In total, peste 60.000 de absolventi au ratat in aceasta vara bacalaureatul. Fara o diploma si fara o calificare, vor ingrosa randurile somerilor in urmatoarele luni.
Peste 5.600 de absolventi de liceu si-au depus zilele acestea dosarul la agentiile pentru ocuparea fortei de munca. Cei mai multi dintre ei nu au luat bacalaureatul sau nu s-au inscris in aceasta sesiune. Daca nu-si vor gasi de lucru in 60 de zile de la absolvire, statul ii va ajuta cu 250 de lei pe luna timp de jumatate de an.
In acest timp, tinerii ar putea invata o meserie ... daca vor dori. Agentiile de ocupare a fortei de munca organizeaza cursuri gratuite de bone, cofetari, maseuri, instalatori sau sudori.
"Este bine ca persoana si tinerii din ziua de astazi sa se orienteze catre meserii care se cauta pe piata muncii si sa se califice in acest sens. De aceea venim cu programe profesionale pentru ei", explica Nicoleta Bortea, purt. de cuv. AMOFM Bucuresti.
In aceste zile, oficialii le-au oferit somerilor peste 21 de mii de slujbe in toata tara. Cele mai multe sunt insa pentru muncitori necalificati. Asa ca putini se intereseaza de ele.